Haberler

Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısı

Halkbank Sırbistan Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozkurt, Halkbank'ın Sırbistan'da 28 şubesi bulunduğunu, ülkede her yıl en az 5 şube açacaklarını bildirdi.

Halkbank Sırbistan Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozkurt, Halkbank'ın Sırbistan'da 28 şubesi bulunduğunu, ülkede her yıl en az 5 şube açacaklarını bildirdi.

Bozkurt, Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısı kapsamında düzenlenen " Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek: İşbirliğinde Gelişim ve Yeni Girişimlerin Finansmanı" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Sırbistan ile ilişkilerinin köklü bir geçmişe dayandığını ifade etti.

Bozkurt, Sırbistan'ın yatırımcı için güvenli bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sırbistan politik olarak istikrarlı bir ülke. 2008'de başlayan fetret devri bitmiş durumda. Sırbistan, 2015'te reel olarak yüzde 1'e yakın büyüdü. Bu yıl da yüzde 3 büyüme bekleniyor. Mali ve para politikalarını ciddi olarak uygulayan bir ülke. Çok ciddi Türk firmaları Sırbistan'a giriyor. Halkbank'ın Sırbistan'da 28 şubesi var. Sırbistan'da her yıl en az 5 şube açacağız. Ülkede eğitimli ve ucuz iş gücü var. Özellikle büyükşehirlerde kaliteli iş gücüne ulaşım daha kolay. Maliyetler görece olarak daha ucuz. Sırbistan'da bütün sektörlerde önemli şirketler var ama mali güçlerinde sıkıntı var. Türk iş adamları bu açık tarafı tamamlayacak özelliğe sahip."

"Ziraat Bankası olarak son 3-4 yıllık süreçte büyüyoruz"

Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş da Bosna Hersek'teki ilk yabancı sermayeli banka olduklarını hatırlatarak, "Ziraat Bankası olarak son 3-4 yıllık süreçte büyüyoruz. Bosna Hersek'te rekabet var, çok sayıda banka var. Ziraat Bankası olarak, ortak geçmişimizden dolayı çok fazla şey yapmamız gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Akbaş, Bosna Hersek'te işsizlik oranının yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Temel felsefelerimizden bir tanesi insanların iş bulma potansiyelini artırmak. Uygun yer bulabildiğimiz bütün şehirlerde şube açmak istiyoruz. Tarım, hayvancılık ve turizm sektöründe yatırım imkanları var. Biz firmaları desteklemeye hazırız. Bosna Hersek için var olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Şişecam Kimyasallar Grubu Mali İşler Direktörü (CFO) Umut Barış Dönmez ise Bosna Hersek'te eski bir soda fabrikasını alarak işe başladıklarını, ülkede 530 civarında çalışanları olduğunu ve ürettikleri 550 bin ton soda külünün tamamını ihraç ettiklerini anlatarak, "Herkese Bosna Hersek'e yatırımı tavsiye ediyorum." ifadesini kullandı.

"Bosna Hersek için vergi cenneti diyebiliriz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek de Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ekonomisinin yüzde 3 büyümesi olduğunu hatırlatarak, ülkede eğitimli, genç ve kaliteli iş gücü bulunduğunu ifade etti.

Ülkede asgari ücret, benzin ve mazot fiyatlarının rekabetçi olduğunu belirten Çilek, "Yüksek karlı çalışan şirketlerin veya ihracata yönelik faaliyet gösteren şirketler için kurumlar vergisi neredeyse sıfır. Yani Bosna Hersek için vergi cenneti diyebiliriz. Bosna Hersek'te birçok sektöre özel destekler ve tekstile özel teşvikler var. Turizm sektöründe her yıl yüzde 20 artış var. Yeni oteller yapılıyor ama yeterli olmuyor." şeklinde konuştu.

Serbest ticaret anlaşmalarıyla iş adamlarının önünün açılacağına inandığını ifade eden Çilek, bugün İstanbul'da açılacak olan Bosna Hersek-Sırbistan Ticaret Ofisi'nin hem Bosna Hersek hem de Sırbistan'a yatırım yapmak isteyen iş adamlarının işlerini hızlandıracağını söyledi.

Çilek, Türk yatırımcıların Bosna Hersek'i son yıllarda daha çok tercih ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'in enerji potansiyeli çok yüksek. Avrupa'da üçüncü sırada. Bosna Hersek, enerji sektöründe Avrupa'nın parlayan yıldızı. Ülke, halen toplam kapasitesinin yüzde 35'ini kullanıyor. Enerji sektöründe yatırım için birçok proje var, sizleri bekliyor. Ayrıca Bosna Hersek'in yüzde 50'den fazlası ormanlarla kaplı. Orman ürünleri ihracatı, ülkenin toplam ihracatın yüzde 35'ini oluşturuyor. İnşaat, ulaşım ve altyapı sektörlerinde de fırsatlar çok fazla."

DEİK Türkiye-Sırbistan İş Konseyi Başkanı Aleksandar Medjedovic de Sırbistan'da Halkbank'ın açılmasının Türk iş adamları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın Türk iş adamları tarafından ortak bir pazar olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Halkbank Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title