Haberler

Türksoy, Nevruz'u Türkiye'de ve Dünyada Dev Etkinliklerle Kutluyor

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) geleneksel etkinlerinden olan Nevruz Bayramı kutlamaları, bu yıl İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’de ve ABD’nin New York ve Washington DC şehirlerinde 15 farklı ülkeden 200’e yakın sanatçının katılımı ile gerçekleştirilen dev gösterilerle kutlanıyor.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) geleneksel etkinlerinden olan Nevruz Bayramı kutlamaları, bu yıl İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'de ve ABD'nin New York ve Washington DC şehirlerinde 15 farklı ülkeden 200'e yakın sanatçının katılımı ile gerçekleştirilen dev gösterilerle kutlanıyor.

TÜRKSOY'un bu yıl yapacağı Nevruz etkinliklerinin ilk durağı İstanbul oldu. Türk dünyasının dört bir yanından gelen yaklaşık 200 kişilik ekip, Zeytinburnu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Türk Ocağı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) işbirliğiyle 19 Mart'ta İstanbul Zeytinburnu'nda gerçekleştirdikleri gösterilerle Nevruz kutlamalarını başlattı. Gösteri izleyenler tarafından büyük beğeni aldı.

2010'dan itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu tarafından Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen Nevruz Bayramı, 21 Mart'ta TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve devlet temsilcilerinin katılımlarıyla Ankara'da gerçekleştirilen muhteşem etkinliklerle kutlandı. 21 Mart günü Gençlik Parkı'nda yakılan Nevruz ateşi ile başlayan kutlamalar, akşam Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRKSOY'un düzenlediği etkinliklerle Ulus Büyük Tiyatro'da devam etti. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın katılımlarıyla gerçekleşen ve 15 farklı ülkeden gelen sanatçıların performanslarıyla gerçekleşen gösteriler büyük ilgiyle izlendi. Gösteriler 22 Mart tarihinde Keçiören'de, 23 Mart tarihinde ise Pursaklar'da gerçekleştirilecek etkinliklerle gün boyu sürecek.

TÜRKSOY, bu yılki Nevruz etkinliklerini üye ülkeleri olan Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlığının 25. yılına ithaf ederek, Nevruz'un özgürlük ve barış temasının önemine dikkat çekti.

TÜRKSOY, BAHARIN RENKLERİNİ ABD'YE TAŞIYOR

Nevruz geleneğinin coşkusu, bu yıl Türk dünyasının yanı sıra, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York ve Washington DC şehirlerinde de yaşanacak. TÜRKSOY, Nevruz Bayramı'nın uluslararası kültürel dostluk köprüsünü bu yıl Amerika'da Birleşmiş Milletler binasına, ardından Washington DC'nin ünlü gösteri merkezi Warner Theatre'a da taşıyacak. Türk kültürünün vazgeçilmez mirası Nevruz'un temsil ettiği bahar ile yeniden canlanmaya başlayan doğanın insanlara sunduğu bolluğu, bereketi, diriliği, sevgiyi, kardeşliği, paylaşmayı, barışı anlatan gösteriler, 15 farklı ülkeden 200'e yakın sanatçı tarafından dünya sahnelerine taşınacak. Amerika'da yapılacak ilk gösteri, 28 Mart 2016 tarihinde tarihi kararlara ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu'nda yerli ve yabancı misyon temsilcilerinin katılımıyla New York'ta gerçekleştirilecek. Türk dünyasının önde gelen sanatçılarının sahne alacağı barış mesajlarının verildiği kutlamalar, New York'un ardından aynı tarihlerde dünya barışının en önemli zirvelerinden sayılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin de gerçekleştirileceği Washington DC şehrinde devam edecek. Washington DC'nin sembollerinden olan Cherry Blossom Festivali ile eş zamanlı gerçekleşecek TÜRKSOY Nevruz konseri, 1 Nisan 2016 tarihinde ABD'nin en görkemli salonu olan Warner Theatre'da sanatseverlere unutulmaz bir gün yaşatacak. ABD'deki Nevruz kutlamaları programı şöyle:

"TÜRKSOY&Birleşmiş Milletler Nevruz Kutlaması

Yer: BM Genel Kurulu, New York

Tarih: 28 Mart 2016

Saat: 19.00

TÜRKSOY Nevruz Konseri-New York

Yer: Baruch Performans Sanatları Merkezi, New York

Tarih: 29 Mart 2016

Saat: 19.30

TÜRKSOY Nevruz Konseri-Washington DC

Yer: Warner Tiyatrosu

Tarih: 1 Nisan 2016

Saat: 20.00"

Ankara'daki Nevruz kutlamaları programı şöyle:

Ankara Valiliği/Ankara Büyükşehir Belediyesi/TÜRKSOY Nevruz Kutlamaları

Yer: Gençlik Parkı Tiyatro Salonu

Tarih: 21 Mart 2016

Saat: 12: 00

Dışişleri Bakanlığı/Kültür ve Turizm Bakanlığı/TÜRKSOY Nevruz Bayramı Kutlamaları

Yer: Büyük Tiyatro

Tarih: 21 Mart 2016

Saat: 19: 00

Keçiören Belediyesi/TÜRKSOY Nevruz Bahar Bayramı

Yer: Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi

Tarih: 22 Mart 2016

Saat: 17: 00

Pursaklar Belediyesi/TÜRKSOY 1. Uluslararsı Nevruz Şöleni

Yer: Selçuklu Kültür ve Kongre Merkezi

Tarih: 23 Mart 2016

Saat: 19: 00

Bolu Belediyesi/TÜRKSOY Bahar Bayramı Nevruz Kutlamaları

Yer: Kent Meydanı

Tarih: 24 Mart (Belediye)

Saat: 19: 00

Eskişehir Valiliği/TÜRKSOY Nevruz Bayramı

Tarih: 21 Mart 2016

Yeri: Valilik Meydanı

Saat: 11: 00" - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nevruz Bayramı Washington New York Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title