Haberler

Türkler Rusya'ya Pabucu Ters Giydirecek!

Güncelleme:

Rusya, belirli Türk mallarının ithalatını yasaklayacağını duyurunca birçok firma şimdiden 'yan yol' aramaya başladı.

Uçak krizi sonrası kabul edilen yaptırım paketiyle belirli Türk mallarının Rusya'ya girmesinin yasaklanacağı açıklanınca, giyim ve ayakkabı markaları ile üreticiler alternatif planlar geliştirmeye başladı. Pazardan vazgeçmek istemeyen şirketler, Rusya'ya direkt gönderemeyeceği ürünleri farklı ülkeler üzerinden iletme ve mağazada Uzakdoğu ürünleri satmak gibi geçici çözümlere yoğunlaştı. Habertürk'te yer alan habere göre, Türkiye'den ayakkabı ithalatı engellenirse "trafik sapması" planının devreye girebileceğini açıklayan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, "Başka ülkeler üzerinden ürün gönderebiliriz" dedi. Rusya'nın AB üyelerine ambargo koymasıyla İtalyanların da aynı yolu kullandığını kaydeden Çetin, "Türkiye'den Rusya'ya İtalyan ayakkabısı gönderildiği oldu. İtalyan Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Annarita Pilotti ile görüştük; yardımcı olabileceklerini söyledi. Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden gönderebiliriz; çünkü ambargoya rağmen şu an AB'den Rusya'ya ayakkabı ihracatının rahatlıkla yapıldığı bilgisini aldık" diye konuştu.

ETİKETSİZ GİDEBİLİYOR

Rusya'nın yaptırımları 'Made in Turkey' (Türkiye'de üretilmiştir) etiketli ürünlere uygulayacağını ancak zaman zaman etiketsiz ithalat da yaptığını belirten Çetin, şöyle devam etti: "Halihazırda menşei etiketi olmadan ithalat yaptıkları oluyor. Geçiş döneminde bu tip çareler kullanılabilir. Uzun soluklu bir yaptırım sektörü çok zorlar. Ayakkabıda Irak'tan sonra 2'nci büyük pazar Rusya. Devalüasyona kadar birinciydi. Binden fazla Türk firması Rusya'ya ayakkabı gönderiyor. İhracatta payı yüzde 15."

SİPARİŞLER İPTAL EDİLDİ

Rus firmaların Türkiye'ye sipariş iptalleri geçtiğini ifade eden Çetin, ürünleri almamakta diretirlerse oluşacak stoku iç pazar ve alternatif ülkelerde eritmeye çalışacaklarını söyledi. Çetin, "Eylülde toptancılar büyük siparişler vermişti fakat iptaller geliyor. Siparişin yarısı üretilmişken Rusya'ya gidecek baharlık ayakkabılar elde kaldı" dedi.

"BOYKOT YOK, ÇİN'DE ÜRETİP SATARIZ"

Son dönemde Rusya'ya en fazla yatırım yapan markalardan LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de yaptırımların devreye girmesi halinde üretim planının değişebileceğini belirtti. Halihazırda Rusya'daki mağazalarda yüzde 70 oranında Türk malı ürünler sattıklarını kaydeden Küçük, yurtdışında ürettirdikleri malları belli bir süre için Rusya'ya yönlendirebileceklerini ya da ek siparişler verebileceklerini söyledi.

"BÜYÜK FIRSATTI"

Rusya pazarı için Çin, Bangladeş gibi ülkelerde üretim yapılabileceğini, Türk cumhuriyetlere de kayılabileceğini ifade eden Küçük, şöyle konuştu: "Gümrüklerde yavaşlatma olsa da mağazalarımızda herhangi bir boykot yok. Satış tarafında da hiçbir sorun yok. Yaptırım uygulanırsa Rusya'ya özel üretim yaptırabiliriz. Şu an yüzde 70 oranında Türk malı satsak da bu oran terse döner. Orada çok yatırım yaptık. Büyük fırsattı. Bahsettiklerimiz geçici çözümler. Süreç ne gösterir bakacağız."

CARİ AÇIĞA ETKİSİ 5 MİLYON DOLAR OLABİLİR

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarının maliyeti üzerine de hesaplar yapılmaya başlandı. Rusya'nın uygulayacağı yaptırımların ilk etapta ihracat, turizm, bavul ticareti ve tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyleyen Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek ve Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, cari açığa bu durumun etkisinin 5 milyar doları bulabileceğini dile getirdi.

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA TİCARET KAN KAYBEDİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre ekimde ihracat yüzde 3.1 artarak 13.2 milyar dolar, ithalat ise yüzde 11.9 düşüşle 16.9 milyar dolar oldu. Ekimde Rusya'dan yapılan ithalat yüzde 12.4 azaldı ve1.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat da yüzde 27.3'lük bir düşüşle 355 milyon dolarda kaldı.

BELGE SAYISI DA AŞAĞI ÇEKİLİYOR

Rusya yaptırımlarla ilgili bir adım daha atarak TIR geçiş karnelerinin sayısında kesintiye gitme kararı aldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, şu an yıllık 8 bin olan araç geçiş belgesi sayısının 2016 yılında 2 bin ile sınırlı tutulacağını açıkladı. Dvorkoviç, "Hatta gerekirse bu sayı sıfırlanabilir" diye ekledi.

TARKAN'I DA MI YASAKLAYALIM?

Türkrus.com'un haberine göre Moskova Şehir Duması (Meclis) milletvekillerinden Yevgeni Gerasimov, Rusya TV kanallarında Türk dizilerinin yasaklanmasını istedi. Bunun üzerine, Rusya'nın tirajı 1 milyona yaklaşan en büyük gazetelerinden Komsomolskaya Pravda'nın köşe yazarlarından Aleksandr Kots şöyle bir eleştiri yazısı kaleme aldı: "O zaman haydi Tarkan'ı da yasaklayalım, 'Törkiş kahve'yi de." (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Hüseyin Çetin Vahap Küçük Habertürk Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (12)

Erol:

Bu kadar karamsar olmaya gerek yok, simdiye kadar ruslar mi besledi bizi!

43
2
yanıtYanıtla
cannıııım:

korkmayın biz bize yeteriz onlar korksun

18
3
yanıtYanıtla
osmanlı:

kuyruk acısıııııııııııııııııııı

17
1
yanıtYanıtla
RUSYA = NATAŞA:

boykot = nataşa

10
1
yanıtYanıtla
vatandaş:

törkiş kahvesine kadar girmişiz rusyanın şimdi ayıkla pirincin taşını

10
0
yanıtYanıtla
ah vilademir:

bi kapı kapanır diğeri açılır muhakkak bi pazar buluruz rusya dünyada sevilen bi millet değil asıl onlar bize muhtaç dünya ambargo koydu rusyayada biz arkasında durduk o yüzden biz boynumuzu bükmeyeceğiz başımızı eğmeyeceğiz. . .

7
2
yanıtYanıtla
Osmanlı:

Bu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazınbu ruslar harbi mallar yav.

7
1
yanıtYanıtla
cordoba:

her şey ihracatta yok parasına gidiyor. içeride pahalı ve daha kötü mal, ihracatta daha iyisi ucuza gidiyor. iç piyasaya sürün malları bakın ne kadar kısa sürede eriyecek inanamayacaksınız.

5
0
yanıtYanıtla
ALP ASLAN TÜRKOĞLU:

BİZİM MİLLET TE ÇAKMA ÇİN ÜRÜNKERİ GİBİ. PARAVAN ŞİRKET AÇARLAR YABANCI ÜLKELERDE AZERBEYCAN KAZAKİSTAN ÇİN DE FALAN RUSLARA KAKALARLAR GENE. İŞNİZDE OLUN

2
1
yanıtYanıtla
ÇEPNİ:

Ekonomide liberalizm. . . Batı''nın serbest piyasa anlayışına ne oldu. . . Rusya hükümeti ne yapacağını bilmiyor yaptığı hataların üzerine yenilerini ekleyerek hiç kimseye fayda sağlayamaz kendi halkının yaşam olanaklarını kısıtlamakla çözüm olmaz. . . elbet bir gün güvendiği gazın da sonu gelir. .

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title