Haberler

Türkiye'nin Tecrübesinden Faydalanacağız"

Libya MGK Bingazi Milletvekili Ebu Zakuk: "Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tecrübesi, İslam dünyasında başarı kazanmış bir tecrübedir.

Libya'nın başkenti Trablus'taki geçici meclis Milli Genel Kongre (MGK) Bingazi Milletvekili Ali Ramazan Ebu Zakuk, AK Parti'nin siyasi başarısının İslam dünyası adına önemli bir tecrübe olduğunu söyledi.

Ülkedeki son gelişmeler ve Libya Türkiye ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Ebu Zakuk, Misrata kentinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bingazi'deki Askeri Şura Meclisi'nin emekli General Halife Hafter'e karşı büyük başarılar elde ettiğini belirtti.

"Dış güç destekli" Tobruk'taki mecliste toplanmayı kabul etmediklerini anlatan Ebu Zakuk, şöyle konuştu:

"Gerekli anayasal çalışmaların ardından Trablus'ta kurulan hükümetle göreve devam etme kararı aldık. Biz 17 Şubat devriminin ruhunu kaybetmemiş siyasiler olarak, Fecr hareketini destekledik, destekliyoruz. Tobruk'taki meclise gidilmesini istemiyoruz. Çünkü devrimin ruhuna karşı gelen grup burada toplanıyor. Biz, Bingazi'deki Askeri Şura'yı da destekliyoruz."

-"Türkiye'nin tecrübesinden faydalanacağız"

Uluslararası toplumdan Ömer el-Hasi hükümetini tanımalarını istediklerine vurgu yapan Ebu Zakuk, "Özellikle aşık olduğumuz Türkiye'den de böyle bir talepte bulunuyoruz. Çünkü söz konusu bu hükümet, Libya'nın yüzde 80'i diyebileceğimiz bir kesime hakim" dedi.

Libya'nın kapılarının Türkiye'ye her zaman açık olduğunu ifade eden Ebu Zakuk, şunları söyledi:

"Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tecrübesi, İslam dünyasında başarı kazanmış bir tecrübedir. Bu tecrübeden de bizler büyük dersler almalıyız. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu tecrübesinden faydalanarak yeni Libya'nın kurulması için mücadele edeceğiz. Türk Havayolları (THY) ile gemi seferlerinin başlamasını istiyoruz. İstanbul bizim Avrupa'ya açılan kapımızdır. Türkiye'den 17 Şubat devrimini diri tutacak, Libya'nın bağımsız ve güçlü olmasına vesile olacak çalışmalara destek vermesini temenni ediyoruz."

Libya'da geçen Mayıs ayında Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Libya ordusu tarafından engellenmişti.

Ülkedeki silahlı güçler, Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

MGK, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini ileri sürerken, Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi, Fecr kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor. - Misrata

Kaynak: AA / Güncel

Ak Parti Bingazi Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title