Haberler

Türkiye-Türkmen İş Forumu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu yılın sonuna kadar, Türkiye ile Türkmenistan tam anlamıyla ticari serbestlik bir ortalık adına ne derseniz, ekonomik ortalık derseniz, serbest ticaret anlaşması deyin o anlaşmayı görüşecek, bitirecek ve imzalayacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu yılın sonuna kadar, Türkiye ile Türkmenistan tam anlamıyla ticari serbestlik bir ortalık adına ne derseniz, ekonomik ortalık derseniz, serbest ticaret anlaşması deyin o anlaşmayı görüşecek, bitirecek ve imzalayacak. 2015 yılında uygulamaya koyacak" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen Türkiye-Türkmen İş Forumuna katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan forumda, Ekonomi Bakanı Zeybekci ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Palvan Taganov katıldı.

Zeybekci, burada yaptığı konuşmada Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ekonomi, ticaret, yatırım, kalkınma, bilim, sanayi, eğitim, spor her şeyin hiçbir engele takılmadığını belirterek, "Her seferinde diyoruz; şu aramızdaki sınırları, aramızdaki engelleri, aramızdaki gümrük vergileri gibi konuları sıfırlayalım, kaldıralım. Türkmenistan arasındaki ticaretimizi bütün sınırlardan arınmış olalım. Her türlü ilişkimizi tüm sınırlardan arındırmış olalım. Yatırımların karşılıklı korunması ve teşvik edilmesi anlaşmasını yeniden bu kardeşliğimize uygun bir hale getirecek şekilde bize kaygan zemin verin. Biz bunu yapmak istiyoruz" dedi.

"İLK ÖNCE TÜRKMENİSTAN İLE YAPACAĞIMIZ İHRACATI İKİ MİSLİNE ÇIKARACAĞIZ"

Zeybekci, Türkiye ile Türkmenistan arasında ki bir gelişmeyi de ilk defa açıklayacaklarını bildirerek şunları kaydetti:

"İnşallah Başbakanımızdan da aldığımız talimatla bu yılın sonuna kadar, Türkiye ile Türkmenistan tam anlamıyla ticari serbestlik bir ortalık adına ne derseniz, ekonomik ortalık derseniz, serbest ticaret anlaşması deyin o anlaşmayı görüşecek, bitirecek ve imzalayacak. 2015 yılında uygulamaya koyacak. Böylelikle yeni ufuklar açılıyor. Böylelikle bütün Türk firmalarının Türkiye'ye yaklaşık bütün firmalarımızdan artık her alanda onların Türkmenistan'a giderek orada yatırım yapmasını orada üretim yapmasını orada gerek ilk önce bölge kültür coğrafyası sonra da Türkiye ile beraber Türkiye'deki firmalarla beraber dünyaya Türkmen ürünlerinin ihracatı, Türkmen ürünlerinin dünyaya açılmasıyla ilgili çok büyük faaliyetler yapacağız. İlk önce Türkmenistan ile yapacağımız ihracatı iki misline çıkaracağız. Sonra görecekseniz dünya Türkmenistan ile Türkiye'nin bu dost, kardeş işbirliğinin örnek olduğunu."

"TÜRKMENİSTAN TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN EN ÇOK İŞ YAPTIĞI ÜLKE OLDU"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Türkmenistan'a "Tek Millet, İki Devlet" anlayışı ile baktıklarını kaydederek, "Yani Türkmenistan'ı kendi vatanımız gibi, Türkmen dostlarımızı kardeşimiz gibi görüyoruz. Kendimiz için ne istiyorsak, Türkmenistan için de aynısını istiyoruz. Yaptığımız tüm işlerde, yatırımlarda, ticarette bu anlayışla hareket ediyoruz. Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ve Cumhurbaşkanımız Sayın Gül'ün büyük vizyonu da bizlere destek oluyor. Türkmenistan'daki kalkınma hamlesi sayesinde bölgedeki pek çok ülkenin aksine sadece doğal kaynaklara dayalı zenginlik yerine ülkenizde sanayileşme vizyonunu getirdiniz. Bununla ilgili yol haritasını çizdiniz. Bununla beraber uygulamaya konulan Türkmenistan 2011-2030 Ulusal Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı'nı takdirle izliyoruz. Ortaya koyduğunuz bu vizyon sayesinde Türkmenistan Orta Asya'da son 7 yıldır ekonomisi en hızlı büyüyen ülke oldu. Bütün dünya küresel kriz ile boğuşurken Türkmenistan yüksek oranda büyüme ile dev yatırımlara imza atmaya devam etti" diye konuştu.

Türkmenistan'da son yıllarda tekstilde, kimyada, enerjide ve müteahhitlik alanında müthiş birikim oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Son 5 yılda sanayi üretim kapasitesi iki kattan fazla arttı. Tarım ürünlerinin sanayi ürününe dönüştürülerek, katma değer kazanması noktasında büyük yol alınıyor. Bugün Türkmenistan gün be gün kalkınan ve seçtiği yolda güvenle ilerleyen ülkedir. Üretim yapan inşa eden, gelişen Türkmen halkını parlak bir gelecek beklemektedir. Biz de Türk işadamları olarak Türkmenistan'ın bu kalkınma hamlesinde rol almaktan mutluluk duyuyoruz. Ortaya konulan güçlü irade sonunda karşılıklı ticaret hacmimiz 2013 yılında 3 milyar dolara yaklaştı. Müteahhitlik şirketlerimiz 2013 yılında, Türkmenistan'da, 10,5 milyar dolar değerinde proje ile rekor seviyede iş üstlendi. Türkmenistan Türk müteahhitlerinin en çok iş yaptığı ülke oldu. Bugüne kadar Türk şirketlerinin yatırımları, Türkmenistan'da 42 milyar doları aştı. Bunun da yüzde 70'i son 7 yılda gerçekleşti. Bunlarla gurur duyuyoruz. Güneş artık yeniden doğudan yükselmektedir. Bugün yaşanan küresel sorunlar, işte bu büyük resmin değişmesinin sancılarıdır. Güneş yeniden doğudan yükselirken, bizim coğrafyamız da büyük fırsatları barındırmaktadır. Batı ile doğu arasında hızla artan ticaret tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını zorunlu hale getirmektedir. Tarihi İpek Yolu'nu Türkmenistan ve Türkiye üzerinden geçirecek ulaşım koridorlarını oluşturduğumuzda tüm bölgenin kaderi değişecektir."

"TÜRKİYE VE TÜRKMENİSTAN'IN BU BÖLGEDE LİDER AKTÖRLERDİR"

"Türkiye ve Türkmenistan bu bölgede lider aktörlerdir" diyen Hisarcıklıoğlu, "Türk dünyasına yepyeni ufuklar açabilir. Bu çerçevede, Türkiye-Türkmenistan arasındaki tren hattının Çin'e; Kars-Tiflis-Bakü tren hattının da, Hazar Denizi üzerinden Türkmenistan'a uzatılması konularında birlikte çalışmalıyız. Doğu-Batı arasındaki ticaretin ekmeğini yemek istiyorsak yapmamız gereken en acil iş, gümrük mevzuatlarımızı ve fiziki geçiş standartlarımızı uyumlaştırmamız. Burada en kilit ve öncü rol de Türkiye ve Türkmenistan'a düşüyor. Bir Türkmen atasözünde denildiği gibi 'gönlü açık olanın yolu da açık olur'. Bizim gönüllerimiz Türkmen kardeşlerimizle sonuna kadar açık. İnanıyorum ki bu güçlü siyasi irade sayesinde yolumuz hep açık olacaktır" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkmenistan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title