Haberler

'Türkiye'nin Tütünle Mücadelede Başarısı Dsö Raporunda"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu: ''Dünya Sağlık Örgütü, yeni yayımladığı 2014 yılı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu'nda Türkiye'nin tütün kontrolü çalışmalarındaki başarısının altını bir kez daha çizdi'

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yeni yayımladığı 2014 yılı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu'nda, Türkiye'nin tütün kontrolü çalışmalarındaki başarısının altını bir kez daha çizdiği bildirildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamada, DSÖ'nün söz konusu raporunda Türkiye'nin 2013'te tütün kontrolüne yönelik "en etkili" talep azaltıcı önlemlerin tümünü dünyada başarıyla uygulayan iki ülkeden biri olduğuna işaret edildiği, bu başarıya özel bir bölüm ayrıldığı kaydedildi.

Raporda, Türkiye'nin tütün kullanımının azaltılmasında 'en etkili' (best buy) talep azaltıcı önlemleri en üst seviyede uygulayan ilk ülke olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "DSÖ, 2014 Yılı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Raporu'nda Türkiye'nin tütün kontrolü çalışmalarındaki başarısının altını bir kez daha çizdi" ifadesi kullanıldı.

Tütünle mücadele kapsamında alınan tedbirlere de raporda yer verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Raporda, 2012'de Türkiye'nin sağlık uyarı etiketlerinin boyutunu sigara ve diğer tütün ürünleri paket yüzeylerinin yüzde 65'ini kaplayacak şekilde arttırdığı, tütün ürünleri satış fiyatının yüzde 80'ini vergilerin oluşturduğu ve tütün reklam, promosyon ve sponsorluğunun tamamen yasaklandığı belirtildi. Bu yoğun çabaların sonucu tütün kullanım alışkanlığı çok öncelere dayanan ve sigara içme oranı yüksek olan ülkemizde, sigara içme oranlarında belirgin bir azalma (yüzde 13,4 nispi düşüş) olduğuna işaret edilerek, bu ilerlemenin, hükümetin devam eden siyasi kararlılığının ve hükümet tarafından DSÖ, diğer uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum arasında oluşturulan örnek işbirliğinin bir göstergesi olduğu belirtildi."

-Etkin politikalarla sigara içme oranı düştü

Açıklamada, Türkiye'nin tütün kontrolü çalışmalarıyla geldiği noktanın, DSÖ tarafından 2013'te Panama'da yayımlanan "2013 Küresel Tütün Epidemisi Raporu"nda tüm dünyaya örnek gösterildiği ve Türkiye'nin tütün kontrolü alanında lider olduğunun ilan edildiği de hatırlatıldı.

Tütün kullanımının "önemli ve önlenebilir" bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1,3 milyar kişinin, Türkiye'de ise ise 14,8 milyon kişinin tütün kullandığı ifade edildi.

Açıklamada, tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yasaklanması, vergilerin arttırılması, tütün kullanımının zararlarını açıklayıcı medya kampanyalarının düzenlenmesi ve sigara bırakmayı kolaylaştırıp teşvik edecek politikaların uygulanmasına yönelik çalışmalar sonucunda, 2008'de yüzde 31,2 olan 15 yaş üzeri sigara içme oranlarının 2012'de yüzde 27,1'e düştüğü vurgulandı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title