Haberler

Türkiye ve Lübnan İşbirliğine Öncelik Veriyor

Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği ’Türkiye-Lübnan: İnşaat Sektörlerinde Üçüncü Ülkelerde İşbirliği’ toplantısı ve akşam yemeği DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı’nın ev...

Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği 'Türkiye- Lübnan : İnşaat Sektörlerinde Üçüncü Ülkelerde İşbirliği' toplantısı ve akşam yemeği DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye- Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Dış İlişkiler Ekonomik Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği 'Türkiye- Lübnan : İnşaat Sektörlerinde Üçüncü Ülkelerde İşbirliği' toplantısı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımı ile düzenlenen akşam yemeği, Lübnan Ankara Büyükelçisi Masour Abdallah, DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkaı Mithat Yenigün, ICC Lebanon Başkanı ve Lübnan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Wagih Bizri ve Lübnan Müteahhitler Birliği Başkanı Maroun Helou'nun katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ev sahipliğinde 26-27 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuşmasında, Türkiye'de iş ve yatırım imkanı olduğunu belirterek, onların Türkiye'deki inşaat ve kentsel dönüşüm fırsatlardan faydalanabileceğini söyledi. Türkiye ve Lübnan'ın yatırımcılarının üçüncü bir ülkede birlikte iş yapabileceğini belirten Şimşek, Türkiye'nin Müslüman ve laik bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'nin de Lübnan gibi petrolü ve gazı maalesef yok. Ancak refah düzeyimiz yüksek. Sonuçta bu refah düzeyini başarmak, bunu herhangi bir doğal kaynağa bel bağlamadan yapmak çok önemli. Özel sektörle, müteşebbisle, hukukun üstünlüğü ile bunun yapılması çok önemli" dedi.

İstanbul Yeni Havalimanı'nın kamu-özel ortaklığıyla inşa edildiğini vurgulayan Şimşek, havalimanının açıldığında dünyanın en büyüğü olacağını ifade etti. Türkiye'nin şu anda yıllık 38-40 milyon turisti çektiğini ve bunun rahatlıkla 2 katına çıkarılabileceğini anlatan Şimşek sözlerine şöyle devam etti: "Bu fırsatlardan sizler de faydalanabilirsiniz. Kültür de size yakın. Aşina olduğunuz, ortak bir kültürümüz var. Tarihimiz ortak, dil de yakın. Birlikte çalışabiliriz. Neticede Lübnan, Lübnanlılar ve Lübnan iş dünyasıyla ilgili olumlu görüşlere sahip insanlar burada. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerinde, üçüncü ülkelerde birlikte çalışabiliriz. Türk inşaat endüstrisi çok güçlüdür. Türkiye, Çin'den sonra en fazla müteahhitlik şirketi olan ülke. Birlikte çalışabiliriz. Belli pazarlarda el ele verebiliriz. Birbirimize destek verebiliriz. Başlamak için doğru yer burası".

DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye ve Lübnan'ın bölgede doğal kaynaklara bağlı olmadan serbest piyasa ekonomisi mantığı ile girişim dinamizmini canlı tutabilen iki ülke olduğunu vurguladı. 300 milyon nüfusa sahip Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesinin her yıl 100 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyduğunu hatırlattı ve her 1 milyar dolarlık yatırımın Körfez ülkelerinde 100 bin kişiye istihdam yarattığını söyledi. Ülkelerin ihtiyacı olan alt yapı projelerinin finansmanı için kamu kaynaklarının, petrol fiyatlarının düşük seyrettiği dönemde yetersiz kaldığını,, bu nedenle projelerin hayata geçirilmesi ve yeni işlerin geliştirilmesi için yeni finansman modellerinin de üzerinde çalışmak gerektiğini belirtti. Yırcalı; "Bu noktada kamu-özel sektör iş birliği modelleri devreye girmektedir. Biz, ülkemizde ki birçok altyapı projesini direkt kamu finansmanı kullanmadan özel sektör katılımı ile hayata geçirdik. Bu alanda gerek kamu gerekse özel kesimde ciddi bir deneyim birikti. Bu deneyimleri hedef pazarlar için sizlerle paylaşmayı arzuluyoruz" diye konuştu.

DEİK Başkan Yardımcısı ve Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Küresel İnşaat 2030 raporuna göre, küresel inşaat sektörünün yılda ortalama yüzde 4 oranında büyüyerek 2030 yılında 15.5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Uluslararası inşaat sektörünün küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldığını belirten Yenigün, "Son beş yılda Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlendikleri yeni proje tutarları yıllık 20-30 milyar dolar bandında gerçekleşirken, 2016 yılının ilk 9 ayında yurtdışında 4.1 milyar dolar değerinde proje üstlenilmiştir. Toplam yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir" ifadelerini kullandı. Türk müteahhitlerinin son 44 yıllık dönemde 110 ülkede yaklaşık 330 milyar Dolar tutarında 9000'e yakın proje gerçekleştirdiği bilgisini aktaran Yenigün, Türk firmalarının dünyada marka haline gelmiş proje uygulamaları ve sahip oldukları ciddi potansiyel ile Lübnanlı firmaların proje yönetimi ve teknik müşavirlik konusunda sahip oldukları üstünlüğü bir araya getirerek başarılı girişimlere imza atabileceğini söyledi.

Lübnan Ankara Büyükelçisi Mansour Abdallah, Türk ve Lübnanlı iş dünyası temsilcilerinin rekabet içinde değil, birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Yakın tarihte iki ülke iş adamları için fırsatların olduğu Irak ve Suriye gibi pazarlarda da birlikte çalışabileceği belirten Abdallah, iş adamlarının üçüncü ülkelerde iş yaparken ticaret yaptıkları o ülkedeki iş adamlarını da göz ardı etmemeleri gerektiğini söyledi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mithat Yenigün Rona Yırcalı Orta Doğu Lübnan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title