Haberler

Türkiye-rusya Arasındaki Uçak Krizinin Altın Fiyatına Etkisi

Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin altın fiyatlarını da etkilediğini, krizin sona ermesiyle altın fiyatlarının da normalleşeceğini söyledi.

Samsun Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Özman, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin altın fiyatlarını da etkilediğini, krizin sona ermesiyle altın fiyatlarının da normalleşeceğini söyledi.

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin altın piyasasını etkilediğini belirten Salih Özman, "İş dünyası bundan birinci derecede etkilenen grupta yer alıyor. Çünkü ticaret tamamen uluslararası gerginlik veya sakinlik üzerine kuruluyor. Eğer gerginlik varsa ticaret daralıyor, sakinlik varsa da ticaret genişliyor. Bizim kuyumcular olarak Rusya'ya altın ithalatımız veya ihracatımız yok ama dolaylı olarak altın fiyatları bu gerilimden etkileniyor. Döviz kurlarının yukarıya doğru hareket etmesi altının maliyetini arttırıyor" dedi.

Rusya ile olan krizin bir gerginlik ortamı ve Türk ekonomisini etkilediğini ifade eden Özman, "Bunu ticaret bakımından diğer sektörleri etkilemiş olabilir ama kuyumcu sektörüne yansıması fiyatlar yönünde oldu. Uzun süredir 95 TL civarında seyreden altın fiyatları 100 TL ve üzerine çıktı. Bunun sebebi uluslararası piyasada altının borsa fiyatının yükselmesi değil. Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi dünya borsalarındaki ticareti etkilemediği gibi gerilime en duyarlı olan altın borsasını da etkilemedi. Ama Türkiye'de gerilimi arttırdı. Buda İstanbul Menkul Kıymetler Borsa (İMKB) değerlerini düşürdü, hem de döviz kurlarını yukarıya doğru sıçrattı. 2.75 - 2.80 TL aralığında giden hatta daha düşmesi beklenen dolar kuru şuanda 3 TL sınırına yaklaştı. Altın fiyatları da bizim kritik eşik dediğimiz 100 TL'nin üzerine çıktı" diye konuştu.

Kuyumcu esnafları olarak fiyat artışlarından olumsuz yönde etkilendiklerini ifade eden Özman, "Çünkü 100 TL'nin altındaki fiyatlar Türk tüketicisinin alıştığı, psikolojik olarak 'alınabilir, satın alınabilir, yatırım yapılabilir' dediği rakamlardı. Uzun süre bu rakamlarda kaldı. 100 TL gibi bir rakamlar da tüketicilerde 'altın alınmaz' algısı oluşturuyor. Bu algı da insanları altına yatırım yapmaktan alıkoyuyor. Dolayısıyla Rusya'daki kriz perakendeci kuyumcu esnafının işlerini ciddi anlamda düşürmeye başladı. Bunu 1-2 günlük süre içerisinde, altın alacak kişilerin fiyatları sorduğunda kapıdan döndüğünü gördük. Benim şahsi kanaatim bu döviz kurlarının çok fazla yukarı gitmeyeceği, normal seyrine kısa bir süre sonra döneceğidir. Rusya ile aramızdaki bu gerginliğin yumuşayacağı kanaatindeyim. Çünkü artık dünyada savaşlar bir uçak düşürme ile veya bizim TIR'ların bombalanmasıyla olamayacak kadar girift ilişkiler içerisindedir. Bir şekilde anlaşma noktasına gelinecek. Bu ilişkiler normalleşecektir. Normalleştiği anda da artık istikrara kavuşan Türkiye Cumhuriyeti'ndeki işleyiş normale döndüğünde İMKB'ki yükseliş ve döviz kurlarında da kriz olmadan önceki haline dönüş olacaktır" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Rusya Federasyonu Samsun Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title