Haberler

Türkiye Öncü Kadınlar Platformu: Suriye'de Ölenlerin Sayısı 250 Bine Ulaştı

Türkiye Öncü Kadınlar Platformu (TÖKAD), Suriye'de çatışmaların başladığı 18 Mart 2011'den, 21 Haziran 2015'e kadar olan süre içerisinde ölenlerin sayısının 250 bine ulaştığını açıkladı.

Türkiye Öncü Kadınlar Platformu (TÖKAD), Suriye'de çatışmaların başladığı 18 Mart 2011'den, 21 Haziran 2015'e kadar olan süre içerisinde ölenlerin sayısının 250 bine ulaştığını açıkladı. Raporda ölenler arasında 10 bin 901'inin çocuk, 7 bin 1'inin kadın ve 69 bin 123 kişinin de sivil insanlardan oluştuğu belirtildi.

Merkezi Mardin'de bulunan ve Türkiye genelinde faaliyet yürüten TÖKAD Platformu Başkanı Zeynep Alkış, uluslararası insan hakları dernekleri ve Suriye'deki aktivistlerin saha çalışmalarına dayanarak hazırladıkları raporu, dernek binasında düzenledikleri basın toplantısında açıkladı. Suriye'de çatışmaların başladığı 18 Mart 2001'den bu yana, uluslararası insan hakları kuruluşları ve Suriye'de faaliyet gösteren aktivistlerden aldıkları verilere dayanarak bir rapor hazırladıklarını belirten Alkış, "Uluslararası insan hakları dernekleri ve Suriye'deki aktivistlerin saha çalışmalarından derlediğimiz istatistiklerle, Öncü Kadınlar Platformu ve Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği (TÖRKAD) ile birlikte yaptığı araştırma sonuçlarını sizinle paylaşmak için bir aradayız. Üç aylık bir çalışma sonucu yaptığımız çalışmaları ' Suriye Raporu' başlığı altında topladık ve bugün sizin aracılığınızla kamuoyu ile paylaşıyoruz. Suriye hepimizin kanayan yarası ve her geçen gün yara kangrenleşiyor. Suriye'deki son durum üzerine yaptığımız araştırmanın sonuçları ise çok çok üzücü. Kayıplar maalesef her geçen gün artıyor. Cezaevlerinde işkenceden, kötü muameleden dolayı hayatlarını kaybeden Suriyelilerden ise habersisiz. Faili meçhuller hakkında bilgi alamıyoruz. Açık zulümler sürerken, kapalı devre, örtülü katliamlarda Suriye'de devam ediyor. Esed güçleri tarafından günü birlik kaçırma olayları da sürüyor" dedi.

"ÖLENLERDEN 69 BİN 123'Ü SİVİL, 7 BİNİ KADIN VE 10 BİN 901'İ ÇOCUK"

Çatışmaların başladığı dönemden şimdiye kadar 250 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Alkış, "Yaptığımız araştırmaya göre Suriye'de 18 Mart 2011'den 21 Haziran 2015'e kadarki zaman diliminde tespit ettiğimiz can kayıpları 250 bini bulmuş durumda. Maalesef hayatını kaybedenlerin, 10 bin 901'i çocuk ve 7 bin 1'i kadın. Yine direnişin başladığı günden bugüne kadar geçen süreçte 69 bin 123 sivil hayatını kaybetti. Bu bir soykırımdır, yüzyılın felaketidir. Buna duyarsız ve sessiz kalmak en hafif tabiri ile vicdansızlıktır. Suriye'de ölüm, açlık kol geziyor. Merminin nerden gelip bir masum canı bulacağı belli değil. Rapora son şeklini verdiğimiz gün Esed güçleri varil bombaları ile Halep'e saldırdı. Yine onlarca kişi hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. Ramazan ayında bile masum Suriye halkı katliam ile karşı karşıya. Ama dünya ülkelerinden kesintisiz zulme dur diyen yok. Halep'e yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin hepsi sivil. Aralarında kadın da çocuklar da var. Hepsi bizim kardeşlerimiz. Biz onları kardeş olarak bildiğimiz için gücümüzün yettiğince mücadele veriyoruz. Yaptığımız tüm görüşmelerde masum Suriye halkının yanında bir tek Türkiye'nin olduğunu gördük. Sevinmedik. Sevinemedik. Böyle olmamalı. Türkiye'nin duyarlılığı tüm dünya ülkelerine yayılmalı"diye konuştu.

SURİYELİ KADINA İKİNCİ EŞ ALGISI

Türkiye'ye sığınan kadınlar için bir proje hazırlayarak İçişleri Bakanlığı'na sunduklarını ifade eden Alkış, "Özellikle Suriyeli kadınların burada farklı bir şekilde tanıtılmasına, bilinmesine de karşıyız. Suriyeli kadınları burada ikinci eş gibi göstermek veya birinin yuvasını yıkan gibi göstermenin önüne geçmek adına bir çalışma yapmamız gerekiyor. Suriyeliler ikinci eş, kötü işler veya ucuz işçilik olarak görülmesi çok yanlış. Ayrıca tehdit unsuru gibi gösterip, işler kötü giderse stokta bir Suriyeli var algısı yanlış. Suriyeliler bizim kardeşlerimiz" diye konuştu. - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Mardin Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title