Haberler

Türkiye'ye Üst Düzey Ziyaretler Sürüyor

Türkiye, son bir aydır çok sayıda üst düzey ziyaretçiyi ağırladı Görüşmelerde Suriye'den enerjiye, İslam dünyasının sorunlarından AB müzakere sürecine kadar çok sayıda önemli konu ele alındı Üst düzey ziyaretler İngiltere Başbakanı David Cameron ile devam edecek.

Türkiye, son bir ayda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini başta olmak üzere çok sayıda üst düzey ziyaretçiyi ağırladı.

Görüşmelerde Suriye'den enerjiye, İslam dünyasının sorunlarından AB müzakere sürecine kadar çok sayıda önemli konu ele alındı. Üst düzey ziyaretler İngiltere Başbakanı David Cameron ile devam edecek.

John Allen ile başlayan süreç

Türkiye'ye son bir ayda yapılan önemli ziyaretler ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli General John Allen'in 19 Kasım'daki ziyaretiyle başladı.

Allen'in temasları sırasında Suriye ve Irak'taki IŞİD tehdidi başta olmak üzere bölgesel güvenlik konuları ele alındı, Türkiye'nin IŞİD tehdidine karşı kapsamlı strateji önerisi yinelendi. Allen'in ardından Türkiye'ye gelen bir diğer üst düzey Amerikalı yetkili ise Başkan Yardımcısı Joe Biden oldu.

Allen'den sadece iki gün sonra Türkiye'ye gelen Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Görüşmelerde ABD- Türkiye ilişkileri, IŞİD'le mücadele, Suriye ve Irak'taki güvenlik sorunları gibi çok sayıda önemli konu ele alındı. Görüşmeler sonucunda tarafların bölgesel krizler konusunda işbirliğini artırarak devam ettirecekleri teyit edildi.

Papa'dan tarihi ziyaret

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un 28 Kasım'da Türkiye'ye yaptığı ziyaret, belki de son yılların en önemli ziyaretlerinden biriydi. Franciscus'un Katolik dünyasının ruhani lideri unvanına sahip olması nedeniyle vereceği mesajlar, hem Hristiyan hem de İslam alemi için önem taşıyordu.

Konuşmalarında "barış" vurgusu yapan Papa'nın, İslam dünyasına yönelik mesajlarının, 2006'da Türkiye'yi ziyaret eden Papa 16. Benediktus'un aksine olumlu içerikte olması, beklentilerin de karşılanmasını sağlandı.

Rusya'yla enerji işbirliği

Papa'nın ardından 1 Aralık'ta Türkiye'ye gelen bir diğer önemli isim ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak üzere Türkiye'ye gelen Putin, enerji alanında aldığı ve tüm Avrupa'yı etkileyen önemli kararları Ankara'da açıkladı.

Güney Akım Projesi'ni iptal ettiklerini açıklayan Putin, bunun yerine Türkiye üzerinden geçecek ikinci bir hatla Rus doğalgazını Avrupa'ya ulaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. Putin'in bu beklenmedik açıklaması, AB'nin yaptırımlarına karşı bir hamle olarak değerlendirilirken, Türkiye'nin enerji geçiş hatları üzerindeki etkisini de artırdı.

AB ile ilişkiler

AB'den gelen üst düzey heyet, 8 Aralık'ta Türkiye-AB sürecine yönelik temaslarda bulundu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis'den oluşan heyet, cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı, muhalefet partileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

Temaslar sonrasında yeni dönemde bir fasıl daha açılmasını beklediklerini belirten heyet yetkilileri, Türkiye'deki barış sürecine de destek verdiklerini açıkladı.

Cameron geliyor

Ankara bugün ise bir başka önemli konuğu ağırlayacak. Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelecek olan İngiltere Başbakanı David Cameron'un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde ikili ilişkilerin aynı sıra Suriye ve IŞİD tehdidi ile bölgesel konuların ele alınması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada? Lille elendi mi? Aston Villa-Lille UEFA Avrupa Konferans Ligi maçı sona erdi 18-19 Nisan GÜNCEL Akaryakıt Fiyatları! Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 18-19 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? OLY hangi takım? OLY açılımı ne? Fenerbahçe Olympiakos maçını şifresiz veren kanallar! Fenerbahçe Olympiakos maçını hangi kanal veriyor? Survivor bugün yok mu, neden yok? Survivor yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? Survivor maçtan sonra yayınlanacak mı? Denizbank Torun Tower'ı satın aldı mı? Lille Aston Villa maçı CANLI izle! 18 Nisan Lille A.Villa Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Tokat okullar tatil mi? 19 Nisan Cuma Tokat okul yok mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title