Haberler

Türkmenler Kerkük Petrolünün İran Üzerinden İhracından Endişeli

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Kerkük petrolünün İran üzerinden ihraç edilmesini öngören mutabakat zaptına tepki göstererek, siyasi amaç taşıyan bu adımdan endişe duyduklarını söyledi.

HAYDAR HADİ - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Kerkük petrolünün İran üzerinden ihraç edilmesini öngören mutabakat zaptına tepki göstererek, siyasi amaç taşıyan bu adımdan endişe duyduklarını söyledi.

Salihi, Irak ve İran Petrol Bakanları tarafından 20 Şubat'ta imzalanan Kerkük petrolünün İran üzerinden ihracı için boru hattı döşenmesiyle ilgili komite kurulması konusundaki mutabakat zaptını AA muhabirine değerlendirdi.

Anlaşmanın kendileri için "sürpriz" olduğunu belirten Salihi, "Bu girişimle 'Acaba Kerkük'teki petrol üretimi arttı mı ki yeni boru hattına ihtiyaç duyuluyor?' sorusu aklımıza geliyor. Ayrıca bu siyasi amaç taşıyor." dedi.

Böyle bir konuda Kerkük milletvekili olarak kendilerinden de görüş alınması gerektiğini ifade eden Salihi, şunları kaydetti:

"Anayasanın 111. maddesinde 'Ülkedeki petrol ve doğalgaz tüm Iraklılarının mülküdür' ibaresi mevcut. Bu konuda Kerkük milletvekilleri olan bizlerin görüşü alınmadı. Kerkük gibi hassas bir bölgede yeni boru hattının inşa edilmesi sürpriz oldu. Elbette Kerkük'ün sanayisi ve enerjisinin gelişmesinden yanayız ancak bunların siyasi amaç uğruna kullanılmasından endişeliyiz."

" Türkiye'ye karşı siyasi karar"

ITC Başkanı Salihi, söz konusu adımın Türkiye'nin aleyhine olduğu değerlendirmesinde bulunurken, "Bu, Türkiye'ye karşı alınan siyasi bir karardır." ifadelerini kullandı.

Salihi ayrıca Bağdat hükümetine çağrıda bulunarak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Şii bölgelerine olduğu gibi Türkmenlere de petrol gelirlerinden pay verilmesi gerektiğini kaydetti.

Irak Petrol Bakanı Cabbar Ali el-Luaybi ile İranlı mevkidaşı Bijen Zengene arasında 20 Şubat'ta imzalanan mutabakat zaptında, Kerkük petrolünün İran üzerinden nakli için boru hattı döşenmesi ve Basra petrolünün de İran'daki Abadan Limanı'ndan Arap Körfezi'ne nakledilmesini inceleyecek komiteler kurulması yer almıştı.

Taraflar daha önce de Irak'taki elektrik santrallerini beslemesi için İran'dan gaz ithal edecek iki hat döşenmesi konusunda anlaşmıştı. Zengene, İran'ın Kirmanşah kentinden Diyala'ya İran gazını taşıyacak ilk boru hattının döşenmeye hazır olduğunu, Basra'ya kadar gidecek ikinci hattın ise gelecek yıl inşa edileceğini açıklamıştı.

İki ülke arasında Irak'ın Diyala ilinden başlayıp Basra'ya kadar uzanan hat üzerinde 12 ortak petrol sahası bulunuyor. Ortak petrol sahaları iki taraf arasında uzun yıllar tartışma konusu olmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kerkük Irak İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title