Haberler

    Türkiye'nin Teknoloji Geleceğini 1500 Kişi Şekillendirecek

    -

    Türkiye Bilişim Derneği'nin bu sene 31'sini gerçekleştirdiği Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX Ankara Bilişim Fuarı, 3 bin beşyüze yakın katılımcı ile Ankara'da dört gün süren bir etkinlikte gerçekleşti. Avrupa Birliği'nin 'Sayısal Gündem 2020' teması etrafında düzenlenen etkinlikte, Türkiye Bilişim Derneği tarafından 40 uzmanlık grubu kuruldu. Avrupa Birliği'nin teknoloji geleceğini belirleyen Sayısal Gündem 2020 stratejilerine paralel olarak belirlenen 40 öncelikli başlık arasında, Türkiye'de henüz uzmanı bulunmayan konularda uzman yetiştirme misyonuyla yaklaşık bin beşyüz uzman Bilişim 2014 Kurultay'ına katıldı ve çalışmalara başladı.


    Dijital sanat ve fikri haklar, çocukların çevrimiçi güvenliği, bilişim okur-yazarlığı, kamu verilerinin yeniden kullanımı, savunma teknolojileri, kamu teşvikleri, bulut bilişim ve büyük veri, 4G ve daha birçok başlıklarda kurulan uzmanlık grupları, kamu ve özel sektörün uzman ihtiyacını karşılayacak. Etkinlik boyunca kurulan 40 uzmanlık grubunun raporu ve tavsiyeleri de çalışma sonucunda kamuoyu ile paylaşılacak.


    Menteş: 'Türkiye'nin teknoloji geleceğini şekillendirecek, sivil bilişim ordusunu kuruyoruz'


    Konuyla ilgili konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, Avrupa Birliği'ne dijital çerçevede entegre olmanın önemine vurgu yaparak, "Dijital AB'yi kaçırma lüksümüz yok. Bir sivil insiyatif olarak kurduğumuz uzmanlık gruplarında kamu ve özel sektörden katılımcıların yer almasıyla, Türkiye'nin bilişim geleceğini şekillendiren uzmanlar yetiştiriyoruz. Dernek çatısı altında çalışacak bu uzmanlık grupları, AB Sayısal Tek Pazar dahilindeki 136 hedefi takip edecek. Türkiye'nin dört bir yanından teknoloji ve bilişim politikalarında izleme ve denetleme yapabilecek sivil bir inisiyatif görevi görecek. Etkinliğimize gönüllü olarak katılan bin beş yüz uzmanla, Türkiye'nin sivil bilişim ordusunu kuruyoruz" dedi.


    Acarer: 'AB Sayısal Tek Pazar konusunda işbirliğine hazırız'


    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in de katıldığı Bilişim 2014 etkinliğinde, Acarer, Türkiye Bilişim Derneği'nin AB Sayısal Tek Pazar gündemine dikkat çekmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "AB sayısal Tek Pazar konusunda işbirliğine hazırız" dedi.


    Prof. Dr. Mustafa Alkan: 'Türkiye, dünyada en çok siber saldırıya uğrayan ilk beş ülke arasında'


    Siber güvenlik ve savunma alanındaki çalıştaya başkanlık yapan Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye'nin dünyada en çok siber saldırıya uğrayan ilk beş ülke arasında yer aldığını belirtti ve şunları söyledi: "Türkiye, siber saldırılar konusunda, kişisel ve ulusal anlamda ciddi tehlike altında. Geçtiğimiz sene 60'a yakın kurumla birlikte siber güvenlik tatbikatları yapıldı. Bu kurumların yüzde 90'ı tatbikat sırasında başarısız olarak çöktü. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı, Emniyet, İçişleri, TİB gibi kurumların web sayfalarının çökertildiğini hepimiz biliyoruz. Çok basit saldırılarda bile savunmasız kalan Türkiye'nin siber savaş savunma gücü son derece yetersiz. Bu konudaki en önemli sorunumuz ise, farkındalık yaratamamak. Türkiye'nin bu alanda bir politika ya da stratejisi yok, yasal düzenlemeler yetersiz ve bu alanda ciddi bir kurumsal yapılanma ihtiyacı var."


    Naneci: 'Arapça ve Farsça dillerinin dijital okunmasını sağlayan OSR yazılımı var, Osmanlıcanın yok'


    Bilişim 2014 Etkinliğinde dikkat çeken bir başka konu da sanat eserlerinin sayısallaştırılması oldu. Sanatsal objelerin, kültür ve sanat eserlerinin dijitalleştirilmesiyle, herkesin kullanımına açılmasını ve kültür-sanat alanındaki ülke başarılarının tüm dünyadan erişilmesini hedefliyor. Kültür-sanat Eserlerinin sayısallaştırılması olarak adlandırılan uzmanlık grubunda, Türkiye'de öncelikli olarak Osmanlı'dan gelen telif hakkı gerektirmeyen öksüz eserlerin dijitalleştirilmesi tavsiyesi yapıldı.


    Konuyla ilgili konuşan Milli Kütüphane Bilgi İşlem Müdürü, "Osmanlı İmparatorluğu, 600 yıldan fazla 3 kıtaya hükmetmiş. Osmanlı'dan günümüze yazma ve basma eser var, bunları hiç okuyamıyoruz çünkü Osmanlıca. Dünyada yaşayan dillerinin tümü için dijital olarak okunmasını sağlayan OSR (optik character recognation) yazılımı geliştirilmiş durumda. Arapçanın Farsçanın OSR yazılımı var ama Osmanlıcanın yok. Osmanlıca OSR yazılımını yapıp uygularsak, o zaman biz ve tüm dünya, büyük tarihi ve kültürel mirasımızı tanıyabilecek, araştırma yapabilecek. Ülkemizin zengin tarihi ve kültürel mirasını tüm dünyaya gururla iletebilmek için bu konuda çalışan bir üst kurula ihtiyacımız var" dedi.




    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Avrupa Birliği Tayfun Acarer Türkiye Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title