Haberler

Türkiye ve Rusya'ya Krizin Faturası Çıktı

Güncelleme:

Rusya ile Türkiye geriliminin ilk faturası iki ülkenin para birimi ve borsalarına çıktı. Dolara karşı Türk Lirası yüzde 3.71, Rus Rublesi yüzde 2.48 değer kaybetti.

Rusya ile Türkiye arasında Rus uçağının düşürülmesyile başlayan gerilim iki ülkenin de piyasalarını vurdu. Bir haftada Türk Lirası'ndaki dolara karşı değer kaybı yüzde 3.71 olurken, Rus Rublesi'nde dolara karşı düşüş yüzde 2.48'e ulaştı. İki ülkenin borsası da kayıpta. Borsa İstanbul bir haftada yüzde 6.25 kaybetti, Rus Borsası'nın düşüş yüzde 3.60 oldu. Rus Borsası haftayı yüzde 2.10 düşüşle 856 bin 300 puandan, Borsa İstanbul ise yüzde 0.85 yükselişle 75 bin 638 puandan tamamladı.

TÜRKİYE ZARAR GÖRDÜ

Amerikan Merkez Bankası'nın aralıktaki faiz artırımına ilişkin kritik kararı öncesi bu hafta oldukça sakin geçmesi düşünülen ve piyasaların sadece gözünü yeni hükümete diktiği bir hafta olacaktı. Ancak beklenti gerçekle uyuşmadı. Salı günü sabah Türk savaş uçakları Rus savaş uçağını düşürdü ve piyasalarda sarsıntı başladı. İlk gün tüm dünya borsalarını sarsan olaylar asıl olarak iki ülkenin piyasalarını vurdu. İki ülke arasındaki gerginlik ekonomik alana taştı ve Rusya bir çok sınırlama kararı aldı. Türkiye'nin en büyük 10'uncu ticari ortağıyla yaşanan bu olaylar en çok Türk Lirası'nı etkiledi.

LİRA EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN OLDU

Rusya ile gerginliğiyle Türk Lirası hafta başından bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, kayıplarda dün görülen 2.9344 lira ile bir ayın en yüksek seviyesi itibariyle yüzde 3.6'ya kadar ulaştı. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Paris İklim Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme talebi biraz Türk Lirası'na değer kazandırmıştı ancak Rusya'dan gelen ret kararı yeniden doları kuvvetlendirdi. Önümüzdeki hafta da Rusya krizi ve enflasyon verileri Türkiye piyasasını etkileyecek. Dolar geçen haftaki 2.8294 lira seviyelerinden 2.9344 liraya kadar çıktı. Serbest piyasada haftayi dolar 2.9200 liradan kapattı. Aynı hareket Rus Rublesi'nde de yaşandı. Olaylar öncesi 1 dolar 66.5526 Ruble iken cuma günü 66.0969 Ruble'ye kadar çıktı. Rusya'nın 2015 boyunca düşük petrol fiyatları nedeniyle yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve yapılan devalüasyonun üzerine bir de en büyük beşinci ticari ortağı Türkiye ile yaşanan gerilim piyasaları olumsuz etkilemeye devam edecek. Rusya'da en çok kaybeden hisselerin başında Transneft geliyor. Transneft Rusya'nın petrol ve gaz boru hatları şirketi. Rus Borsası'nda değer kaybı da yüzde 2.5'e yaklaştı.

FAİZLER ÇİFT HANEDE

Gerilim gösterge tahvil faizlerinin de artmasına neden oldu. 2 yıllık gösterge tahvil faizi haftaya yüzde 10.26'dan başlamıştı cuma günü yüzde 10.53'e yükseldi. 10 yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10.22 oldu.

EKONOMİK GÜVEN ZİRVE YAPTI

TÜİK verilerine göre, Ekonomik Güven Endeksi kasımda bir önceki aya göre yüzde 26.7 artarak 104.99'a yükseldi. Eylülde siyasi belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerden 72.9'a kadar gerileyen endeks, seçim sonrası oluşan istikrar ortamının beklentilere olumlu yansıdığını gösteriyor. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Merkez Bankası Borsa İstanbul Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (54)

Mustafa:

Sınır namusmuş, onurmuş. Yunan uçakları her gün sınır ihlali yaparken niye düşürtmedi reisiniz. Amaç barbar İşid''e destek vermek. Hala anlamadınız mı?

25
39
yanıtYanıtla
TÜRKMEN DAĞI DÜŞMEYECEK:

Ekmeksiz susuz yaşarım onursuz asla

38
6
yanıtYanıtla
kort:

putin erkeklik yapıyor , göreceğiz onu 6 ay sonra

32
9
yanıtYanıtla
antipkk:

Rusya bence Hatayi kendinde arasin Ikaza ragmen yine Siniri ihlal etdiler ayrica Türkmenleri neden öldürüyorlar? Hedef ISID mi yoksa Silah satigi Müsterisi Esadi güclendirmek mi?

21
10
yanıtYanıtla
TURKMEN TUGAY KOMUTANI EBU OMER EL CUMALI:

Biz Turkler Rusyayi dize getirdik. Elhamdulillah.

17
14
yanıtYanıtla
OĞUZUN EVLATLARI, İSLAMIN KORUYUCULARI:

Onursuzca haysiyetsizce yaşayacağımıza fakir yaşamayı daha değerli buluruz. Bizler Türküz siyasetçilerimiz omurgalı olsun biz daima onların yanında oluruz. Vatan için, bayrak için, islam için kararlar alsınlar bu uğurda savaşmaya herzaman varız. Seferler bizim zaferler Allah''ındır. Yeterki dik duralım. Geçmişten bu güne ne badireler atlattık bunuda atlatacağız inşallah ancak başımızı eğmeden yapacağız.

20
8
yanıtYanıtla
1:

Ya türk milleti zamanla bozulup korkak olmuş yada bu ülkede türk kalmamış savaştan korkan bu millet türk olamaz rustan korkan hiç olamaz yazık ertugrulu ben de izliyorum ama dizi olarak değil cettimin belgeseli olarak

yanıt0
yanıt0
07:

biz daha rusya ya ambargo uygulamadık . biz de uygularsak rusya da ekonomik göstergeler daha da aşağıya inecektir halbuki rusya şimdiden fiili olarak ambargo uygulamaya başladı

20
7
yanıtYanıtla
SET:

RUSYA BATMIŞ, , , PUTİN İN NEYİNE, , , OLAN RUS HALKINA OLUYOR, , , , ,

21
4
yanıtYanıtla
yilmut:

HAKLISIN ARKADAŞ. . . rus halkının belli bir kesimi krallar gibi yaşıyorlar. . . genelde halk çok fakir. . . kuzeye doğru seyahat ederseniz fakir yaşantıyı görebilirsiniz. . . ama devlet zengindir. . en büyük yatırımları silah dır. . . Allah göstermesin bir savaş çıksa RUSYADA milyonlarca müslüman ve Türk kökenli insan var. . . nüfuzu çok fazla ama hakiki bir rus ordusu için asker sayısı nüfuza göre pek de fazla değildir. . TEK GÜVENDİKLERİ HARP SANAYİİ. . . .

yanıt9
yanıt2
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title