Haberler

TÜSİAD Başkanı: İtalya'nın Dönem Başkanlığı, Türkiye İçin Bir Fırsat

Güncelleme:

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, hükümetin AB'ye üyelik sürecine ivme kazandırma yönünde değerlendirmesi olduğunu, kendilerinin de iş dünyası olarak destek vermek için İtalya'da temaslarda bulunduklarını söyledi.

Avrupa Birliği dönem başkanı olması dolayısıyla İtalya'ya 2 günlük ziyarette bulunan TÜSİAD, aylık yönetim kurulu toplantısını da Roma'da gerçekleştirdi. Başkan Dinçer, Roma'daki temaslarını ve Türk ekonomisindeki büyüme rakamlarını, gazetecilere değerlendirdi.

Hem İtalya'nın dönem başkanı olması hem de Ahmet Davutoğlu liderliğinde yeni kurulan 62. Hükümet Programı'nda AB üyelik sürecine ivme kazandırma yaklaşımına iş dünyası olarak destek vermek için buraya geldiklerini ifade eden Dinçer, "Temaslarımızda, 2005'ten beri süregelen müzakerelerin son dönemde bir yavaşlamaya girdiğini, önümüzdeki dönemde yargı-temel haklar ve enerji başlıklarının açılmasıyla gerçekten hedeflendiği ve hükümet programında olduğu gibi bir hızlanma gerçekleştirilebileceğini, TÜSİAD'ın görüşü olarak burada bakanlar düzeyinde paylaştık" diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin 50-60 senelik bir geçmişe dayandığını anımsatan Dinçer, "Son yıllarda 'yavaşladı' dedik. Bunun sebebi, 35 başlıktan 17'si siyasi nedenlerle blok edilmiş durumda. Burada Kıbrıs Rum Yönetimi'nin oynadığı olumsuz bir rol var. Bu başlıklar Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından bloke edilmiş durumda. 28 ülke içerisinde bir ülkenin bu şekilde olumsuzluk yapmasının da kabul edilemez olduğunu hem bakanlara hem de muadil kuruluşun temsilcilerine aktardık" ifadelerini kullandı.

-"AB ticaretinde Türkiye söz sahibi olmalı"

Türkiye'nin AB ile 1996'da imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasının üzerinden geçen 18 senede tam üyeliğin olmaması ve AB'nin bu sırada üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalamasının Türk ekonomisine olumsuz yansıdığına görüşmelerinde dikkati çektiklerini anlatan Haluk Dinçer, "Bilhassa şu anda ABD ile müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın artık bardağı taşıran son damla olduğunu, Türkiye'nin mutlaka ve mutlaka AB'nin ticaret politikalarının belirlenmesinde masada olması gerektiğini ve yine de bu Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasının halen müzakere edilen anlaşmanın da mutlaka bir formülle Türkiye'nin söz sahibi olması gerektiğini görüşmelerimizde dile getirdik" dedi.

Temaslarında, Türkiye-AB sürecini konuşmanın yanı sıra iki ülke arasındaki ticari ilişkileri de görüştükleri bilgisini veren Dinçer, "İtalya bizim ihracat pazarımızda sıralamada 7. ülke. İthalat sıralamasına bakıldığında, ithalat kaynağı olarak bakıldığında 5. ülkedir. Bunun dışında çok sayıda İtalyan şirketi Türkiye'de yatırım konusunda 1000'in üstünde. İtalya'da da son dönem yatırım yapan Türk şirketlerimiz var. Çok bilindik markaların sahip oldukları oteller var. Ben bunun gelişmesini ümit ediyorum" dedi.

"Umutla ayrılıyoruz"

Dinçer, İtalyan şirketlerinin yüksek teknoloji üreten niteliklerine dikkati çekerek,  şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisinin transformasyonunda, yine ekonomi programında yer alan bu daha katma değerli ürünlere doğru kayışında işbirlikleriyle Türkiye ve bölgesindeki pazarlara ulaşmada, Türkiye'nin bir üretim merkezi olarak kullanılmasında İtalyan şirketleriyle olabilecek işbirliklerinin ciddi bir potansiyel taşıdığını burada bir kez daha gördük. Bu konuda Confindustria ile çalışmalarımız var. İki ülkenin orta ölçekli şirketleri bir araya gelip, yine değer yaratabilecek bazı işbirlikleri yapabilirler. Bu konudaki planlarımızı gözden geçirdik. Umutla ayrılıyoruz."

İtalya'dan Türkiye'ye olumlu izlenimlerle dönmekte olduklarını dile getiren TÜSİAD Başkanı Dinçer, şunları kaydetti:

"Bütün görüşmelerimizde bu sürece olan desteklerini ifade ettiler. İtalya'nın dönem başkanlığı, Türkiye için bir fırsattır. Bundan önceki 3 dönemde pek bir şey yapılamadı. Son 3 dönem başkanlığı oldukça sessiz geçti. Bu arada hükümetin programında AB'ye vurgu yapılması da önemli bir fırsattır. İki fırsatı bir arada değerlendirdiğimiz zaman ümit ediyoruz ki Türkiye-AB süreci yeniden ivme kazanacaktır. Biz de TÜSİAD olarak öteden beri, benden önceki tüm başkanlar, tüm yönetim kurulları, son 30-40 yıldır destek verdik. Bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz."

Büyüme rakamları

Dinçer, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine, "Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcımızın da zaman zaman ifade ettiği gibi dış taleple iç talebi dengeleme yönünde ilerliyor. Dış talep de dış büyüme de ihracat da ne kadar büyüyebiliyorsa ihracat iç piyasayı o kadar büyütebiliyor. Dengeyi korumayı hedefliyor ki burada aşağı yukarı cari açık dengesini yüzde 6'lar mertebesinde tutmayı arzu ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde, Rusya, Ukrayna, Suriye, Irak ve AB'de yaşanan olumsuzluklara dikkati çeken Dinçer, şöyle devam etti:

"Burada yaşanan olumsuzluklar, Türkiye'nin ihracatını istenen seviyede büyümemesine yol açtı. Bunun doğal etkisi olarak da iç piyasadaki büyümede sınırlı oldu. İlk çeyrek önce 4,3 açıklandı, sonra yukarı doğru revize edildi. İkinci çeyrek 2,1. Bizim zaten tahminimiz bu sene yüzde 3'ler mertebesinde yılın tamamlanacağı şeklinde. Türkiye'nin potansiyel büyümesinin altındadır. Türkiye'deki işsizlik oranının makul bir seviyede tutulması için ekonominin yüzde 5-6'lar seviyesinde büyümesi gerekir. Bu anlamda olumsuz bir haberdir ama amaca uygundur. Planların çok ötesinde bir büyüme rakamı olduğunu düşünmüyorum. Planlandığı gibi yüzde 3-4 bandında bir yerde büyüme sene sonunda kendini gösterecektir diye düşünüyorum." - Roma

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title