Haberler

Türkiye'ye Sığınan Suriyeli Kürtler

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Fuat Oktay ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçan Suriyeli Kürtlerin Türkiye'ye geçiş yaptığı sınır hattında incelemede bulundu.

Oktay ve Batchelor, Suruç ilçesindeki Yumurtalık bölgesinde AFAD tarafından oluşturulan mobil koordinasyon merkezinin bulunduğu alana gelerek, sınır hattını gezdi.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin sınırdan geçişini, kayıt işlemlerini ve çocuklara yapılan sağlık kontrollerini de inceleyen Oktay ve Batchelor, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Oktay, Suriye'den Türkiye'ye geçişlerin yaklaşık bir haftadır sürdüğünü anımsatarak, "Bugün itibariyle ülkemize 160 bin civarında giriş yapıldı, Kobani (Aynel Arap) bölgesinden yapılan girişlerden bahsediyoruz" dedi.

Tüm dünyadaki en kısa sürede alınan büyük bir göç yaşandığını ifade eden Oktay, şöyle devam etti:

"Biz, bu göç hareketini Türkiye olarak ilk günden itibaren çok yakından takip etmeye başladık. Hatta öncesinden hazırlıklı olduğumuz bir süreçti bu. Ne kadar hazırlıklı olursanız olun 160 bin kişiden bahsediyorsunuz. Üç günlük süreçte 130-140 bin kişi geldi. Bu, dünyadaki hemen hemen hiçbir ülkenin bu kadar etkin bir şekilde yürütemeyeceği operasyon. Türkiye bunu bütün milletiyle, devletiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla başarmıştır."

Uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunan Oktay, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 1 milyon 530 bini geçtiğine dikkati çekti.

Burada sadece Türkiye'nin sorumluluğu olmadığını, uluslararası camianın da sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Oktay, "Türkiye üzerine düşeni yapmıştır. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin de sorumluluğu, yapması gerekenler olduğuna inanıyoruz. Batchelor ile çok yakın çalışırız ama ne yazık ki BM olarak, bir bütün olarak baktığımızda 4 milyar dolara yaklaşan 3-4 yıllık faturanın karşılığında BM'yi tam olarak yanımızda gördüğümüzü ifade edemeyiz"

"BM olarak Türkiye'nin yaptığı yardımlara ulaşamadık"

BMMYK Türkiye Temsilcisi Batchelor da bölgeye gelen sığınmacılara yapılan acil müdahaleyi gördüğünü ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Suriye'den gelenler için kapılarını açtığını ve 3-4 yıldır sığınmacıları ülkeye kabul ettiğini belirten Batchelor, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu duyarlı ve tutarlı tutumundan dolayı çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Son bir haftadan kısa bir sürede uluslararası koruma ihtiyacında olan yaklaşık 160 bin kişi Suriye'den geldi. Bu, 3,5 yıllık süreye bakarsak birçok ülkenin bu kadar kısa zamanda almadığı bir rakam. BMMYK olarak, çalıştığımız diğer bütün BM kurumları olarak bugün Türkiye'nin ve Türk insanının yaptığı yardımlara tabi ki ulaşamadık. Bu akının başladığı ilk 24 saat içinde 20 kamyon malzemeyi BM hemen yola çıkardı ve AFAD ekiplerine iletti. Sonrasında hava yoluyla yardımlar geldi ve gelmeye devam edecek. Bu yardımların içinde battaniye, yatak ve çadırlarda kullanılması gereken neler varsa bulunuyor. Bunların hiçbiri yeterli değil tabi ki, çok  daha fazlasının yapılması gerektiğini bizler BM adına yineliyoruz." - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Yerel

Birleşmiş Milletler Şanlıurfa Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title