Haberler

Türkiye ve Tacikistan Hükümetlerarası Kek 9'uncu Dönem Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantılarına büyük önem verdiklerini belirterek, "Çalışmalar sonuçlandırıldığında Türk ve Tacik yatırımcılar karşılıklı olarak daha güvende hissedeceklerdir." dedi.

Türkiye ve Tacikistan hükümetlerarası KEK 9'uncu Dönem Toplantısı Protokolü, Türkeş ile Tacikistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Nematullo Hikmatullozoda arasında imzalandı.

İmza öncesi konuşan Türkeş, KEK toplantılarına büyük önem verdiklerini belirterek, "Toplantıların bundan sonra her yıl olacak şekilde düzenli olarak yapılması için elimizden geleni yapmamız gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

KEK Protokolü'nde ticari ve ekonomik alanda işbirliği konularının yanı sıra, sanayi, enerji, müteahhitlik, yatırımlar, ulaştırma, tarım, bankacılık ve finans, teknik yardım, kültür ve turizm, çalışma, istihdam, sağlık konularına yer verildiğini aktaran Türkeş, bu alanlarda atılacak adımlarla geleceğe yönelik işbirliği perspektifine ışık tutulacağını söyledi.

Türkeş, iki ülke arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın güncellenecek olmasını önemli bir adım olarak niteleyerek, "Çalışmalar sonuçlandırıldığında Türk ve Tacik yatırımcılar kendilerini karşılıklı olarak daha güvende hissedeceklerdir. Ayrıca toplantılarda KOSGEB ile muadili arasında KOBİ'ler konusunda işbirliğinin artırılması için gerekli altyapının kurulması hususunda varılan mutabakatı hızla hayata geçirmeliyiz. Aynı şekilde, TÜBİTAK ile muadili arasında üzerinde anlaşılan işbirliği modeli de ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- Kolay vize girişimcilerin önünü açacak

Öte yandan Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun 2017 yılında devreye girecek olması ile İpekyolu'nun yeniden ayağa kalkacağını ve Türkiye'nin Avrasya coğrafyasındaki demiryolu hattına bir kez daha entegre olacağını hatırlatan Türkeş, "Bu adım firmalarımıza alternatif bir ulaşım yolu sağlayacaktır. Ancak, özellikle karayolu geçişleri ile vize işlemlerini kolaylaştıracak adımlar atılması da işadamlarının, girişimcilerin önünü açacak önemli unsurdur." şeklinde konuştu.

Tacikistan Ekonomik Kalkınma Bakanı Nematullo Hikmatullozoda da Tacikistanda ekonominin serbest açık ve şeffaf olduğunu belirterek, "Türkiye'nin sektörlerinin gelişmiş olması çok önemli.

Sağlık alanında faaliyet gösteren firmalar bize çok iyi hizmetler sunabilirler. Gerçekten Tacik ve Türk halkını birleştiren bir çok konu var. Siyasi iradenin olması en önemlisi, bugünkü görüşmeler sonucunda protokolde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ilişkilerimize ivme kazandıracaktır." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Tuğrul Türkeş Tacikistan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title