Haberler

Tuskon Başkanı Rızanur Meral Açıklaması

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Tekstil Sektörel Programı'nın 130 ülkeden 1160 iş insanı ile 1000 Türk iş insanını buluşturduğunu belirterek, "Toplantı 25"...

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Tekstil Sektörel Programı'nın 130 ülkeden 1160 iş insanı ile 1000 Türk iş insanını buluşturduğunu belirterek, "Toplantı 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşmesine öncülük edecektir" dedi.

TUSKON'un düzenlediği "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Resmi Açılış Seremonisi"nde konuşan Meral, TUSKON'un, Türkiye'nin en yaygın ve en büyük iş dünyası sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Meral, TUSKON'un Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış etkin ve güçlü yapısı ve üyelerinin ileri derecedeki müteşebbisliğine katkı sağlamak adına Türk iş adamlarının farklı coğrafyalara açılmasına katkı sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

TUSKON'un bu doğrultuda hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde iş adamlarının bir araya gelmesini sağlayan iş zirveleri, ticaret ve yatırım heyetleri gibi faaliyetler düzenlediğini dile getiren Meral, şöyle konuştu:

"Ortaya çıkan sonuçlar ve artan rağbet sebebiyle, verimimizi artırmak ve talebe cevap verebilmek adına 2011 yılı itibariyle ticaret köprülerini sektörel olarak organize etmeye karar verdik. Bugüne kadar gerçekleştirilen 16 ticaret köprüsü programına 26 binden fazla yabancı ve 40 bine yakın Türk iş adamı katıldı. Tahminlerimize göre ticaret köprüsü programlarında bugüne kadar 26 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturuldu. TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Tekstil Sektörel Programı 130 ülkeden 1160 iş insanı ile 1000 Türk iş insanını buluşturarak, 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşmesine öncülük edecektir."

-"TUSKON dünyada tanınan bir marka haline geldi"-

Meral, başta Afrika ve Avrasya olmak üzere pek çok ülkede üyelerinin tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğine vurgu yaparak, "TUSKON- Dünya Ticaret Köprüsü programları artık tüm dünyada tanınan bir marka haline geldi. Ticaret Köprüleri programlarının gerçekleştirilmesinde ilk günden bu yana yurt dışında açılmış olan Türk okullarının ve Türk eğitim yatırımlarının büyük katkısı olmuştur" diye konuştu.

Son 4 yılda dünya ekonomisinde yaşananlar finansal ve sonrasında kamu borcu ve ekonomik kriz aslında dünyadaki üretim ve pazar değişikliklerinin oluşturduğu gerilimin bir fay kırılması olduğunu dile getiren Meral, şunları kaydetti:

"Ekonominin bilindik dengeleri tümüyle değişirken, değer parametreleri ve algıları da tümüyle değişmektedir ve bu değişim yeni bir denge noktası buluncaya kadar da devam edecektir. Bu yeni dengenin, yani dünyanın yeni ekonomik düzeninin birden çok merkezli olacağı ve özellikle üretim değer üretimi açısında Batıdan çok Doğudan yana bir merkez kayması yaşayacağı aşikardır. Bu yeni dengede ticaretin önündeki engellerin kalkması, başta ülkelerin refahına en ciddi katkıyı veren KOBİ'ler olmak üzere farklı ülkelerdeki işletmelerin eşit şartlarla ekonomik yarışın içerisinde olmasının garantilenmesi hepimiz adına faydalı olacaktır."

- Türkiye dış ticarete büyük önem veriyor-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise dünya ekonomilerinin geneline bakıldığında karamsar bir havanın mevcut olduğunu, gelişmiş ekonomilerde birtakım sıkıntıların bulunduğunu söyledi.

Bu sıkıntıların kısa vadede atlatılmasının da kolay gözükmediğini dile getiren Büyükekşi, "Ancak gelişmekte olan ülkeler, ekonomi ve ticaret anlamında çok daha rahat bir dönem geçiriyorlar. Türkiye de bu ülkelerin en başında geliyor" dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin, dış ticarete büyük önem verdiğini, ihracatı ön plana çıkardığını, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için çok büyük çaba sarf ettiğini kaydetti. Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak dış ticareti önemsiyoruz. Ortaya koyduğumuz rakamlar da bunu destekliyor. Türkiye 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat ve 375 milyar dolar dış ticaret hacmi yakaladı. 2012'nin ilk 9 ayında ise 113 milyar dolar ihracat, 290 milyar dolar dış ticaret hacmi gerçekleşti. Türkiye hızla büyüyen ekonomisi ile önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Türkiye neden bir cazibe merkezi- Türkiye, bir tarafta ciddi bir ekonomik istikrara sahip. Bir tarafta düzelen makroekonomik göstergeleri ile birlikte ciddi anlamda yabancı yatırım çekiyor. Bir tarafta ülke notu bu kriz ortamında hızla artırılıyor. 74 milyonluk genç ve dinamik bir nüfusu var."

TUSKON'un 25 Kasım Pazar gününden bu yana hazır giyim, tekstil, deri ve makine sektör temsilcilerini bir araya getirdiği "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012" organizasyonu, 30 Kasım Cuma günü sona erecek.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Büyükekşi Rızanur Meral Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title