Haberler

Turunçgil İhracatçısı Rotayı Japonya'ya Çevirdi

Turunçgil ihracatında Japonya pazarına hakim olan ABD'de bu yıl turunçgil yetiştirilen bazı bölgelerde yaşanan sorunlar nedeniyle rekoltenin ve kalitenin düşmesi Türk ihracatçıları harekete geçirdi UYMSİB Başkanı Çalı: "Bu bir fırsat. Bu fırsatı bizim hiçbir kazaya meydan verilmeyecek şekilde değerlendirmemiz.

AHMET BAYRAM - Amerika'nın bazı bölgelerinde son dönemlerde etkili olan böcek zararlısı, bölgede yetişen turunçgillerde rekoltenin ve kalitenin düşmesine neden oldu. Turunçgil ihracatı konusunda Japonya pazarına hakim olan ABD'de bu olumsuzların ortaya çıkması, Türk girişimcileri ihracat konusunda harekete geçirdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Florida'da yaşanan sorunun, ABD'nin bu ürünler konusunda pazardaki şansını azalttığını ve bunun Türk ihracatçılar adına bir fırsat olduğuna işaret ederek, "Bu fırsatı bizim hiçbir kazaya meydan verilmeyecek şekilde değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Yaş meyve ve sebze ihracatında ürün güvenliği ve kaliteyi önemsediklerini belirten Çalı, "Biz ihracatta buna dikkat ettiğimiz sürece, rekabetçi bir şekilde fiyatlarla bunu yaparsak önümüzde hiçbir engel kalmaz" diye konuştu.

Çalı, Japonya'ya uzun uğraşlar sonunda turunçgil ihracatı konusunda gerekli izinlerin alındığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 7-8 yılık uğraşlar sonucunda 2010 yılının Ağustos ayında greyfurt için ihraç izni alındı. Bu sene başında da limon ihracatı izni alındı. Şimdi bu izinlerin alınmasının ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Biz eğer bu ihraç izinlerini almamış olsaydık Japonya'ya bugün turunçgil satamazdık. Bu izinlerin alınması çok öncelikli ve hayati bir konu."

Greyfurt ihracatının başladığını portakal ve mandalina ihracatı konusunda ise henüz izin alınmadığına dikkati çeken Çalı, "Bu ihraç izinlerinin de bir an önce alınması için çok sıkı çalışmamız lazım. Örneğin kirazda dan 2003 yılında beri Japonya'dan ihraç izni alma çalışmaları devam ediyor ancak bunu bir türlü sonuçlandıramadık" ifadesini kullandı.

-Limon, ilk kez gidecek

Salih Çalı, Japonya'ya yaş meyve, sebze ihracatının çok zor bir iş olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Limon bu yıl ilk kez gidecek, tarım ilacı kalıntısı olup olmadığı konusunda analizler yapılacak, Greyfurt ve limon soğutularak, yani Akdeniz meyvesi sineği riskini sıfırlamak için bu ürünler belli sıcaklıklarda gönderilecek. Bu bir fırsat, bu fırsatı bizim hiçbir kazaya meydan verilmeyecek şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Greyfurt ve limon ihracatçılarımız bu konuda çalışıyor. Japonya, uzun bir yol ve yaklaşık 25-30 gün sürüyor. Bu ürünler gemilerle gönderildiğinden belli bir sıcaklıkta kalması gerekiyor." - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Salih Çalı Japonya Uludağ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title