Haberler

Türkmen Komutandan Iraklı Aşiretlere "Işid" Uyarısı

ÖSO'nun Türkmen komutanı Zekeriya Karslıgil: "Suriye'ye ilk geldiklerinde onlara (IŞİD) kapılarımızı açtık, herşeyimizi paylaştık. Ama biraz güçlenince bizi arkadan vurdular"

HASAN ÖZKAL - Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Türkmen komutanı Zekeriya Karslıgil, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü yanında yer alan Iraklı aşiretleri uyarıda bulunarak, " Suriye'ye ilk geldiklerinde onlara (IŞİD) kapılarımızı açtık, her şeyimizi paylaştık. Ama biraz güçlenince bizi arkadan vurdular" dedi.

AA ekibi, Halep'e bağlı Azez kasabası yakınlarında IŞİD örgütüyle mücadele eden ÖSO güçlerini görüntüledi. Türkiye sınırına yakın konuşlanan tugayın çoğunluğu Türkmen ve Suriyelilerden oluşuyor.

Tugay Komutanı Zekeriya Karslıgil tarafından karşılanan AA ekibi, karargahtaki askerlerin faaliyetlerinin görüntülenmesinin ardından Samandere köyüne götürüldü.

IŞİD militanlarının bulunduğu Gidriş köyüne 300 metre mesafede konuşlanan askerler, bulundukları mevzilerde elleri tetikte bekliyor.

ÖSO güçleri, IŞİD militanlarının taciz ateşine ağır silahlarla karşılık veriyor.

Türkmen komutan Karslıgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Minbic bölgesini IŞİD'in elinden aldıklarını ancak yoğun çatışmaların ardından çekilmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Başta Azez kasabası olmak üzere Çobanbey, Tel Şair, Halfetli, Tel Battal, Ahmediye ve Able bölgelerinde IŞİD'e karşı mevzilendiklerini anlatan Karslıgil, "Şu anda Suriye'nin yüzde 40'ı Esed,  PYD dahil yüzde 40'ı ÖSO ve kalan yüzde 20 de IŞİD militanlarının kontrolünde" diye konuştu.

IŞİD'e desteğin Esed rejiminden geldiğine inandığını dile getiren Karslıgil, şöyle konuştu:

"Bunlar önce El Nusra ile birlikte hareket ediyordu. Önce Nusra'yı arkadan vurdular. Biz de bunlara ara buluculuk yapıp barıştırdık. Bir süre sonra hem El Nusra'yı hem bizi arkadan vurup savaştılar. IŞİD militanları zaten Esed tarafından devrimcilerin arasına ekildi, sonra fitne olarak ortaya çıktı. Esed'le savaştıklarını görmedik. 'İslamiyet istiyoruz' diyorlar ama aslında bunların ne din ne de İslam'la alakaları yok."

Karslıgil, Iraklı aşiretleri IŞİD konusunda daha dikkatli olmaya davet etti.

IŞİD'in yanında yer alan Iraklı aşiretleri uyaran Karslıgil, "Bizim düştüğümüz hataya siz düşmeyin. Suriye'ye ilk geldiklerinde onlara (IŞİD) kapılarımızı açtık, her şeyimizi paylaştık. Ama biraz güçlenince bizi arkadan vurdular" dedi.

Terör örgütünün halkın İslam'a olan sevgisini istismar ettiğini vurgulayan Karslıgil, militanların, ele geçirdikleri bölgelerdeki insanlara propaganda yaptığını anlattı.

İran, Irak Başbakanı Maliki ve Esed'in IŞİD'i desteklendiğini iddia eden Karslıgil, şunları kaydetti:

"Bakın IŞİD militanları, Suriye'de El Nusra cephesiyle beraberken, Esed rejimine karşı savaştı. Daha sonra El Nusra'dan ayrılınca savaşmadılar. Aynı senaryoyu şu anda Irak'ta uyguluyorlar. Irak'ta sünni grup ve aşiretlerle Maliki'ye karşı savaşıyor görüntüsü veriyor. Bir süre sonra güçlenince sünni grup ve aşiretlerden de ayrılarak tıpkı bizim gibi onları da arkadan vurup İran ve Maliki'ye satacaklar."

Karslıgil, Türk halkının Suriyeli sığınmacılara kucak açtığını söyledi.

Suriye'nin özgürleşmesi için verdikleri mücadelede en çok silaha ihtiyaç duyduklarını anlatan Karslıgil,  "Savaş sebebiyle evlerimizi terk ettik, elimizde bir şey kalmadı. 4 yıldır savaşıyoruz ve gerçek anlamda tam bir silah gücüne kavuşamadık. Dolayısıyla önce silah istiyoruz" diye konuştu.

Türkmen asılı olduğunu vurgulayan Karslıgil, büyük dedesinin Erzurum'un İspir ilçesinden geldiğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

El Nusra Suriye Işid Işid Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title