Haberler

Türkiye'nin Tarımsal ve Hayvansal Envanteri Çıkarılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, önümüzdeki günlere hizmete açılacak olan tarım sayım merkezinde incelemelerde bulundu. Tarımsal ve hayvansal verilerin toplanacağı Komuta Kontrol Merkezi'nde konuşma yapan Eker, şuan deneme aşamasında olan Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin (TÜKAS) hayata geçmesiyle güvenilir tarımsal verilere ulaşmada Bakanlık olarak bir devrim gerçekleştireceklerini kaydetti. Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen tablet uygulamasıyla tüm Türkiye'de arazide çalışan personelin uydu üzerinden aktif olarak izlenebileceğini belirten Eker, ayrıca hayvan sayısı, parsel sayısı, bitki çeşitliliği gibi bir çok veriye anlık olarak ulaşabileceklerini söyledi.

10 bin TARGEL personeline tablet dağıtıklarını ifade eden Eker, "Tabletler sayesinde arazide çalışan personelin her adımını aktif olarak izleyebileceğiz. Ayrıca arazide çalışan personelimizin girdiği bilgiler arayüz üzerinden merkeze aktarılacak. Yani tabletten girilen bilgiler bize aynı anda aktarılmış olacak. Biz de böylece doğru bilgiye anında ulaşabileceğiz" açıklamalarında bulundu.

"DOĞRU VERİ OLMADAN DOĞRU POLİTİKA YÜRÜTEMEYİZ"

Tarımın stratejik değerinin yüksek olduğunu ve tarımda bilgi teknolojilerinin daha yoğun kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Eker, "Biz tarımı iktisadi bir faaliyet alanı olarak gördük. Reformlarımızı bu doğrultuda yaptık. Bu yüzden bilgi teknolojiye ayrı bir önem veriyoruz. Tabletle yerinde kayıt uygulaması da bu kapsamda hayata geçirilecek. Bu projeyle tarımda, hayvancılıkta, bitki çeşitliliğinde doğru veriler elde edeceğiz. Doğru veri olmadan doğru politika yürütemeyiz. Şimdi biz tarımsal verilerde yüzde yüz güvenilir data kullanıyoruz. Bu sistem geçici olmayacak. Tarımı günden güne modernleştiriyoruz. Bu proje bir devrimdir. Bu bizim ve çiftçilerimiz için çok hayırlı bir iştir. Teknik personelin il merkezinde oturmasını istemedik. Çalışanlarımızın bire bir çiftçilerimize rehberlik etmesini istedik. Tablet uygulamasıyla, mühendis arkadaşımız arazide çalışırken çiftçimizin kendisine aktardığı sorunu internet portalı üzerinden aynı anda biz de öğrenebileceğiz. Böylece çiftçinin sorunlarına daha hızlı çözümler üretebileceğiz " ifadelerini kullandı.

"KELEBEKLERİN FOTOĞRAFLARI BİLE KAYIT ALTINA ALINACAK"

Bu sistemle tarımsal ve hayvansal verilerin yanında Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin de kayıt altına alınacağını vurgulayan Eker, "çalışanlarımız arazideyken gördüğü bir kelebeği, bir arıyı ya da herhangi bir kuş türünün fotoğrafını anında merkeze aktarabilecek. Bu türlerin görülme tarihinin bilinmesiyle gelecekte iklim değişikliği çalışmalarında bu verilerin büyük yardımı olacak" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "tabletle tarımsal ve hayvansal verilerin yerinde kayıt uygulaması" tarımla teknolojiyi bir araya getirdi. Bu uygulamayla elindeki tabletlerle anlık veri aktarımı imkanı bulan 10 bin kişilik uzman kadro, çiftçilerin sorunlarını da anında merkeze iletebilecek. Böylece Bakanlık yüzde yüz güvenilir tarımsal ve hayvansal veriye ulaşırken tüm Türkiye'nin tarımsal ve hayvansal envanteri de çıkarılmış olacak.

Bakanlık, genel tarım sayımının yapılması ve kayıt sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için önümüzdeki günlerde hayata geçireceği Tarımsal Üretim Kayıt Sisteminin denemelerine başladı. Söz konusu sistem özel mobil uygulamanın yüklendiği 10 bin tablet vasıtasıyla ve TARGEL personeli, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Coğrafi Bilgi Sistemi(CBS) sistem sorumlularının katkılarıyla uygulanacak.

Kalkınma Bakanlığıyla ortaklaşa yürütülen proje için Bakanlık köylerde görev yapmak üzere 10 bin TARGEL personeline tablet dağıttı. Tabletler aracılığıyla çiftçiye anında ulaşmayı hedefleyen Bakanlık çiftçiye yönelik tüm yayım hizmetleri, bilgi akışını da tabletler üzerinden sağlanacak.

Söz konusu uygulamayla TARGEL personelinin sahadaki çalışmaları canlı olarak izlenirken tablet üzerinden personelle bağlantılı kurulabilecek. Bu sistemle ekim alanları, alet ve ekipman sayıları, hayvan sayıları rahatlıkla tespit edilecek

Sahada çalışan personel tabletler üzerinde veri girişi yapmanın yanında tarlada, bahçede, köyde gördüğü kelebeğin, kuşun, fotoğraflarını da merkeze iletebilecek. Böylece Türkiye'nin sadece tarımsal ve hayvansal envanteri çıkmayacak aynı zamanda Türkiye'nin biyoçeşitliğinin de envanteri çıkarılmış olacak.

Bu proje kapsamında tarım sayımını etkin bir şekilde takip edebilmek, sahada karşılaşılan sorunları giderebilmek, anlık veri izleyebilmek için Bakanlık tarafından "Komuta Kontrol Merkezi" oluşturulurken bir videowall ile tüm operasyonlar anlık olarak takip edilecek.

Çağrı ve çözüm merkezi gibi çalışacak olan Komuta Kontrol Merkezinde şimdilik 16 uzman personel ve yardımcı 60 kişilik personel çalışacak. Merkeze sahadan iletilen sorunlar anlık değerlendirilip çözüme kavuşturulabilecek. Yine merkeze aktarılan veriler kayıt altına alınıp, tasnif edilip, istatiksel dökümü yapılacak. Herhangi bir yanlışlıkta sahadaki personel anında uyarılacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title