Haberler

Türkiye'nin Tarım Ürünleri İhracatı 10 Yılda 4 Kat Artarak 16 Milyar Dolar Oldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Son 10 yılda tarım ürünleri ihracatını 16 milyar dolara yükselten Türkiye, aynı zamanda gıda maddelerinde net ihracatçı bir ülke haline geldiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Son 10 yılda tarım ürünleri ihracatını 16 milyar dolara yükselten Türkiye, aynı zamanda gıda maddelerinde net ihracatçı bir ülke haline geldiğini bildirdi. Bakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uyguladığı politikalarla gıda maddelerinde net ihracatçı olan Türkiye'nin son 10 yılda gıda maddelerinde de toplam 41 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı.

Bakanlıktan Tarımsal İhracat rakamlarıyla ilgili yapılan açıklamada, 2002 yılından bu yana tarım sektöründe rekor düzeyde büyüme gerçekleştiğine dikkat çekilerek "Son 10 yılın 9'unda istikrarlı büyüme gösteren tarım sektörü, 53 yıldır ilk kez 6 yıl üst üste büyüyerek rekor kırdı. Bu dönemde tarımsal hasıla 23.7milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı.

Çiftçilere 2003 yılından bu yana toplam 60 milyar lira nakit destek sağlandı. Verilen desteklerin de etkisiyle son 10 yılda tahıl üretimi yüzde 22, meyve üretimi yüzde 36 oranında arttı" denildi.

Bu yıl buğday, mısır, çeltik ve ayçiçeğinde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorları kırıldığı vurgulanarak şöyle devam edildi:

" Yaşanan tüm bu gelişmeler ihracata da olumlu yansıdı. 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatı 4 kat artarak 2012 yılında 16 milyar dolara yükseldi.

Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ise tarımsal ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 14 milyar 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 101 oldu."

Türkiye, dünyada ihracatında birinci olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incirde rekor kırarak ilk kez 2011 yılında 1 milyar dolar barajını geçtiği vurgulanarak "

"3 Nisan 2013'te Türk firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satılabilecek standartta olduğunu kabul edildi ve Türkiye'nin AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı için izin çıktı" ifadesi kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti:

"2002 yılında 24 milyon dolar süt ve süt ürünleri ihracatı 2012 yılında 189 milyon dolara ulaştı.

Aynı dönemde, yumurta ihracatı 4 milyon dolardan 351 milyon dolara, domates ihracatı 70 milyon dolardan 401 milyon dolara çıktı. Geçen yıl 683 milyon dolarlık üzüm, 841 milyon dolarlık buğday unu ihracatı yapıldı. Türkiye un ihracatından 2005 yılından beri oturduğu Dünya liderliği koltuğunu hiç bırakmadı.2012-2013 sezonunda

Rekor kırarak ihracat miktarı 300 bin tonun üzerine çıkan fındıkta1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

2013 yılı Aralık ayında Türkiye bir ilk'i gerçekleştirdi ve büyükbaş düve ihracatına başladı. İlk parti büyükbaş hayvan Türkmenistan'a gönderildi. Böylece yıllardır hayvan ithal eden Türkiye, hayvan ihraç eder hale geldi." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title