Haberler

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi -

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel alanlarda yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimine ilişkin proje sayesinde çarpık yapılaşmayı da göreceklerini belirterek, "Şu anda biz geç fark ediyoruz Muğla'daki, Bodrum'daki kıyı talanını. Oraya da operasyon için hazırlık yapıyoruz.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel alanlarda yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimine ilişkin proje sayesinde çarpık yapılaşmayı da göreceklerini belirterek, "Şu anda biz geç fark ediyoruz Muğla'daki, Bodrum'daki kıyı talanını. Oraya da operasyon için hazırlık yapıyoruz. Muğla ve Bodrum civarında canı isteyen, kıyıda istediği oteli, binayı yapmış, kıyı mıyı dinlememiş. Onlarla ilgili yargıda şu anda cebelleşiyoruz, eninde sonunda yıkacağız. Bodrum'daki kıyı tahribatını, kıyı talanını yanlarına bırakmayacağız" dedi.

Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tarafından ihalesi yapılan ve teknik koordinatörlüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü "Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi" projesi, Bakan Güllüce'nin katıldığı törenle başlatıldı.

Güllüce, Esenboğa Havalimanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Uçak Hangarı'ndaki törende, DASK'ın 1999 Marmara depreminden sonra oluşturulduğunu söyledi. Türkiye'de, 1999 depreminin konut, mühendislik konularında milat olduğunu dile getiren Güllüce, bu afetten elde edilen tecrübeyle devletin yeniden yapılandığını belirtti.

Güllüce, 1999 depremi yaşandığında kendisinin belediye başkanı olduğunu, o günleri iyi bildiğini ifade ederek, o dönemde iletişime kadar sıkıntı yaşandığını söyledi.

-"İhale yapamıyorum numaralarını yemeyiz"

"Bina envanteriniz yok, binalarla ilgili belediyelerde yeterli bilgi yok, bir çok alanda teknik bakımdan da problemliydik" değerlendirmesinde bulunan Güllüce, şu anda mükemmel durumda olunmadığını belirtti.

Projeyle haritadan her şeyi, Türkiye'nin bütün binalarını, hatta binalardaki çarpıklaşmayı da göreceklerini anlatan Güllüce, şunları kaydetti:

"Şu anda biz geç fark ediyoruz Muğla'daki, Bodrum'daki kıyı talanını. Oraya da operasyon yapmak üzere hazırlık yapıyoruz. Muğla ve Bodrum civarında canı isteyen, istediği kadar, kıyıda istediği oteli, binayı yapmış, istediği şekilde kıyı mıyı dinlememiş. Onlarla ilgili yargıda şu anda cebelleşiyoruz, eninde sonunda yıkacağız. Bodrum'daki kıyı tahribatını, kıyı talanını yanlarına bırakmayacağız. Ama keşke bu yapılırken fark edilebilseydi. Şu anda otel haline dönmüş veya meskun hale gelmiş.

İşte bu çalışmayla Bodrum'daki, Muğla'daki kıyı talanı gibi talanlar daha yapılmaya başlanırken fark edilebilecek kamu tarafından. Buna çanak tutan belediyelerde de tabii İçişleri Bakanlığımız, devletin o güçlü elini uzatacak, diyecek ki 'Sen nasıl belediye başkanısın', yargıyla birlikte o soruşturmayı açacağız. 'Param yok, ihale yapamıyorum' numaralarını da biz yemeyiz. Paran yoksa da orayı yıkabilirsin. Kendi imar planları var, şu anda hala işgallere belediye tarafından göz yumuluyor."

Bu çalışmayla belediyelerin isteseler de kaçak yapı, kıyı talanı, gecekondu yaptıramayacağını vurgulayan Güllüce, "İyi belediyeler de masraftan kaçınacaklar. Tekrar masrafları olmayacak. Her belediye ayrı ayrı ihale ediyor ve dünya kadar para gidiyordu. Bu bir elden yapılacak, isteyen belediye bu bilgileri alıp kullanarak büyük masraflardan, tekrar tekrar aynı şeyleri yapmaktan kurtulacak" diye konuştu.

Güllüce, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

-"Çocuklar katledilirken halay çekenler bir gün cezalarını çekerler"

İsrail'in Gazze'ye saldırılarına da değinen Güllüce, şöyle konuştu:

"Sabah gazeteleri görünce hepimizin kimyası bozuluyor. Benim şu anda hala o fotoğrafları gördüğümden beri vücudumda elektriklenme var. Hepimiz babayız, anneyiz, ağabeyiz, kucağındaki çocuğunun üzerinde onlarca çivi bombası olan bir babayı, anneyi düşünün. Bütün insanlığın gözü önünde çocuk katliamı yapılıyor. Bu hangi ülkede olursa olsun, Filistin değil dünyanın neresinde olursa olsun, bir soykırım yapılıyorsa, insanlara zulmediliyorsa, çocuk katlediliyorsa vicdanlı olan herkes de buna karşı çıkar. Dilerim ki dünya bu vicdana sahip olur, dilerim büyük ülkeleri yönetenlerin de bir miktar vicdanları olur ve bu çocuk katliamına, insan soykırımına 'dur' derler."

İsrail'in Hitler'den aldığı eğitimi, başka halklara uygulamaya başladığını dile getiren Güllüce, "Kötü bir şey. Ama geriye doğru, 45'leri bir görmesi lazım. O zaman da Hitler'in SS askerleri, Yahudileri katlederken halay çekiyordu. O zaman da Hitler'in SS'leri, Yahudiler yakılırken, sabun yapılırken halay çekiyordu. Nasıl aşağılık, alçakça bir şeyler yapıyorlardıysa, sonunda cezalarını çektilerse, bugün de çocuklar katledilirken halay çekenler bir gün cezalarını çekerler dileğinde bulunuyorum. Bütün insanlığı vicdana davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Güllüce, daha sonra havadan görüntü alımı için özel donanıma sahip uçağı inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

-Ortofoto Projesi

Proje kapsamına alınan 40 bin kilometre alanda, kentlerin yerleşim ve gelişme alanlarını kapsayacak şekilde, kıyı bölgelerinde, sosyal, kültürel, sanayi ve turizm alanlarında, il, ilçe ve beldelerde yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi yapılacak. Yol ve bina sayısal verilerinin üretileceği proje kapsamında verilerin bilgi sistemleriyle uyumlaştırılması çalışmaları gerçekleştirilecek.

Proje, kapsam, maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip. Coğrafi veri üreten tüm birimlerin temel görüntü altlığı oluşturulacak, 1/1000 ölçeğinde gerçek ortofotoların üretimi yapılacak. Kentsel alanlarda güncel bina envanteri tespit edilecek.

Projenin ortofoto üretimi aşaması, kasıma kadar devam edecek. Uyumlaştırma aşaması da aralık 2015'te tamamlanacak. Güncelleme ise 2016-2017 yıllarında yapılacak. 50 milyon bütçeye sahip projenin verileri, tüm kamu kurumları ve belediyelere ücretsiz servis edilecek.

Planlama, projelendirme, kentsel dönüşüm, şehirleşme, belediye hizmetleri, kaçak yapı takibi, karar destek, afet planlaması, acil durumlar gibi çalışmalara etkinlik ve hız kazandırılacak. Maliyet kazancının yanında kısa sürede tamamlanması, diğer tüm projelerdeki süreçleri etkileyecek ve kentsel alanlardaki tüm çevre, uygulama projeleri ve planlama çalışmalarında hemen kullanılacak.

Çalışmayla, plan ve proje çalışmaları için kaynak bulamayan belediyelerin maliyetleri yüzde 70 azalacak. Bunun yanı sıra proje çıktılarının paylaşılması ve kullanılmasıyla, yapılacak tüm projelerde yüzde 80 kazanç elde edilecek.

Proje kapsamında, doğal afetler sonrasında kısa sürede hasar tespiti yapılabilecek, anında müdahale için gerekli organizasyonun düzenlenmesi amacıyla koordinasyon çalışmaları yürütülebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

İdris Güllüce Türkiye Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title