Haberler

Türkiye'nin Taşkömürü Rezervi

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önal, dünyanın taşkömürü rezervlerini anlattığı konferansta Türkiye’de kömür rezervi olmasına rağmen üretimin yapılmadığını söyledi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önal, dünyanın taşkömürü rezervlerini anlattığı konferansta Türkiye'de kömür rezervi olmasına rağmen üretimin yapılmadığını söyledi. Önal, en büyük rezerv Çin'de olmamasına rağmen en fazla üretimin Çin'de yapıldığına dikkat çekti.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önal'ı ağırladı. Aynı zamanda Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Önal, "Dünyada ve Türkiye'de Elektrik Üretimi, Yerli Kömür Kullanımının Ekonomiye Katkısı" konulu konferansta konuştu. BEÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ve BEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferans, Tahir Karauğuz Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

"EN FAZLA ÜRETİMİ ÇİN GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Taşkömürünün bilinen kömür rezervlerinin yüzde 66'sını oluşturduğunu ifade eden Önal, Zonguldak havzasının da taşkömürü rezervlerine sahip olmasına rağmen üretimin olmadığını belirtti. Amerika Birleşik Devletleri'nin taşkömürü rezervine sahip olmasına rağmen kaya gazı üretimine yöneldiğini aktaran Güven Önal, şöyle devam etti:

"Bilinen kömür rezervlerinin yüzde 66'sı taşkömür olmak üzere rezervlerin dünyanın 1.2 trilyon tondur. Halen bunun en büyük miktarları ABD'dedir. Çin'de değil. Bu; dünyada fosil yakıtlar içerisinde en büyük rezerv kömüre aittir. Yani petrole ve doğalgaza göre kömürün rezervi daha fazla ve bugünkü bilineniyle; bugünkü kullanım trendinde 180 yıllık bir ömür tahmin ediliyor. Toplam 1.1 trilyon ton kömür rezervinin yüzde 26'sı ABD, yüzde 17'si Rusya, yüzde 12'si Çin, yüzde 15.4'ü Türkiye'de bulunuyor. En büyük rezerv Çin'de olmamasına rağmen büyük çoğunluğu Çin'de üretiliyor. Örneğin bugün Çin'in kömür üretimi 4.7 milyar ton, ABD'nin takriben 1.9 milyon ton, büyük üretici Hindistan var. Hindistan'ın üretimi de 500-600 milyon ton civarındadır. Dünyadaki kömürün büyük çoğunluğunu, yüzde 75'ini üç tane ülke üretiyor. Dünya kömürünün yüzde 76'sını üreten bu üç ülkeden hiç birisi Kyoto Protokolü'nü imzalamamıştır."

"KAYA GAZI ABD'Yİ 50 YIL GÖTÜRECEK BOYUTTA"

Amerika Birleşik Devletleri'nin kaya gazı üretimine yöneldiğini aktaran Güven Önal, "Amerika her geçen gün büyük ölçüde kaya gazı, kaya petrolü dediğimiz kaya gazını doğrudan doğruya enerji üretimine soktu. ve giderek de artıyor. Amerika'nın şu anda bulduğu kaya gazı ve petrolü rezervleri bugün bilinen 50 yıl götürecek boyuttadır. Çünkü kaya gazından üretilen enerji kömüre göre daha ucuz. Onun için orada her şey piyasa ekonomisine göre yürüdüğü için kaya gazı kullanılıyor" diye konuştu.

"REZERV VAR ÜRETMİYORUZ"

Türkiye'nin taşkömürü rezervi olmasına rağmen üretim yapmadığını ifade eden Prof. Dr. Güven Önal, Zonguldak havzasını da örnek verdi. Zonguldak'ın üretebileceği taşkömürünün beşte birini dahi üretmediğini belirten Önal, şöyle dedi:

"2014 yılında 56 milyon ton kömür üretmişiz. En üst düzey 2012 yılında 80 milyon ton kömür üretilmiş. Elimizde bizim şu anda 80 değil 90 milyon ton kömür üretebilecek bir kapasite var. Ama değişik nedenlerle üretemiyoruz. Bunun tipik örneklerinden biri de Zonguldak havzasıdır. Üretebileceğinin 5'te 1'ini bile üretmiyor." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bülent Ecevit Üniversitesi Çin Halk Cumhuriyeti Zonguldak Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title