Haberler

Türmob Genel Başkanı Sanlı Açıklaması

"Af veya af niteliğindeki düzenlemelerin, iyi niyetli olmayan kişiler açısından beklenti yarattığını, alışkanlık haline geldiğini ve mükellefiyet ödevlerinin yerine getirilmemesi noktasında bir teşvik gibi ortaya çıktığını gözlemliyoruz" "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türk Ticaret Kanunu'nun, ticaret ve iş hayatında önemli ve olumlu değişikliklere damga vuracağını göreceğiz.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "Af veya af niteliğindeki düzenlemelerin iyi niyetli olmayan kişiler açısından beklenti yarattığını, alışkanlık haline geldiğini ve mükellefiyet ödevlerinin yerine getirilmemesi noktasında bir teşvik gibi ortaya çıktığını gözlemliyoruz" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Sanlı, soruları yanıtladı.

Bazı kamu alacaklarının, 6552 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılmasını değerlendiren Sanlı, "Af ve af niteliğindeki bütün yasalar, TÜRMOB açısından eleştirel bir gözle bakacağımız düzenlemelerdir" dedi.

Sanlı, 1960'dan bugüne kadar toplam 35 af veya af niteliğinde yeniden yapılandırmayı hedef alan düzenleme çıkarıldığına dikkati çekerek, "Özellikle kriz dönemlerinde piyasanın af veya af niteliğindeki düzenlemelere ihtiyacı olmasına rağmen, bu düzenlemelerin iyi niyetli olmayan kişiler açısından beklenti yarattığını, alışkanlık haline geldiğini ve mükellefiyet ödevlerinin yerine getirilmemesi noktasında bir teşvik gibi ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Hem bir ihtiyaç olduğunu hem de yapıyı bozduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Söz konusu yapılandırmalardan yararlananlar arasında müracaat eden ile finale ulaşanlar arasındaki makasın çok açıldığına dikkati çeken Sanlı, müracaat ettikten sonra taksitlerini tam olarak yatırarak borcunu bitirenlerin sayısının az olduğunu söyledi.

Sanlı, bilançolarda, kayıtlarda görüldüğü halde işletmede mevcut olmayan kasa rakamlarının ve ortakların üzerinde borç olarak görülen rakamların örtülü sermaye gibi nitelendirildiğini belirterek,  6552 sayılı Yasa'da bu tutarların da yüzde 3 oranında vergilendirilme ile düzeltme imkanı getirildiğini bunun daha kıymetli bir düzenleme olduğunu bildirdi.

Kayıtlarda görülmesine rağmen işletmede mevcut olmayan stokların da düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Sanlı, yeni düzenlemede bu konunun eksik kaldığını dile getirdi.

"Türk Ticaret Kanunu'nun ana taşıyıcılarından birkaçı yok edildi"

Bir gazetecinin yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili sorusunu yanıtlayan Sanlı, Türk Ticaret Kanunu'nun ana taşıyıcılarından birkaçının yok edildiğini, bunların başında da "bağımsız denetimin" geldiğini bildirdi. Sanlı, yasa ilk çıkarıldığında 700 bin şirketin denetiminin öngörüldüğünü, daha sonra yapılan düzenlemelerle denetime tabi olacak şirketlerin çerçevesinin çizildiğini ve bu sayının 3 bin 500'e düştüğünü söyledi.

Sanlı, kanunda farklı ve iyi düzenlemelerin de olduğunu belirterek, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türk Ticaret Kanunu'nun, Türkiye ticaretinde ve iş hayatında önemli ve olumlu değişikliklere damga vuracağını göreceğiz. Ancak denetim ayağının mutlaka uluslararası uygulamalara ve ilk Türk Ticaret Kanunu hazırlama felsefesine uygun bir şekilde tekrar getirilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Nail Sanlı, 17 ve 25 Aralık iddialarıyla Türkiye'nin ciddi anlamda sarsıldığını savunarak, denetimin ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunun bu iddialarla ortaya çıktığını kaydetti.

Muhasebecilerin tahsilat sorununa yazılım çözümü

Mesleki sorunlarının içerisinde haksız rekabetin ilk sırada yer aldığının altını çizen Sanlı, bunun başında ise tahsilat sorunu geldiğine dikkati çekti. Sanlı, zamana dayalı bir ücret tarifesi çalışması yaptıklarını, bunu ilgili bakanlığa sunacaklarını bildirdi.

Bunun yanı sıra bir yazılım programı gerçekleştirdiklerini ifade eden Sanlı, şöyle konuştu:

"Bir müşteri, diğer meslek mensubuna gittiği zaman öncekine borcu varsa devreye girecek bir sistem olacak. (Eski meslek mensubunun bu kadar alacağı vardı) diye yeni meslek mensubunu uyaracak. Bu yazılım programını zorunlu hale getirecek bir meslek kararı çıkardık ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Hukuki altyapısı hazır. Bu yazılım programını kullandıktan sonra sözleşmelerimizi bankalara devredeceğiz. Meslek mensuplarının hak edeceği ücretler banka üzerinden tahsil edilecek. Bu kararı 1 Ocak 2015'te devreye sokmayı planlıyoruz."

"Af beklentisi vergi gelirlerini düşürüyor"

Nail Sanlı, Türkiye'de beyana dayalı bir vergi sistemi olduğunu ancak Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 66-76'sının dolaylı vergiler olduğunu bildirdi. Sanlı, "Af niteliğindeki yasaların yarattığı beklenti vergi gelirleri oranını düşürüyor" dedi.

Mevcut sistemde vergi kaçakçılığının devam edeceğini ifade eden Sanlı, bunu tamamen önlemenin mümkün olmadığını belirtti. Sanlı, servetin kaynağının izah edilebilir olması gerektiğini, servet beyanı gibi bir sistemin tekrar gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title