Haberler

Tusk-Rivlin Görüşmesi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : AB Konsey Başkanı Donald Tusk ile İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin görüşmesi Tusk-Rivlin ortak basın toplantısı İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin Brüksel'de AB Konseyi Başkanı Tusk: "AB'nin önceliği kalıcı barışın sağlanması. Bölgede iki devletli çözüm için her iki tarafla da çalışmaya devam edeceğiz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

AB Konsey Başkanı Donald Tusk ile İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin görüşmesi

Tusk-Rivlin ortak basın toplantısı İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin Brüksel'de

AB Konseyi Başkanı Tusk:

"AB'nin önceliği kalıcı barışın sağlanması. Bölgede iki devletli çözüm için her iki tarafla da çalışmaya devam edeceğiz. AB, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin temel insani ihtiyaçları ve kalkınmaları için desteğe devam edecek"

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin:

"Bu ziyaret, AB ve İsrail arasındaki ilişkilere verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. AB, İsrail'in ticarette, bilimde, çevrede ve kültürde en büyük ortağı durumunda"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İsrail-Filistin sorunuyla ilgili, "AB'nin önceliği kalıcı barışın sağlanması. Bölgede iki devletli çözüm için her iki tarafla da çalışmaya devam edeceğiz. AB, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin temel insani ihtiyaçları ve kalkınmaları için desteğe devam edecek." dedi.

Tusk, Brüksel'deki AB Konseyi'nde İsrail Cumhurbaşkanı Reuben Rivlin'le görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

İsrail Cumhurbaşkanını Brüksel'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Tusk, AB ve İsrail'in pek çok değeri paylaştığını ve yakın işbirliği yaptığını söyledi.

Tusk, karşılıklı işbirliğini artırmanın yollarını görüştüklerine işaret ederek "AB ve İsrail vatandaşlarının terörizmden nasıl korunacağını görüştük. Brüksel bu konuyu tartışmak için en iyi yer. İsrail'in terörle mücadelede işbirliğini artırma teklifini olumlu karşılıyorum. Terörü yalnızca beraber yüzleşirsek yenebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail-Filistin meselesine ilişkin Tusk, "AB'nin önceliği kalıcı barışın sağlanması. Bölgede iki devletli çözüm için her iki tarafla da çalışmaya devam edeceğiz. AB, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin temel insani ihtiyaçları ve kalkınmaları için desteğe devam edecek." diye konuştu.

Tusk, İsrail'in ramazan ayında Filistin mülklerini yıkmayı geçici olarak durdurmasını olumlu karşıladığını, bu durumun kalıcı çözüme temel olması gerektiğini ifade etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuben Rivlin de Cumhurbaşkanı olarak Brüksel'deki AB kurumlarını ilk kez ziyaret ettiğini belirterek "Bu ziyaret, AB ve İsrail arasındaki ilişkilere verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. AB, İsrail'in ticarette, bilimde, çevrede ve kültürde en büyük ortağı durumunda." dedi.

İsrail'in AB'yle demokrasi, ifade özgürlüğü, liberalizm ve insani itibar gibi temel değerleri paylaştığına dikkati çeken Rivlin, "Bu değerler esasında karşılıklı işbirliğini daha fazla alana genişletmemiz önemli." diye konuştu.

Rivlin, "Ortadoğu'da barışı desteklemek İsrail'in hayati menfaatine. AB'yle özel ilişkimiz bundan bağımsız bir biçimde ilerleyebilir." ifadelerini kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, resmi temaslarda bulunmak için ilk kez Brüksel'e geldi. Rivlin, üç gün boyunca çeşitli AB kurumlarından yetkililerle görüşecek. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da yarın resmi temaslarda bulunmak üzere Brüksel'i ziyaret etmesi bekleniyor. İki liderin Brüksel'de bir araya gelmesine yönelik temaslar olduğu iddia ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Reuven Rivlin Donald Tusk Brüksel İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title