Haberler

Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Kiriş: "Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz" "Kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, " Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz. Yine kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz. Son yıllarda alabalıkları da solungaçlarına bir işaret koyarak izlemeye aldık" dedi.

KuzeyDoğa Derneği öncülüğünde, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı (BTC) Şirketi finansörlüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün desteği ve Kafkas Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türkiye Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyonu Çalıştayı"ına katılan Kiriş, dünyanın sanayileşme sürecinde çok büyük tahribatlara maruz kaldığını söyledi.

Türkiye'nin doğa koruma alanında imzalanan uluslararası antlaşmalara taraf olduğunu belirten Kiriş, mevzuatla korumasını yapamadıkları Akdeniz Foku ve kaplumbağalarını Bern Sözleşmesi çerçevesinde koruduklarını dile getirerek, "Mevzuatta boşluğumuz yok, hepsine tarafız" ifadesini kullandı.

Kiriş, 1950'li yıllardan sonra ülkenin de sanayileşme ve hızlı kentleşme sürecine girdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu durum yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Ne oluyor, hayvanlarda yaralanmalar çoğalıyor. Dolayısıyla rehabilitasyon ihtiyacı otomatikman kendini gösteriyor. Biz yaban hayatını koruyabilmek için 81 yaban hayatı gelişme sahası ilan ettik. Bunları planlı yönetiyoruz. Nesli tehlikede olan veya tehlikeye maruz kalabilecek türler için üretim istasyonları kuruyoruz. Orada ürettiğimiz bireyleri tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bunları uydu vericili tasmalarla izlemeye alıyoruz. Kars'ta ayı ve kurda GPRS'li tasma taktık. Bunu üniversitemiz ve KuzeyDoğa Derneği ile yaptık. Ülkemizde deniz kaplumbağaları, ala geyik, yaban keçisi, sırtlan ve vaşakları takip ediyoruz. Yine kuşlardan kelaynak, kara akbaba ve turnayı da uydu vericileriyle izliyoruz. Son yıllarda alabalıkları da solungaçlarına bir işaret koyarak izlemeye aldık."

"Yaban hayvanları açısından çok zengin bir altyapıya sahibiz"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban da çalıştayla bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, bunun devam etmesinini istediklerini söyledi.

Türkiye'de yaban hayatı rehabilitasyonunun gündemde bir konu olduğunu ifade eden Çoban, "Bu konuda yapılan birçok çalışma ve insanların emeği var. Bunların hepsinin bir arada olması için iletişim halinde olmamız gerekiyor. Ülkemiz çok büyük. Yaban hayvanları açısından çok zengin bir altyapıya sahibiz ama gördüğümüz ve duyduğumuz haberlerde bazen bölgemizdeki bu konudaki uzmanların doğru şekilde yönlendirilmediklerini de görüyoruz" diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi adına konuşan Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ise kurumsal anlamda ciddi bir mesafe kaydettiklerini vurguladı. - Kars

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Bakü Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title