Haberler

Türkiyenin Uyuşturucu ile Mücadelesi Viyana'da Anlatıldı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 60. Toplantısı münasebeti ile düzenlen yan etkinlikler kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay ortaklığında hazırlanan çocuk ve gençleri uyuşturucuya karşı bilinçlendirme ve koruma programları anlatıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 60. Toplantısı münasebeti ile düzenlen yan etkinlikler kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay ortaklığında hazırlanan çocuk ve gençleri uyuşturucuya karşı bilinçlendirme ve koruma programları anlatıldı.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Emine Birnur Fertekligil toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin uyuşturucuya karşı verdiği mücadeleye değinerek, 2014 yılı itibariyle 8 bakanlığın ortaklaşa oluşturduğu uyuşturucu ile mücadele yüksek kurulunun, konuya ilişkin yasa ve uygulamaların denetlenmesinden sorumlu olduğunu anlattı.

Fertekligil, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele stratejisinin en önemli kısmının, "sağlıklı yaşamları korumak ve hiç uyuşturucu madde kullanmamış insanları muhafaza etmek" olduğunu belirterek, "Ailede başlayıp okul ve toplumun tamamında yayılan farkındalığın, gelecek nesillerin madde bağımlılığının zararlarından muhafaza etmek için yardımcı olacaktır." dedi.

Konuyla ilgili AA muhabirine sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürü Cevri Güngör de, 1947 yılından itibaren BM bünyesinde düzenlenen uyuşturucu ve uyuşturucu maddelerle ilişkili toplantıların, bu yıl Viyana'da gerçekleştiğini belirterek, bu toplantılarda ülkelerin uyuşturucuya karşı yaptıkları mücadeleleri ve uyguladıkları yöntemleri paylaştıklarını anlattı.

Güngör, bu toplantılarda, özellikle uyuşturucuya karşı koruyucu yöntemlerin ele alındığına dikkati çekerek, "Narkotik ve narkotik madde kullanımı bir sonuçtur, bu sonucu engellemek için ondan önce neler olmalıdır, hangi alanlarda ne tür çalışmalar yapılmalıdır. Bu çerçevede ülkeler tecrübelerini paylaşırlar." dedi.

Türkiye'nin bu platforma Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay ile birlikte katıldığını belirten Güngör, "Yeşilay bir sivil toplum kuruluşu olarak ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığı çalışmaları anlattı. Biz de bakanlık olarak özellikle okullar düzeyinde koruyucu ve önleyici çalışmaları burada paylaştık." şeklinde konuştu.

Yeşilay adına konuşan dış ilişkiler uzmanı Kübra Nefise Kalkan da, etkinlik çerçevesinde Yeşilay'ın okul temelli önleme programları ve okullardaki önleme politikalarını anlattıklarını belirterek, "Bağımlılık ile mücadelede erken yaşta başlamanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çocuklar ve okullarda temel önleme programlarımız var. Burada da bu programları anlatıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kalkan, Yeşilay'ın geçen yıl kurduğu federasyon ile 34 farklı ülkede yer aldığını, bu yönüyle hem bölgede hem de dünya genelinde örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Programda Milli Eğitim Bakanlığının madde bağımlılığına yönelik önleyici ve koruyucu çalışmalarını anlatan eğitim uzmanı Tuba Birlik, öğrencilere okullarda toplu olarak yada bireysel danışmanlık hizmeti verildiğini, ailelere yönelik eğitici programların yapıldığını ve özellikle uyuşturucuya bulaşmış çocukların ailelerine yönelik destekleyici uygulamaların olduğunu anlattı.

Birlik, ülke genelinde 17 milyon öğrencinin bulunduğunu, 32 bin 700 rehber öğretmenle öngörülen programların uygulanmaya çalışıldığını aktardı. Türkiye'nin uyuştucu ile mücadele eylem planına da değinen Birlik, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu arzının eğitim kurumunun içi ve çevresinde ulaşılabilirliğini ortadan kaldırmak. Öğretmen, öğrenci ve ailelerin tümünün uyuşturucu ile mücadelede bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak. Uyuşturucu kullanan tüm öğrencilerin tespit edilerek tedavi ve uyum süreci mekanizmalarıyla irtibatlanmalarını sağlamak."

Yeşilay'ın Türkiye'de bağımlılıkla mücadele eğitim programını anlatan Rukiye Deniz de, 2015 yılında yaklaşık 28 bin 349 okulda 3 gün boyunca, sağlıklı yaşam, teknoloji, tütün, alkol ve madde bağımlılığına ilişkin eğitimler verildiğini, hedeflerinin 2017 yılı itibari ile 17 milyon öğrenciye ulaşmak olduğunu belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Viyana Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title