Haberler

Türkmenler, IKBY Anayasası Taslağından Memnun Değil

Güncelleme:

Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin taslak anayasa metninde Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilmemesine tepki gösterdi.

Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) taslak anayasa metninde Türkçenin resmi dil olarak kabul edilmemesine tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 kişiden oluşan anayasa komisyonunun, taslağın temeli olan ilk 10 maddeyi hazırladığını söyledi.

Bu 10 maddede IKBY'nin nasıl bir sistemle yönetileceği, bayrağı, milli marşı ve dili gibi ana hususların belirlendiğini aktaran Maruf, "Türkmenler, Kürdistan bölgesinin ikinci milleti olmasına rağmen Türkmence resmi dil olarak taslağa alınmadı. Daha önce resmi dil olan Arapça da yok sayılarak sadece Kürtçenin bölgenin dili olması benimsendi. Bu kadar etnik ve dini unsurun yaşadığı bir coğrafyada sadece Kürtçenin resmi dil kabul edilmesi büyük bir skandaldır" dedi.

Maruf, IKBY bayrağının da değiştirilmediğine dikkati çekerek, "Bu bayrakta Türkmenleri temsilen mavi bir renk veya hilal olabilirdi. Ancak bayrak tamamen Kürtleri temsil ediyor. Yine Türkmen bölgeleri de Kürdistan haritasına dahil edilmiş. Bu yapılırken Türkmenlerin rızası alınmalıydı, görüşü sorulmalıydı. Maalesef burada bir emrivaki siyaseti söz konusu" diye konuştu.

Taslağın "Kürt anayasası" olduğunu belirten Maruf, Türkmenler olarak bu anayasaya oy vermeyeceklerini vurgulayarak, "Taraflı komisyon tarafından hazırlanan anayasa taslağı mevcut haliyle IKBY Parlamentosu'nda kabul edilmesi durumunda birlikte yaşama ve kardeşliğe hizmet etmeyecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Aydın Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500

Yorumlar (1)

bla bla blamobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Resmi dilmi güldürmeyin beni...ya sev ya terk et lafini hatirliyormusunuz!!!!??!! 30milliona yakin kürd halki yasiyor tr de nerede Resmi Dil..ilk kendi ülkende uygulYin sonra baskalarina ellestirebilirsiniz..

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title