Haberler

Türkmen Şehitleri Için Anma Töreni Düzenlendi

Irak'ın Kerkük kentinde Saddam Hüseyin rejimi tarafından 26 yıl önce rejime karşı geldikleri iddiasıyla öldürülen Altunköprülü 100 Türkmen için anma töreni gerçekleştirildi.

Irak'ın Kerkük kentinde Saddam Hüseyin rejimi tarafından 26 yıl önce rejime karşı geldikleri iddiasıyla öldürülen Altunköprülü 100 Türkmen için anma töreni gerçekleştirildi.

Kerkük'ün Altunköprü ilçesindeki Şehitlik Anıtı'ndan düzenlenen anma etkinliğine, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Irak Parlamentosu Salahaddin Milletvekili Niyazi Mimaroğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ITC Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Türkmen Şehitleri Derneği Başkanı Haşim Muhtaroğlu, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz ve hayatını kaybeden Türkmenlerin yakını katıldı.

Törende Altunköprü'de hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okunduktan ve saygı duruşunda bulunulduktan sonra Irak ve Türkmen Milli marşları okundu. Ardından, anma etkinliğine katılan ITC yetkilileri ve şehit yakınları, restore edilen "Şehitlik Anıtı" açılışı yaptı.

Anma töreninde konuşma yapan ITC Başkanı Salihi, Türkmenlerin dökülen kanına sahip çıkılması isteniliyorsa, onların amaçları doğrultusunda ilerleme kaydedilmesi ve davalarına sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Türkmen bayrağı ve toprağına layıkıyla sahip çıkılıp çıkılmadığının sorgulanmasını gerektiğini dile getiren Salihi, "Irak Tükmenleri ve siyasi partilere olarak hiç kimsenin toprağında gözümüz olmadı. Ama maalesef birçok kişinin gözü bizim topraklarımız üzerinde." diye konuştu.

Saddam'ın Irak'ta herkese zulüm ettiğini belirten Salihi, "Biz başkalarına yapılanları hiçbir zaman unutmadık. Başkalarının da aynı şekilde düşünmesini temenni ediyorum. Halepçe'de binlerce Kürt kimyasal saldırıya maruz kalıp şehit edildi. Çemçemal'de Enfal'e kurban edildiler. Arap bölgelerinde Sünni bölgelerinde, Şiiler, Hristiyan ve Ezidilerin hepsi Saddam'ın büyük zulmünden pay almışlardır." dedi.

IKBY bayrağının Kerkük'te dalgalandırılmasına sert tepki

Kerkük İl Meclisi'nden Vali Kerim'in, Kerkük Belediyesi'ne IKBY bayrağı asılması kararına sert tepki gösteren Salihi, "Kürdistan bayrağının zorla hükümet binalarının üzerinde dikilmesi yasal bir iş değildir. Burada kargaşaya yol açacaktır. Kardeşlik arasına fitne sokacaktır. Bir taraftan DEAŞ bir taraftan da Vali Necmeddin Kerim, Türkmen coğrafyası üzerinde oyunlar oynuyor." dedi.

Salihi, "Türkmenlerin daha güçlü ve hazırlıklı olması halinde kimsenin toprak ve bayraktan bahsedemeyeceğini" sözlerine ekledi.

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak Anayasası'nın 140. Maddesine göre Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu.

Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı.Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük öçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Saddam Hüseyin Hasan Turan Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
title