Haberler

Tüsiad'ın "Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma" Toplantıları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hukuk düzenini sağlamak için yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayacağız" dedi.

TÜSİAD'ın "Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma" toplantısına konuk olan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 5 temel sorunu olduğunu, bunların çözülmesiyle ülkenin çok ciddi bir sıçramayı gerçekleştireceğini söyledi.

Hukuk düzeni ve anayasa, dış politika, ekonomi, eğitim sistemi ve toplumsal barışın Türkiye'nin sorunları olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmeleri öncesinde ortaya koydukları 14 ilkeden yola çıkarak bu 5 temel sorunu yine gündeme getirdiklerini anlattı.

"Hukuk düzenini sağlamak için yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayacağız" diyen Kılıçdaroğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu; Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu diye ikiye ayıracaklarını belirtti.

İlk bir yılda siyasi ahlak yasasını çıkarmayı amaçladıklarını, siyasette etik kuralların ortaya konulmasının önemli olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, " Letonya'da bir alışveriş merkezinin çatısı çöktü diye bakan istifa ediyor. Norveç'te bir terör eylemi dolayısıyla adalet bakanı istifa ediyor. Kendilerini siyasi sorumlu olarak görüyorlar. Bizde siyasi sorumluluk yok, yetki var. Herkes kendisini cumhurbaşkanı gibi sorumsuz addediyor. Olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerektiğini ifade ederek, geçen yasama döneminde Anayasa'nın 60 maddesinin değişikliği üzerinde 4 siyasi partinin anlaştığını, bunun çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Hukukun içinde medya özgürlüğünün ayrı bir yeri olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, bütün demokrasilerde, yasama, yargı ve yürütmenin yanı sıra 4. güç olarak medyanın yer aldığını söyledi.

Son yıllarda dış politikada yaşananların Türkiye'nin temel sorunu olmaya başladığını, Türkiye'nin dış politikasının 180 derece değişmesi gerektiğini öne süren Kılıçdaroğlu, dış politikanın faturasını 78 milyon insanın ödediğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, önceleri Ortadoğu'da sorun çıktığında başvurulan ülkenin Türkiye olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinde ilk kez 5 ülkenin başkentinde bizim büyükelçimiz yok. En büyük faturayı da güney ve doğu illerindeki iş adamları ödüyor. Fabrika kurmuşlar, fabrikaları yağmalandı. İhracat yapamıyorlar. Nakliye sektörü geldi, tıkandı. Mısır ile kavga ettik. Ne işimiz var bizim kavgayla? Oradaki siyasal partilerden birinden yana tavır koymak, diğerlerini Türkiye'nin düşmanı gibi ilan etmek aklın, mantığın alacağı bir şey değil. Ne diyorlardı? 'Biz oyun kurucuyuz'. Ortadoğu'nun şamar oğlanı ülkesine dönüştürdüler bizi. Dış politikada izlediğimiz o güzelim barış eksenli politikalar neden yerle bir edildi?"

"Türkiye'nin istikrarsızlaşması Avrupa için çok büyük bir tehlike"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının Avrupa için çok büyük bir tehlike olduğunu vurgulayarak, dış politikayı yürütenlerin dünya dengelerini iyi okuması gerektiğini söyledi.

Ankara'daki terör saldırısının göz göre göre geldiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, "Şimdi 'efendim olayı IŞİD çıkardı, PKK çıkardı ve bunları tespit etmişler' diye neredeyse sevinç çığlıkları atacaklar. Elinizde canlı bombalar var, listesi var, o iki kişinin adı da var orada. Bunlar uzun bir yol katediyorlar, Ankara'ya geliyorlar. Fotoğrafları da var güvenlik güçlerinin elinde. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 500 metre olan bir yerde eyleme bomba koyuyorlar. Canlı bomba. Sorumlusu kim?" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan, ayrılmıyorlarsa iki bakanı görevden almalarını istediğini belirterek, söylendiği gibi güvenlik açığı yoksa o kadar kişinin nasıl öldüğünün açıklanması gerektiğini kaydetti.

Siyasetin görevinin ülkenin rekabet gücünü artırmak olduğunu, sıcak siyasetin ekonomiye doğrudan müdahale edemeyeceğini aktaran Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ekonomide orta gelir ile orta teknoloji tuzağında kaldığını ifade etti.

Merkez Bankası'nı tam bağımsız hale getireceklerini, Gelir İdaresi Başkanlığı'nı özerk yapacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, ekonomide işi ehline vereceklerini söyledi.

Teşvik politikasının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ileri teknolojiyi kullanan ya da vergi ve sigorta borcu olmayan KOBİ'lere sıfır faizli kredi vereceklerini anlattı.

Kılıçdaroğlu, ekonomi politikalarını yaparken mali disiplini koruyacaklarını, şeffaf bir politika yapacaklarını ve parlamentoda kesin hesap komisyonu kuracaklarını bildirdi.

Hükümetin eğitim politikalarını eleştiren ve 13 yılda 12 kez eğitim politikasının değiştirildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, iktidarla aralarında eğitim ve dış politikada derin görüş ayrılıkları olduğunu yineledi.

YÖK'ü kaldıracaklarını, üniversitelerin bilgi üretim merkezi olacağını anlatan Kılıçdaroğlu, bilgi toplumunu yakalamanın anahtarının eğitim olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin imam hatip okullarını kapatacağına yönelik iddiaların doğru olmadığını belirterek, "Niye kapatalım imam hatipleri? Orada okuyan çocuklar başka ülkenin çocukları mı? Orada okuyan çocuklar bir siyasal partinin arka bahçesi mi? Onlar da bizim çocuklarımız, onların da kaliteli, nitelikli eğitim almasını isteriz. Onların da dünyayı sorgulamalarını isteriz" dedi.

"Bu sorunu çözecek parti CHP'dir"

Türkiye'nin 30 yıldır bir sorunu aşamadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu sorunun silahla değil toplumsal uzlaşmayla çözüleceğini söyleyen genel başkan olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu sorunun anahtarının özgürlük ve demokraside yattığını söyleyen genel başkanım. Bu sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu söyleyen genel başkanım. 'Bu sorunun çözümünde temel dört ilke vardır, o ilkelere uymazsanız bu sorunu çözemezsiniz' diyen genel başkanım. Nedir o ilkeler?  Bu sorunu çözmek için samimi ve dürüst olacaksınız, gizli kişisel ajandanız olmayacak, millete hesabını veremeyeceğiniz yollara girmeyeceksiniz, halka bilgi vereceksiniz. Bunları yapmazsanız çözemezsiniz."

Kılıçdaroğlu, bu sorunu çözecek partinin CHP olduğunu iddia etti.

Siyasetin gerginlik alanı olmaktan çıkması ve herkesi kucaklaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ın, 6 milyon oy alan HDP'nin ve diğer partilerin de dışlanamayacağını belirtti.

Büyük hırsları olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, tek derdinin Türkiye'de herkesin huzur içinde yaşaması olduğunu dile getirdi.

Toplantıya, CHP genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak, İstanbul milletvekilleri İlhan Kesici, Akif Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak ile İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın da katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Letonya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title