Haberler

Türkiye'nin Tıbbi Görüntüleme Haritası

Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği (Tıp Gör Der) Başkanı Tümer: "Türkiye’de her 1 milyon kişiye 28 ileri teknolojili tıbbi görüntüleme ve tedavi cihazı düşüyor" "Türkiye'de sadece 2 bin 182 adet MR, bilgisayarlı tomografi, PET/CT ve radyoterapi cihazı bulunmaktadır"

Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği (Tıp Gör Der) Başkanı Esen Tümer, Türkiye'nin tıbbi görüntüleme teknoloji karnesinin zayıf olduğunu belirterek, " Türkiye'de her 1 milyon kişiye 28 ileri teknolojili tıbbi görüntüleme ve tedavi cihazı düşüyor" dedi.

Tümer, başkanı olduğu dernek tarafından Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, birçok hastalığın erken teşhis ve tedavisini sağlayan ileri teknolojili tıbbi görüntüleme cihazlarının Türkiye haritasını açıkladı.

Tıbbi görüntüleme alanındaki teknolojinin de her geçen gün geliştiğini belirten Tümer, "Tıbbi görüntüleme cihazları sektörü olarak daha sağlıklı, uzun ve kaliteli bir ömür için kendimizi sürekli yeniliyor ve daha iyi teknolojilerle insanlara hizmet etmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de ileri teknoloji tıbbi görüntüleme cihazlarının sayısının yeterli olmadığını kaydeden Tümer, bu cihazların illere dağılımında da dengesizlikler olduğunu bildirdi.

Tıbbi görüntüleme cihazlarının en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğunu ifade eden Tümer, "Türkiye'de sadece 2 bin 182 adet MR, bilgisayarlı tomografi, PET/CT ve radyoterapi cihazı bulunmaktadır" dedi.

Türkiye'de son yıllardaki yatırımlarla bu cihazların sayısının arttığına değinen Tümer, buna rağmen hala Batı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalındığını söyledi.

Tümer, "Türkiye'deki cihazları hem nicelik hem de nitelik açısından yukarıya taşırsak birçok hastalığın erken teşhisinde ve tedavisinde çok önemli bir aşama kaydedeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"Pazar payı büyüyecek"

Tıbbi görüntüleme cihazlarına geçen yıl 163 milyon dolar harcandığını belirten Tümer, bu rakamın 2022'de 187 milyon dolara çıkacağını öngördüklerini söyledi.

Tümer, sağlıktaki yatırımlar, yaşlanmakta olan nüfus, kronik hastalıklar, obezitedeki artış ve sağlık turizmi yatırımlarının bu alandaki pazarı büyüten etkenler olduğunu ifade etti.

Özel hastanelerdeki teknoloji yatırımının daha fazla olduğuna dikkati çeken Tümer şunları kaydetti:

"Bilgisayarlı tomografi cihazlarının yüzde 46'sı kamuda, yüzde 54'ü özel hastanelerde; MR cihazlarının yüzde 35'i kamuda, yüzde 65'i özel hastanelerde bulunuyor. PET/CT'de ise tablo yüzde 48 kamu, yüzde 52 özel hastaneler şeklinde. Radyoterapi cihazının kamu hastanelerindeki oranı ise diğer cihazlara nazaran daha yüksek ve yüzde 63 iken, bu oran özel hastanelerde yüzde 37 olarak belirlenmiş durumda."

Tümer, tıbbi görüntüleme cihazlarında sayıca Avrupa'nın gerisinde kalan Türkiye'nin, nitelik açısından da olması gereken düzeyde yer almadığını bildirdi.

Nitelik açısından ideale ulaşabilmek için tüm cihazların yüzde 60'ının 0-5 yaş arası, yüzde 30'unun 6-10 yaş arası, yüzde 10'unun ise 10 yaş ve üstü olması gerektiğini anlatan Tümer, "Türkiye'deki cihazlar Altın Oran uygulamasına göre şu anda sarı alarm veriyor. Kabul edilen kurallar gereği cihazların yaşları son derece önemli" dedi.

Tümer, yenilenen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmanın daha sağlıklı bir toplum için olmazsa olmaz şartlarından birini teşkil ettiğini belirtti. Tıbbi görüntüleme cihazlarının hem nitelik hem de nicelik olarak geliştirilmesinin önemini vurgulayan Tümer, bu cihazların kullanımına yönelik personel açığının da giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Tümer, Tıp Gör Der'in, Türkiye'de sağlık sektöründe ileri görüntüleme teknolojilerinin kullanımının geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin kalitesini, etkinliğini artırmak amacıyla 2000'de kurulduğunu sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Çırağan Sarayı İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title