Haberler

Türkiye'ye Özgü "Sanayilik Domates"

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) laboratuvarlarında 3 yıl süren çalışmayla, değişik hastalıklara, stres, zararlı böcekler gibi verimi düşüren tüm faktörlere dayanıklılık gösteren, tadı ve kalitesi bozulmayan Türkiye'ye özgü 'sanayilik domates' çeşidi geliştirildi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) laboratuvarlarında 3 yıl süren çalışmayla, değişik hastalıklara, stres, zararlı böcekler gibi verimi düşüren tüm faktörlere dayanıklılık gösteren, tadı ve kalitesi bozulmayan Türkiye'ye özgü 'sanayilik domates' çeşidi geliştirildi.

İYTE'den yapılan açıklamaya göre, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar'ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "SANTEZ Programı" tarafından desteklenen proje, kanserojen madde içeren ve ekolojik dengeyi bozan kimyasal ilaçları kullanmadan domates üretimine imkan sağlayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanlar, moleküler ıslah yöntemleri kullanılarak üstün verim, kalite ve teknolojik özelliklere sahip, aynı zamanda birçok hastalık etmenine dayanıklı Türkiye'nin ilk sanayilik domates çeşidini geliştirdiklerini bildirdi.

Sanayilik domates çeşidinin tarım alanlarında kullanılması ile tohumda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağını, ayrıca çeşitli hastalık etmenlerine dayanıklı bu çeşit ile tarım zararlılarıyla mücadelede kullanılan tarımsal ilaç kullanımının önemli ölçüde azalacağını vurgulayan Doğanlar, tarım ilaçlarının insan ve çevreye vermiş olduğu olumsuz etkilerin en aza indirileceğine işaret etti.

Türkiye'nin kendi tohumlarını geliştirip kullanması ve hatta ihraç etmesinin zorunluluğunu vurgulayan Doğanlar, "Tamamladığımız proje sayesinde tamamen doğal yöntemlerle tohum ıslah edebilen ve ihraç eden bir ülke konumuna gelebileceğiz" ifadelerini kullandı.

Projede yer alan doktora öğrencisi İbrahim Çelik ise yıllardır İsrail, Hollanda, Almanya, Amerika, İngiltere'den ithal edilen tohumlarla domates üretiminin yapıldığını, kullanılan tohumların Türkiye'nin ekolojik koşullarına ve tüketici taleplerine her zaman uygun olmadığını belirtti.

Tamamlanan proje sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtularak kendi sanayilik domatesini yetiştirebileceğine dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Sadece bitkinin yaprağından alınan bir parça yaprağın kullanılmasıyla bu karakterler bakımından dayanıklı bitkilerin kolaylıkla ve yüksek hassasiyetle belirlenmesine olanak vermektedir. Çeşitli hastalık etmenleri için geliştirilen markörler, SANTEZ projesi kapsamında çoklu hastalık etmenine dayanıklı sanayilik domates ıslah çalışmalarında başarıyla kullanılarak düşük maliyetle fakat yüksek başarı oranıyla sanayilik domates çeşidi geliştirildi."

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Çelik Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title