Haberler

    Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor

    Güncelleme:

    IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınanlardan bazıları geri dönünce bulamamaktan endişe ettikleri için, mallarını da getirmek istiyor.

    Türkiye- Suriye sınırı yoğun günlerinden birini daha yaşıyor. Sınırın Türkiye tarafında askerler, Suriye tarafında ise IŞİD saldırılarından kaçan Kobani sakinleri bekliyor. Kimisi Türkiye tarafına geçiyor, kimisi ise beklemeye devam ediyor. Sınırın öbür tarafında sadece insanlar yok, tarım makineleri, otomobiller ve canlı hayvanlar göze çarpıyor.

    Bekleyenler, askerlere Kürtçe, Arapça karışık bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Kobanili Ali Abbas da tel örgülerin arkasından sesini duyurmaya çalışıyor. Abbas’ın derdi kendisini değil, arabasını ve tarım makinelerini karşıya geçirmek.


    (Araçlarıyla sınıra gelen Kobani sakinleri, araçlarıyla birlikte geçmek için günlerdir bekliyor.)

    "GETİRMEZSEK IŞİD ALIR"

    Ali Abbas, sahip olduğu şeylerin IŞİD’in eline geçmesinden endişe ediyor:
    "Eğer mallarımızı geçiremezsek IŞİD gelir ya yakar ya da alıp götürür savaşta kullanır. Türkiye, sınırın öbür tarafında geçirsin ya kendine alsın ya da orda bir yer bulup oraya alsın ki yakılmasın. Bu insanlar yıllardır emek harcayıp bu malları aldı, hepsi boşa gidecek".

    HEM HAYVANLARINI HEM ARAÇLARINI SOKMAK İSTİYOR

    Abdullah Nebo’nun ise hem araçları hem hayvanları var. Nebo da biçerdöverini, traktörlerini Türkiye'ye sokmak istiyor:
    "Bunları alabilmek için yıllarımı verdim şimdi elimden gidecek. IŞİD gelip yakacak hepsini. Üç gündür bekliyoruz, hayvanlarımızı bırakmıyorlar. Onları da bıraksınlar. Biçerdöverleri getirdik, traktörleri getirdik almıyorlar.”

    "NE ZAMAN OLSA GERİ ALIRIZ"

    Sınırdaki tel örgülerin diğer tarafındaki araç kuyruğu uzadıkça uzuyor. Kuyruktaki biçerdöverinin başında bekleyen Fethi Kadir’in talebi de aynı. Kadir de tarım araçlarını Türkiye’ye getirmek istiyor, ”Buraya getirmesek IŞİD götürür, burası daha güvenli. Burada bir şey olmaz, ne zaman olursa geri alırız.” diyor.

    Ancak Kobanililerin tüm ısrarlarına rağmen şimdilik sadece insan geçişine izin veriliyor. Sahipleri, hayvanlarıyla birlikte sınırda sabahlıyor.

    TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPAN SURİYELİ SAYISI 130 BİNE ULAŞTI

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye 19 Eylül’den itibaren yoğun bir göç hareketi başladığını bildirdi. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısının 130 bine ulaştığı duyuruldu.



    AFAD ekiplerinin gerekli insani yardım malzemeleri ile birlikte daha önce hazırlanan risk analiz raporları kapsamında 18 Eylül’den itibaren bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınında AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın katılımıyla yapılan çalışmalar kapsamında sahada bulunan resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında sorumluluk paylaşımı yapıldığı ve gerekli görevlendirmelerin yapılarak uygulamaların sahadan yürütülmesine devam edildiği bildirildi.

    Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Suriyeli misafirler için Yumurtalık mevkiinde AFAD koordinasyonunda kurulan Kayıt Merkezi'nde güvenlik ve sağlık taramasından geçirildiğini kaydeden AFAD yetkilileri, bu merkezde acil gıda ve su yardımı yapılmakta ve son olarak misafirlerin kayıtları oluşturulabildiğini açıkladı. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısı 130 bine ulaştığı duyuruldu.

    Merkezde kayıt işlemlerini tamamlayan misafirlerin, Türkiye'de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edildiğini ya da AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine sevk edildiği kaydedildi.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Türkiye Kobani Suriye Eylül Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
    500

    Yorumlar (113)

    KADİR09:

    ALLAH KİMSENİN BAŞINA GETİRMESİN . ORADA YAŞAYAN VE ÇEKEN BİLİR BURDAN ABUK SUBUK KONUŞMAYIN BEYLER. BİRAZ İNSAN OLUN!!!

    32
    20
    yanıtYanıtla
    MHP''li:

    kendiniz girdinizde mallarınız kaldı! ülkenin haline bak ya!

    36
    12
    yanıtYanıtla
    KADİR AYDIN:

    ALLAH GÖSTERMESİN AMA BİRGÜN SENİN DE BAŞINA GELEBİLİR KARDEŞİM ÖYLE KONUŞMA. . .

    yanıt0
    yanıt0
    hasan:

    la başına gelse hemen seni alıcak mı diğer ülkeler ayrıca bunlar bizim için tehlike içeriyor daha sonra daha büyük tehlike olabilir. .

    yanıt0
    yanıt0
    Ersen Öz:

    Lan biz gelenlere birşey demiyoruz, mağdur. Hükümetin oynadığı oyunlara kızıyoruz.

    yanıt0
    yanıt0
    kartal:

    Kürtlerin yapacagi tek sey isidi bitirdikten sonra TC saldirilmali cünkü TC kalles vede diktatör bir jejimin elinde temizlenmeli.

    6
    41
    yanıtYanıtla
    Tc:

    Tc sana ne yapmış hain kürtlere kuçak açtık ama size hala yaranamıyoruz

    yanıt0
    yanıt0
    atakan akbulut:

    bunlara yaranılmaz kendi devletine ihanet edenlerden ne beklersin ki ?

    yanıt0
    yanıt0
    NERDE İNSANLIK?:

    Independent gazetesi, “49 REHİNE KOBANÊ KARŞILIĞINDA MI BIRAKILDI?”

    12
    34
    yanıtYanıtla
    endoplazmikbirkulum:

    güzel ülkemiz size maaş bağlar merak etmeyin. ev, araba her türlü serbesiyet. . . ne yapacaksınız malı mülkü gelin burda yiyin için keyfinize bakın.

    41
    5
    yanıtYanıtla
    Tüm 113 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title