Haberler

Türkiye ve Polonya, Avrupa'nın Önemli Iki Ülkesi"

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül, "Türkiye ile Polonya, geçmişten kaynaklanan ikili ilişkilerinin yanı sıra son dönemde de Avrupa'da önemli rol oynayacak iki ülke." dedi.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Tunç Üğdül, "Türkiye ile Polonya, geçmişten kaynaklanan ikili ilişkilerinin yanı sıra son dönemde de Avrupa'da önemli rol oynayacak iki ülke." dedi.

Büyükelçi Üğdül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevine yaklaşık bir ay önce atandığını, Polonya ve Türkiye'nin 600 yıllık kuvvetli ilişkileri dolayısıyla burada görev yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye ile Polonya'nın, Avrupa'nın iki önemli ülkesi olduğunu belirten Üğdül, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Polonya, geçmişten kaynaklanan ikili ilişkilerinin yanı sıra son dönemde de Avrupa'da önemli rol oynayacak iki ülke. Türkiye, Avrupa Birliğine üye olsa da olmasa da Avrupa'nın önemli bir ülkesi ve öyle olmaya devam edecek. Türkiye ilerlemesini, gelişmesini sürdürecek ve önümüzdeki dönemde Avrupa'nın ve dünyanın daha büyük bir ülkesi, daha büyük bir ekonomisi olacak."

Polonya'nın, özellikle Avrupa Birliğine üye olduktan sonra daha da güçlendiğini aktaran Üğdül, "Onun da (Polonya) Avrupa'da söz sahibi bir ülke konumuna gelmesi bekleniyor. Dolayasıyla Türkiye ile Polonya, geçmişlerinden hareketle Avrupa'nın geleceğinde bugüne nazaran daha önemli ülke konumuna geleceklerine göre, bu ilişkilerini geliştirerek sürdürmelerinde her ikisi için de büyük yarar var." diye konuştu.

Üğdül, 2014'te Türk-Polonya diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 600. yıl dönümünün iki ülkede düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandığını hatırlatarak, tarihte de de iki ülkenin iş birliğinin çok net görüldüğünü kaydetti.

"Polonyalılar Osmanlı Devleti'nin ve Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlamış"

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde ve Cumhuriyet kurulduktan sonra, çok sayıda Polonyalının geldiğine işaret eden Üğdül, şöyle konuştu:

"Polonyalıların, özellikle İstanbul'da mecra bulduğu, Osmanlı Devleti'nin ve daha sonra Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulundukları gayet bilinen bir husus. Polonya'nın ulusal kahramanı mesela Türkiye'ye gelmiş, hayatının kısa bir bölümünü Türkiye'de geçirmiş ve burada daha sonra rahatsızlanarak burada hayatını kaybetmiş. İstanbul'da bugün onun yaşadığı ev bir müze, Adam Mickiewicz'den bahsediyorum."

Üğdül, Osmanlı ordusunda birçok Polonyalının komutan olduğunu, diplomat ve akademisyen olarak çeşitli alanlarda hizmet ettiklerine işaret ederek, bu hizmetlerini daha sonra Türkiye Cumhuriyeti zamanında da sürdürdükleri bilgisini verdi.

İstanbul'un Polonezköy ilçesinin Polonyalılar tarafından kurulduğunu anlatan Üğdül, "Polonyalılar, Polonezköy'e aynı zamanda Adamköy diyor, Polonyalılar hala aslında bir küçük Polonya misali, İstanbul'da Polonezköy'de yaşamlarını devam ettiriyor. Bu da iki ülkenin insanlarını birbirine bağlayan ilave bir unsur." ifadelerini kullandı.

Üğdül, iki ülkenin ticaret hacminin bugün 6 milyar doları aşmış durumda olduğunu, Polonya metrosunun bir bölümü Türk şirketi tarafından yapıldığını, Erasmus öğrenci programı kapsamında Türkiyeli öğrencilerin en çok Polonya'yı tercih ettiğini söyledi.

"İki ülkenin milli marşlarını operacılar seslendirecek"

İki ülke arasındaki ilişkilerin kültürel faaliyetlere de taşındığına değinen Üğdül, şunları kaydetti:

"Türkiye ile kültürel ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için önümüzdeki dönemde ciddi bir zemin oluştuğunu söylemek mümkün. Yunus Emre Enstitüsü'nün değerli katkılarıyla tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk-Polonya ilişkilerinin tarihine dair dün büyük bir konferans verdi. Bu konferansa çok büyük bir ilgi oldu, birçok insan salonun dışında kaldı maalesef."

Üğdül, bu akşam da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı bir resepsiyonla kutlayacaklarını belirterek, "Resepsiyona Polonya'nın önde gelen diplomatları, bürokratları ve sanat çevresi, medya dünyasından akademisyenler katılacak. Bu yılki milli gün davetimizi bazı etkinliklerle de zenginleştirdik. Milli gün resepsiyonumuzun hemen öncesinde Ankara Operası'ndan değerli sanatçılarımızın katılımıyla bir konser düzenleyeceğiz. Hem Türkiye'nin, hem Polonya'nın milli marşlarını opera sanatçılarımız seslendirecek." diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Mustafa Dedeoğlu'nun da etkinliğe katılacağını dile getiren Üğdül, sanatçının İstanbul fotoğraflarından oluşan serginin de davetlilerle buluşacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Varşova Polonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title