Haberler

Türkiye Somali'yi Yeniden İnşa Ediyor

Türkiye'nin Afrika politikasında önemli yer tutan Somali, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin ardından Türkiye'nin insan odaklı yardımları sayesinde dikkate değer ilerleme sağladı.

Türkiye'nin Afrika politikasında önemli yer tutan Somali, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin ardından Türkiye'nin insan odaklı yardımları sayesinde dikkate değer ilerleme sağladı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara ve kalkınmaya yönelik daha birçok alandaki ilişkiler, özellikle son yıllarda giderek artan bir ivme kazandı.

Türkiye, sahip olduğu kazanımları "Eşit ortaklık ve karşılıklı fayda" ilkeleri temelinde gelişmeye devam eden ilişkiler çerçevesinde Afrika ülkelerinin sahip olduğu potansiyel ile tek potada eritmeyi hedefliyor.

Afrika'ya 2005 yılında başlattığı açılım politikası kapsamında eğitim, sağlık, tarım ve daha birçok alanda Kara Kıta'da yatırım ve projeler gerçekleştiren Türkiye, uzun yıllar açlık, kuraklık, iç savaş ve benzer sorunlarla boğuşan kıtada, insan merkezli politikalarıyla dünyada dikkati çeken bir ülke haline geldi.

Afrika açılımında Somali'ye ise özel önem veren Türkiye, uzun yıllar iç karışıklıklarla boğuşan ülkenin sorunlarına çözüm bulmak ve yeniden inşası için ciddi çaba gösteriyor.

Ulaşımdan eğitime, sağlıktan ticarete, tarımdan meslek eğitimlerine kadar Somali halkının menfaatlerini ön planda tutarak çok sayıda projeye imza atan Türkiye'nin bu yardımları bölge halkının da dikkatini çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş adamları ve sanatçılardan oluşan büyük bir heyetle 19 Ağustos 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaret, dünya kamuoyunda büyük ses getirerek Somali için bir dönüm noktası haline gelmiş ve yeni bir sürecin de başlangıcı olmuştu.

Türkiye'nin bölgede kısa sürede hayata geçirdiği yardım faaliyetleri, yollar, hastaneler, camiler ve okullar inşa edilmesi Somali hükümeti ve halkı tarafından büyük destek gördü.

Erdoğan, 2011'deki ziyaretinin ardından geçen yıl Afrika gezisi kapsamında yeniden gittiği Somali'nin başkenti Mogadişu'da donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin açılışını yaptı.

Mogadişu'da TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı hastane, Doğu Afrika'da kapasite ve teknoloji açısından en modern sağlık kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Modern ekipmanlarla donatılan hastanede ayda 6 bin kişinin tedavisi sağlanıyor. Hastanede, 28 yataklı acil servis, 4 ameliyathane, 20 yenidoğan gibi birçok ünite hizmet veriyor. Bünyesinde Türk ve Somalili doktorların çalıştığı hastane ülkedeki sağlık altyapısının iyileştirilmesine de destek veriyor.

Başkentte 2011'de açılan TİKA'nın bürosu aracılığıyla yapılan yardımlar kapsamında, başkent ve çevresinde kurulan 4 sahra hastanesinde 2011- 2014 yılları arasında yaklaşık 350 bin kişiye sağlık hizmeti verildi.

Türkiye Somalilere can suyu oldu

İç savaş sonucu büyük oranda tahrip olan Mogadişu'da şehir içi yollar TİKA tarafından rehabilite edildi ve 34 kilometre yol inşaatı yapıldı. Mogadişu Havalimanı rehabilitasyon ve sivil havacılık kapasitesinin artırılmasını sağlayan Türkiye, 2012'den bu yana Mogadişu'ya THY'nin günlük seferler başlatılması yönünde de adım attı.

Ülkede şiddet gören kadınlara da meslek kursları vererek topluma ve iş hayatına katılımları sağlanırken, 2011'den bu yana değişik eğitim kurumlarına ekipman desteği ile eğitim kurumlarının fizik koşulların iyileştirilmesi sağlanıyor.

Bölgede 2013'te İnsani Yardım Vakfı ile TİKA işbirliğinde kurulan tarım okulunda tarımsal eğitimler verilerek Somali halkının kendi ürünlerini yetiştirmelerine yardımcı olunuyor. Bu şekilde kıtlığın yaşandığı bir ülke olan Somali'de halkın gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sunularak kendine yeterli bir ülke olması amaçlanıyor.

Somali genelinde açılan 26 su kuyusu sayesinde de 200 bin kişiye temiz içme suyu sağlandı.

TİKA'nın kıtadaki yardım faaliyetleri

Türkiye, sadece Somali'ye değil, aynı zamanda az gelişmişlik ve yoksulluk kaynaklı sorunlarla boğuşan diğer Afrika ülkelerine de yardımlarını sürdürüyor.

Bu kapsamda 15 ofisiyle Afrika'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin insani yardımlarının dünyaya ulaştırılmasında önemli kurumlardan biri olan TİKA, kıtada eğitim alanında geliştirdiği projelerle sürdürülebilir sosyal, ekonomik ve siyasi kalkınmayı hedefliyor. TİKA tarafından son 3 yılda okul inşaatı, onarımı, donanımı ve mesleki eğitim projeleri olmak üzere 200'ün üzerinde proje gerçekleştirildi.

Kıtada, 2011-2014 yılları arasında inşa edilen hastane-sağlık merkezi sayısı 50'ye, onarımı ve donanımı gerçekleştirilen sağlık merkezi sayısı 110'a ve eğitim alan sağlık personeli sayısı ise 2 bin 993 kişiye ulaştı.

Temiz ve sağlıklı suya erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığı Afrika'da, TİKA tarafından Moritanya, Senegal, Mali, Gambiya, Nijer, Burkina Faso, Kamerun, Gabon, Sudan, Etiyopya, Somali ve Malavi'de bugüne kadar toplam 579 su kuyusu açtı. Dünyada halen 800 milyon kişi temiz suya erişimden yoksun olarak 2,5 milyar kişi de modern hijyen koşullarından uzakta, hastalık riskiyle yaşıyor.

Türkiye sadece eğitim ve sağlık alanlarında değil, söz konusu ülkelerin idari ve sivil altyapılarının iyileştirilmesi için de önemli projeleri hayata geçirerek tecrübe ve birikimlerini bölge ülkelerine aktardı. 2003-2014 yılları arasında çeşitli meslek gruplarına düzenlenen vergi uygulamaları, yargı sistemlerinin geliştirilmesi, ülkelerin polis teşkilatlarının güçlendirilmesi, genç diplomatların eğitimleri, istatistik uzmanlarının yetiştirilmesi gibi eğitim programlarından 28 binden fazla kişi faydalandı.

Üretim ve ekonomik altyapıların güçlendirilmesi kapsamında sanayi, turizm, tarım, balıkçılık, ormancılık, ulaşım, bankacılık, finans ve iletişim gibi sektörlerde TİKA tarafından çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde gerçekleştirilen eğitim programlarında sadece son 7 yılda 2 binin üzerinde uzman yararlandı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Afrika Somali Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title