Haberler

Türkiye'nin Yonca İhtiyacını Aksaray Karşılıyor

Türkiye'nin en önemli yonca üretim merkezlerinden olan Aksaray'da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor

ÖZKAN BEYER - Türkiye'nin en önemli yonca üretim merkezlerinden birisi olan Aksaray'da yılda üretilen 200 bin ton yonca, başta şampiyon atların yetiştirildiği haralar olmak üzere birçok hayvan çiftliğine gönderiliyor.

Aksaray merkeze bağlı Yenikent ve Sultanhanı beldesinde, halkın büyük çoğunluğu yonca üretimiyle geçimini sağlıyor. Yılda 5 kez biçilen Yenikent ve Sultanhanı yoncası, zengin protein yapısından dolayı haralar başta olmak üzere hayvan çiftlikleri tarafından yoğun şekilde talep ediliyor.

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yonca deyince ilk olarak Aksaray'ın akıllara geldiğini söyledi.

Yenikent ve Sultanhanı yoncasının verimli ve kaliteli olduğunu aktaran Koçak, "Bizim yoncanın proteini çok yüksektir. Yonca diyarımız olan Yenikent ve Sultanhanı beldelerinde üretimin çoğaldığını görüyoruz. Yılda 110 bin dekarda 200 bin ton yonca üretiyoruz. Türkiye'nin yonca ihtiyacının çoğunu Aksaray'dan karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

Koçak, Sütaş'ın Aksaray'a devasa bir yatırım yaptığını hatırlatarak, "Sütaş, yem bitkisi olarak kullanılan yoncanın kaliteli olmasından dolayı bu tesisi kurdu. Yem bitkisi ne kadar kaliteli olursa, sütün yağı ve kalitesi de bir o kadar fazla olur" dedi.

Tüccar Hüseyin Yumuşak da yıllardır yonca ticaretiyle ilgilendiğini ve Türkiye'nin birçok yerine yonca sevkıyatı yaptıklarını belirterek, "Makinelerde presleme ve paketleme yapıyoruz. Üzerinde bulunan protein kaplı yaprağın düşmemesine dikkat ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Aksaray'dan günde 50-60 yonca dolu aracın çıktığını aktaran Yumuşak, Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar her yere yonca gönderdiklerini dile getirdi.

Yüksek besin değeri tercih nedeni

Türkiye'de at yetiştiriciliğinde söz sahibi birçok haranın yonca ihtiyacını karşıladıklarının altını çizen Yumuşak, şunları kaydetti:

"Haraların şartnamelerinde bile Aksaray yoncası olması koşulu var. Çünkü burada üretilen yoncanın diğer illere göre proteini oldukça yüksek. İklimi, hava ve suyun birbirine uyuşması nedeniyle tercih ediliyor.Türkiye'deki en büyük kuruluşlardan birisi olan Sütaş'ın buraya gelmesindeki en büyük sebeplerden birisi de yoncanın kaliteli olmasıdır. Bu, büyük kuruluşları buraya çeken faktörlerin başındadır."

Üretici Mustafa Özler ise köy halkının neredeyse tamamının yonca ürettiğini ifade ederek, "Beldemizde 5 bin nüfusumuz var. Neredeyse 5 bin kişi de geçimini yoncadan sağlar. Dışarıdan göçmenler gelir, onlar da buralarda çalışır"  diye konuştu. - Aksaray

Kaynak: AA / Ekonomi

Sultanhanı Yenikent Aksaray Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title