Haberler

Rusya'nın, 'Türkiye'ye Gitmeyin' Çağrısı Turizmcileri Şoke Etti

Güncelleme:

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında olası krizin derinleşmesinin turizm sektörü açısından felaket olacağını belirtti.

Sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen Rus uçağı sonrası iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik birliktelikler gündeme geldi.

İki ülke arasında özellikle tarım ve turizm alanında yoğun bir ilişki yaşanırken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Rus vatandaşlarının Türkiye'yi ziyaret etmeme tavsiyesinde bulunması ve 'Türkiye'deki terörizm riski Mısır'dakinden daha az değil' açıklamaları Türk turizmcileri endişelendirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık'a Lavrov'un açıklamaları hakkındaki görüşlerini sorduğumuz da ilk tepkisi, "O zaman bittik" şeklinde oldu. Almanya'dan sonra en önemli ikinci pazarın Rusya olduğunu söyleyen Ayık, şu an için gelecekte yaşanabilecekler hakkında yorum yapmanın erken olduğunu, ancak gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini belirtti.

KAYBETMEYİ GÖZE ALAMAYIZ

Türkiye'ye Rusya'dan 4 milyonun üzerinde turist geldiğinin altını çizen Ayık, "Kolay kolay göz ardı edemeyiz. Kaybetmeyi göze alamayız. Bu yıl 800 bine yakın rus turist kaybı oldu. Turizmciler çok zora girdi. Rus turist gelmeyince diğer pazarlara fiyat indirimi yaptık. Tavizler verdik. Ona rağmen Rus turist açığını kapatamadık" dedi. İki ülke arasında barış ve huzurun olmasını tercih ettiklerini söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, "Rusya turizm açısından bizim için çok önemli bir ülke. Bir an önce aradaki sorunların barış çerçevesinde çözülmesini bekliyoruz" diye konuştu.

RUSYA'DAN GELEN TURİST SAYISI

2012 3.6 milyon

2013 4.3 milyon

2014 4.5 milyon

2014* 4.1 milyon

2015* 3.3 milyon

*Eylül ayı itibariyle turist sayısı

TARIM- MEYVE SEBZEDE BİRİNCİ PAZAR

Geçen yıl ağustos ayında Rusya'nın batılı ülkelerden aldığı tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması sonrası en büyük ürün tedarikçisi konumuna Türkiye gelmesi heyecan yaratmıştı. Rusya'ya yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan üreticiler de bunu bir fırsat olarak değerlendirmişti. Ancak dün yaşanan Rus savaş uçağının sınırılarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin sektöre etkisinin ne olacağı merak konusu oldu. Rusya'nın özellikle yaş meyve sebze pazarı için çok önemli bir partner ülke olduğuna değinen Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, son gelişmelerin ihracatı nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Rusya ile ilişkiler hakkında bilgi veren Satıcı, "Rusya yaş meyve sebze pazarında 1 milyar dolarla birinci ülke konumunda. Onu 300 milyon dolarla Almanya takip ediyor. Son yaşanan olaylarda sağduyunun hakim olacağını düşünüyoruz. Olumsuz senaryoyu aklımızdan geçirmiyoruz" diye konuştu.

TEKSTİL- EKONOMİK KRİZ SONRASI TOPARLANMA BEKLİYORDUK

Rusya Türk firmaları açısından önemli bir partner ülke olduğunun altını çizen Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Türk tekstil ve hazırgiyimcileri Rusya'da söz sahibi ülkeler arasında. Birçok Türk markasının Rusya'da yatırımı bulunuyor. Rusya'da tecrübe kazanıyor. Ancak Rusya'da geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ihracatımız çok düşük seviyelere gelmişti. Sektör olarak bir an önce bu durumun toparlanmasını bekliyorduk. Ayrıca iki ülke arasında resmi kayıtlarda olmayan bir de bavul ticareti vardı. İlişkilerin bir an önce düzelmesini ümit ediyoruz" dedi.

İNŞAAT- MÜTEAHHİTLİKTE RUSYA İLK SIRADA

Türk müteahhitlerin Rusya'da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. 2015 yılı ilk 9 ay itibariyle proje adedi 8'e geriledi, buna karşın toplam tutar 2.3 milyar doları aştı. Ortalama proje bedeli 80 milyon dolar seviyesinden 300 milyon dolar seviyesine çıktı. Öte yandan Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı.

700'ÜN ÜZERİNDE MAĞAZA VAR

Rusya son yıllarda Türk markalarının en çok mağaza açtığı ülke olarak dikkat çekiyordu. 30'dan fazla Türk markasının Rusya'da 700'ün üzerinde mağazası bulunuyor. Son dönemlerde ekonomik krizle mücadele eden markaların bazıları mağaza sayısını azaltmıştı. Rusya'daki mağazaların yüzde 75'ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya'da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı.

RUSYA'YA NE SATIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Tarım ve hayvancılık 1.068

Tekstil 910.7

Otomotiv 680.8

Makine ve teçhizat 610.7

Kimyasal madde ve ürünler 378.6

Giyim eşyası 303.2

Plastik ve kauçuk 297.7

Toplam ihracat 5.943

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Doğalgaz 11.697

Ham petrol 4.763

Ana metal 3.106

Tarım ve hayvancılık 1.601

Gıda ve içecek 1.103

Atık ve hurdalar 1.207

Kimyasal madde 1.013

Toplam ithalat 25.288


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Almanya ulusoy Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (94)

turizmci:

ulan elin nataşası benım memleketimde benden ucuz tatil yapıyor bide beğenmemezlik mi yapacak gitsin başka yerde yapsın tatilini

20
2
yanıtYanıtla
vatansever:

rusların niye türkiyeyi tercih ettigini herkez çok iyi biliyor

19
2
yanıtYanıtla
hakan:

bırakın bu abuk subuk haberleri gelmezlerse ne olacak batacakmıyız nereden bulacaklar ucuz tatili

17
4
yanıtYanıtla
Kasanova:

Bisler her sekilde Turk tatil yapmak, Turkiyeyi çok seviyor biz

15
5
yanıtYanıtla
AYIKTINMI:

Sizler gidin Rusya''ya birdahada gelmeyin. Biz devletin derdine düştük, sizlerde kaybedeceğiniz paraların. Adam olmak herkesin harcı değil. Bize adam lazım.

11
5
yanıtYanıtla
MUSTAFA:

YA ARKADAŞ İMAMDAN YÖNETİCİ ANCAK ÖLÜ YIKAR PARASINI ALIR. RUSYADA TÜRKLER EZİLECEK. BURDA TURİZM BİTECEK. BİR ADAMIN BAŞKANLIK SEVDASI ÜLKEYİ NE HALE GETİRECEK BELLİ DEĞİL

8
8
yanıtYanıtla
sevgi:

imamdan yönetici derken?

yanıt0
yanıt0
Kurt:

Ne yanı ulkeyı rusamı peskes cekseydı adam olun bıraz da

yanıt0
yanıt0
gerçek:

acele etmeyin, panik yapmayın. bundan sonra rusya Türkiye ilişkileri eskisinden de iyi olacak

13
3
yanıtYanıtla
ömer:

rusya çin mallarını giysin, yesin ve çine seyahat etsin. onlar iinde bir değişiklik olur

13
2
yanıtYanıtla
Tüm 94 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title