Haberler

Türkiye-Sırbistan İlişkilerinde Yeni Bir Sayfa

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye ile Sırbistan arasında son dönemde gelişen siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine dikkati çekerek iki ülke arasında "yeni bir sayfa açıldığını" söyledi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye ile Sırbistan arasında son dönemde gelişen siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine dikkati çekerek iki ülke arasında "yeni bir sayfa açıldığını" söyledi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin de Türkiye ile ilgili bir oturumda konuşma yapacağı 4. Bölgesel "Business Plus" Konferansı'na katılan Büyükelçi Bozay, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğuna dikkati çekerek gelecek dönemde ekonomik, kültürel ve siyasi işbirliğini arttıracak adımları anlattı.

"Sırbistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi tüm bölgenin yararınadır" diyen Bozay, Sırbistan'ın, Türkiye için önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Bozay, "ortak sınıra sahip olmayan komşu ülkeler" Sırbistan ve Türkiye'yi ekonomik ve kültürel anlamda birbirine yakınlaştırmak için çok sayıda adım atıldığını belirterek İstanbul ve Belgrad arasındaki uçuş sayısının artırılmasını buna örnek gösterdi.

Halk Bankası'nın Sırbistan'da faaliyet gösteren Çaçanska Bank'ın hisselerinin çoğunluğunu satın aldığını, bunun yanı sıra Türk tekstil firmasının Leskovats'ta önemli istihdam sağladığını anlatan Bozay, son olarak da Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasında geçiş güzergahı olan Sırbistan'daki otoyolun üzerine Türk yatırımcılar tarafından dinlenme tesisi inşa edilmeye başlandığını kaydetti.

"Yeni bir sayfa açıldı"

Enerji, petrol ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren Türk şirketlerin yakında Sırbistan piyasasına gireceğini belirten Bozay, iki ülke arasındaki ilişkilerde "yeni bir sayfa açıldığını" söyledi.

Büyükelçi Bozay, iki ülke arasındaki kültürel işbirliğini geliştirmek için de adımların atıldığını, bu çerçevede mayıs ayında Belgrad'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılacağını kaydetti.

"Göz bebeğimiz" dediği Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da Sırbistan'da önemli faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Bozay, TİKA'nın kültürel değerlerin korunması ve sağlık alanı dahil Sırbistan halkına yardım projelerine destek olmaya devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Yunus Emre Türk Belgrad Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title