Haberler

Tutuklanan Gazeteci Erdem Gül'ün Mahkemedeki Savunması

Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül sorgu hakimliğindeki sorgusunda, "Asla bir terör örgütü ile bir haberimin yanyana anılması ya da casusluk faaliyeti bilgi birikimim bakımından bunu bir çerçeveye oturtamıyorum" dedi.

Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül sorgu hakimliğindeki sorgusunda, "Asla bir terör örgütü ile bir haberimin yanyana anılması ya da casusluk faaliyeti bilgi birikimim bakımından bunu bir çerçeveye oturtamıyorum" dedi.

"Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanan Erdem Gül savunmasında, suçlamaları reddetti.

"BU SUÇLAMALARI MANTIĞIM ALMIYOR"

Hakkında adli işlem olduğunu iki gün önce öğrendiğini belirten Gül, "Bu suçlamaları mantığım almıyor. Çünkü gazetecilik zor bir şeydir. 20 yıldır gazeteciyim. Bazen iktidarların iktidar gücünü, devlet otoritesini kullanan yetkilerle çatışmalarını içerir. Dünyanın 5. kuvvet denilmesi de budur. Bir gazeteci olarak bu tür sıkıntıların farkındayım. Asla bir terör örgütü ile bir haberimin yanyana anılması ya da casusluk faaliyeti bilgi birikimim bakımından bunu bir çerçeveye oturtamıyorum" dedi.

"İKTİDARLARIN EYLEMLERİ ŞEFFAF DEĞİLSE BUNU ORTAYA ÇIKARMAKTIR"

Gül, "Devletin bir numaralı organlarından olan jandarmanın hazırladığı bir belgedir. Benim için cemaat ile hükümetin kavgası önemli değildir. Haber yaparken kim kiminle kavga ediyor. Bu haber kimin işine yarayabilir, kime zarar verebilir sorularını sormam. Sadece tek bir soru; benim gazetecilik anlayışım, halkın yararı ve ülkenin barışıdır. Devlet organı kullanan iktidarların yaptığı eylemler kimi zaman şeffaf değilse halktan bunu saklıyorsa bunu ortaya çıkarmaktır" dedi.

"DEVLETİN GÜVENLİĞİ, HALKIN GÜVENLİĞİ VARSA OLABİLİR"

"Devlet güvenliğinin, halkın güvenliği varsa olabileceğini düşünüyorum" diyen Gül şunları söyledi: "Silahlar meselesi de benim açımdan olmazsa olmaz haber yapılması gereken bir şeydir. Halkın güvenliği, halkın barış içinde yaşaması ancak silahsızlanmayla mümkündür. Devletin kendi ordusu silahlı güçleri var. Ancak bunların dışında bir silahlı faaliyetleri halka zarar vereceğinden gazeteci bunu halka haber vermelidir. Örneğin ağır salgın bir hastalık olabilir. İktidar gelen olan bir parti seçimi kaybetmemek için bunu halktan saklayabilir. Bunu yazmayan bir gazetecinin bunu yazmaması bir suçtur. Ben silah meselesini de bu şekilde düşünüyorum" diye konuştu.

"CASUSLUK SUÇLAMASINI ÇOK ÜZÜCÜ BULUYORUM"

Bu haberleri sadece kendilerinin yazmadığını ifade eden Erdem Gül, "Bununla ilgili olarak medyada, sosyal medayada devamlı yazılıyor. Benim oradaki amacım sadece halkın bilgilendirilmesini taşıyor. Sonuçta ben hiçbir örgütün üyesi değilim. Hiçbir örgütün üyesi olmayı kafamdan hiç geçirmedim. Casusluk suçlamasını çok üzücü buluyorum. Yazdığım haber nedeniyle yargılanırsam, bu suçlardan yargılanırsam ülkedeki düşünce ifade özgürlüğü, halkın haber alma hakkı ve medyanın iktidarları denetleme görevi dolayısıyla 4. güç olma görevi ve imkanı çok azalmış olacaktır. Buradaki bu suçlamalarla yargılanmak medyayı daha fazla korkutacak, sansür, otosansür gibi halkın gerçekleri bilmesinin önüne geçen bir süreç medyada başlayacaktır. O yüzden suçlamaları reddediyorum. Serbest kalıp haber yapmak istiyorum" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Gazetesi İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title