Haberler

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanına 10 Ay Hapis Cezası

Zonguldak'ta 2013 yılında gerçekleştirilen Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Genel Kurulu'nda 'Özel Belgede Sahtecilik' suçuyla yargılanan Genel Başkan Şükrü Boyraz hakkında 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi'nin 2013 yılında yapılan genel kurulunun hazirun listesinin yeter sayıya ulaşmadığı ve dernek tüzüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Fehmi Dinç ve Yakup Marangoz tarafından 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 29 Eylül 2013 günü yapılan kongrenin iptal edilmesi için dava açıldı.

Zonguldak Valiliği Dernekler Müdürlüğü'nün yaptığı araştırma üzerine Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin hakkında da dava açması üzerine iki dava birleştirildi.

GENEL BAŞKAN SANIK SIFATIYLA YARGILANDI

Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirilen genel kurulda Divan Başkanlığı yapan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz ise davada sanık sıfatıyla yargılandı. Boyraz'ın Büyükçekmece 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, genel kurulda divan görevlisi olan sanık Nejla Toker'in İstanbul 74. Asliye Ceza Mahkemesi'nde alınan ifadeleri de dosyaya konuldu.

Genel Kurulun yapıldığı gün divan görevlisi olarak bulunan Sevgi Karadağ ise aleyhine olan hususları kabul etmeyerek beraatini talep etti.

MAHKEME TAKDİR İNDİRİMİ UYGULADI, CEZA 1 YILDAN 10 AYA DÜŞTÜ

Zonguldak Adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanıklar Nejla Toker, Şükrü Boyraz, Sevgi Kot (Karadağ) ve Sezai Sıbıç hakkında 'Özel Belgede Sahtecilik' suçundan açılan kamu davasında sanıkların üzerine atılı suçu işledikleri sabit olduğundan suçun işleniş biçimi, suçun işlenmesinde kullanılan araçlar, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, sanıkların kastı, güttüğü amaç ve saiki nazara göz önünde bulundurularak cezanın alt sınırından ayrılmaya bir neden görülmemekle birlikte TCK'nın 37/1.maddesi delaletiyle 207/1.maddesi gereğince takdiren ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi.

TCK'nın 62/1 maddesi gereğince sanıkların duruşmalardaki hal ve tavırları, yargılama sürecinde gösterdikleri olumlu davranışları, sabıkasız oluşları göz önünde bulundurularak haklarında takdiri indirim nedeni uygulanarak cezalarının takdiren 1/6 oranında indirilerek ayrı ayrı 10'ar hapis cezası ile cezalandırılmalarına, sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükmünün sanıkların kişilik özelliği, sabıkasız oluşu, herhangi bir maddi zararın bulunamaması, yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemece olumlu kanaat oluştuğundan CMK'nın 231/5. Maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Öte yandan sanıkların 5 yıl süre ile denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasına, bu süre içerisinde sanıklara herhangi bir yükümlülük yüklenmesine yer olmadığına, denetimli serbestlik süresi içerisinde sanıkların kasti bir suçtan hapis veya adli para cezasına mahkum olmadığı takdirde sanıklar hakkında açılan davanın düşürülmesine karar verildi.

BİLİRKİŞİ KONGRENİN İPTALİNİ İSTEDİ

Türkiye Sakatlar Derneği'nin 2013 yılında yapılan Genel Kurul Hazirun Listesi'ne göre inceleme yapan bilirkişi ise kongrenin iptal edilmesini istedi. Yapılan tespitte Zonguldak Şubesi'nin üye sayısının 806 olduğunu bildiren bilirkişi, "TBMM İç Tüzüğü'nün 146. Maddesinde düzenlemeye göre salt çoğunluk, 'Bir sayının yandan az olmayan çoğunluğudur.' Bu anlamda çift sayılarda bir sayının salt çoğunluğunu bulmak için o sayıyı ikiye bölüp sonra bir eklemek doğru bir yöntemdir. Tek sayılarda sait çoğunluğu bulurken sayı evvela ikiye bölünür sonra çıkan buçuklu sayı bir sonraki sayıya tamamlanır. Bu tespite göre Zonguldak Sakatlar Derneği'nin kurulunun 4721 Sayılı Medeni Kanunun dernek genel kurulunun yapılabilmesi ile ilgili 78. Maddesinde belirtilen genel kurulu açabilme şartı yerine getirilmemiş, toplantının ertelenmesi gerekirken genel kurulun toplantı yeter sayısının göz ardı edilmesi, genel kurulun iptal şartını oluşturmaktadır. Bu tespit, bilirkişi olarak benim tespitim olup dava dosyasına sunulan hazirun listesine göre bu sonuca ulaştım. Derneğin 806 üye sayısına göre toplantı yeter sayısının 404 olması gerekirken, katılan üyelerin toplam imza sayısının 404 imzanın altında 398 imza ile açılması medeni yasanın bu maddesine aykırı olduğundan genel kurulun iptal edilmesi kanaatindeyim" dedi.

İptal davası ise hakim değişikliği nedeniyle başka bir tarihe erteledi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Zonguldak Valiliği Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title