Haberler

Türkiye'nin Üçüncü Büyük Köprüsünün Bitmesine Altı Metre Kaldı

İstanbul'da bulunan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük köprüsü olan Nissibi Köprüsü'nün iki yakasının birleşmesine altı metre kaldı.

Atatürk Barajı üzerine kurulan ve Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak Nissibi Köprüsü'nde sona gelindi. Altı metre uzunluğundaki son segmentin yerleştirilmesiyle köprünün iki yakası birbirine kavuşacak.

Projesini Türk mühendis ve mimarların 'gergin eğik kablo askılı köprü' tipinde hazırladığı Nissibi Köprüsü, modern ve çağdaş görünümüyle göz kamaştırıyor. Orta açıklığı 400 metre olan köprünün toplam uzunluğu 610 metreden oluşuyor. 96 metre yüksekliğinde pilonları, 24 buçuk metre genişliği olan köprü Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak.

Son segmentin Aralık ayı içerisinde montajlanmasının ardından yayaların geçiş yapabileceği köprünün, aydınlatma ve asfaltlama gibi işlemlerinin iki ay süreceği ve daha sonra araç trafiğine açılacağı belirtiliyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde olduğu gibi Nissibi Köprüsü'nde de mastik asfalt uygulaması yapılacak. Köprünün açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.

"DOĞU İLE BATIYI NİSSİBİ BAĞLAYACAK"

1992 yılında Atatürk Barajında su tutulmasıyla birlikte Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayan yol ve köprü sular altında kaldı. Doğu ile batı illerinin bağlantısını sağlayan yolun sular altında kalmasının ardından bölge halkı ekonomik ve kültürel kayıplar yaşadı. Baraj göleti nedeniyle bölgede ulaşım ilkel feribotla sağlanmaya başladı. Özellikle kültürel ve ekonomik bağları bulunan Kahta ve Siverek ilçeleri başta olmak üzere bölge halkı ekonomik anlamda mağduriyet yaşadı.

Atatürk Barajı suyunun tutulmasından 20 yıl sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatla başlanan köprü Hakkari, Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van, Diyarbakır illerinin Adıyaman üzerinden batı illerine olan ulaşımı sağlanacak. Köprü ile birlikte 'çıkmaz sokak' olan Adıyaman'ın yolu açılacak. Diyarbakır'dan Kahta ilçesine mesafe 110 kilometre kısalacak. Bölge halkı Nissibi Köprüsü'nün çok önemli olduğuna dikkat çekerek, yıllardır yaşanan mağduriyetin son bulacak olmasından dolayı mutluluklarını ifade etti. Türkiye'nin üçüncü büyük köprüsünün Siverek-Kahta arasına yapılıyor olmasının devletin bölgeye verdiği önemi gösterdiğini vurgulayan bölge halkı, 'çözüm süreci' ile birlikte bölgede yaşanan olumlu gelişmelerin ekonomik katkı sağlayacağına vurgu yapıyor. Tarih ve kültür turizmi açısından yüksek potansiyeli bulunan yöre, Nissibi Köprüsü'nün yapılmasıyla büyük bir ivme kazanacak ve köprü bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak.

"80 MİLYON LİRAYA MALOLAN KÖPRÜ 10 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK"

Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, Nissibi Köprüsü'nün 80 milyon TL'ye malolduğunu, ancak 10 yıl içerisinde ülke bütçesine bu paranın geri döneceğinin altını çizdi. Vatandaşların ulaşım mağduriyetinin giderileceğini belirten Şamil Gülen, şöyle konuştu: "Fırat Nehri üzerindeki Atatürk Barajı'ndan dolayı Diyarbakır-Siverek-Kahta-Adıyaman yolumuz yıllar önce intikaya uğradı. Ulaşım ilkel feribotla gündüz, belli aralıkla sağlandı. Bir vatandaşımız Siverek'ten Kahta'ya gidecekse en az yarım saat bazen bir saat bekliyordu. Böyle olunca Adıyaman'a gidenler, Siverek-Bozova üzerinden yolunu uzatarak gidiyordu. Bu hem trafiği aksatıyor hem de zaman kaybına neden oluyordu. Vatandaş ciddi sıkıntıyla karşılaşıyordu."

Türk mühendis ve mimarları tarafından hazırlanan köprünün 2012 yılında temelinin atıldığını ve köprüde sona gelindiğini anlatan Gülen, sözlerini şöyle tamamladı: "Son bir segment kaldı. İnşallah Aralık ayının 20'sinden sonra onun da montajı yapılacak ve trafik yaya olarak sağlanabilecek. Asfalt ve aydınlatma iki ay sürecek ve muhtemelen ilkbaharın öncesinde taşıtlara burayı açacağız. Diyarbakır'dan Kahta'ya giden vatandaşımız 110 kilometre daha az mesafe alacak. Zaman açısından bir buçuk saat süre kazanacak. Adıyaman'a giden sürücünün mesafesi de en az 45 kilometre kısalacak. Biz burayı 80 milyon TL'ye mal ettik. Bu 80 milyon 10 sene içerisinde akaryakıt ve diğer girdilerle beraber ülke bütçesine geri dönecek. 10 senenin sonunda artıya geçecek. Buradaki tarihi yerler gezilebilecek. Kör nokta olan ulaşım yeri aktif hale gelecek. Vatandaşımızın mağduriyeti giderilecek." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Nissibi Köprüsü İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title