Haberler

Türkmen Milli El Yazmaları Enstitüsü Uzmanlarına Cilt ve Restorasyon Eğitimi Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarının mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen eğitimlerin ikincisi tamamlanarak, uzmanlara sertifikaları verildi.

Türkiye ve Türkmenistan arasında ortak tarihi ve kültürel bağlarımızı esas alan projeler TİKA aracığıyla hayata geçiriliyor. TİKA ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı işbirliğinde Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü uzmanlarının mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen eğitimlerin ikincisi tamamlanarak uzmanlara sertifikaları verildi.

Türkmenistan'da 1993 yılında kurulan ve tüm el yazma eserlerin muhafaza edildiği tek bilimsel araştırma merkezi konumundaki Milli Elyazmaları Enstitüsü, Türkmen halkının yüzyıllardır elde ettiği zengin kültür mirasından günümüze kadar ulaşan elyazması eserlerin toplanması, muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla faaliyet göstermekle birlikte bünyesinde 10 binden fazla Arapça, Farsça, Osmanlıca ve Türkmence el yazması eseri barındırıyor.

TİKA ile Türkmenistan İlimler Akademisi Milli El Yazmaları Enstitüsü arasında uzun yıllardır devam eden işbirliği kapsamında el yazma eserlerinin kataloglaması ve restorasyonu konusunda uzmanların yetiştirilmesi amacıyla staj programlarının düzenlenmesi ve eserlerin saklanma koşullarının gözden geçirilmesi hususu gündeme gelmişti. Bu bağlamda 2014 yılı içerisinde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nün eşgüdümünde bir dizi eğitim programının verilmesi kararlaştırılmıştı. Anılan enstitü uzmanlarına yönelik eğitim programlarının ilki 2014 yılı içerisinde hayata geçirilmiş, uzmanların mesleki kapasitelerinin artırılması amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde kitap ciltleme, restorasyon, kataloglama ve sayısallaştırma konularında tecrübe alışverişi sağlanmıştı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde eğitim programlarından alınan verimden hareketle 2015 yılı Haziran ayı içerisinde ikinci eğitim programı düzenlenmiş, uzmanlar 1 haftalık program süresince eğitime tabi tutulmuşlardı. Eğitim programı sonunda Türkmen uzmanlara eğitim sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Törende konuşan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, bilgi, hikmet ve irfana dayalı değerlerin birinci derecede kaynağının el yazmaları olduğuna dikkati çekerek, "Türkmenistanlı kardeşlerimizle güzel bir çalışma yaptık. Bu program çerçevesinde Türkmenistan'dan gelen arkadaşlarımız ve burada çalışan arkadaşlarımız bilgi paylaşımında bulundu. Program esnasında gördük ki hiçbir zaman köklerimizden kopmamışız. Türkmenistan ile yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız kelimeler hala aynı. Kursumuz tekrar buluşma ve tanışmamıza vesile oldu" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, ülkelerin gelişmişliklerinin ürettikleri kültür ve medeniyet değerleriyle ölçüldüğünü ifade etti. Törene katılan Türkmen uzmanların eğitimlerin verimliliğine ilişkin söz almaları akabinde Türkmen kursiyerlere sertifikaları verildi. TİKA tarafından işbirliğine devam edilecek olan Türkmenistan Milli El Yazmaları Enstitüsü'nün teknik alt yapısının güçlendirilmesine de destek sağlanması için gerekli çalışmalar sürdürülüyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkmenistan Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title