Haberler

Türkiye'nin Tahmini Fındık Rekoltesi

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından yapılan çalışma sonucu Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesi 733 bin 246 ton olarak belirlendi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından yapılan çalışma sonucu Türkiye'nin tahmini fındık rekoltesi 733 bin 246 ton olarak belirlendi.

KFMİB ve FTG'den yapılan ortak yazılı açıklamada, 2015 ürünü fındık rekolte tahmin çalışmalarının sona erdiği belirtildi.

Fındık rekolte tahminlerinin her yıl bu aylarda gündemin önemli maddelerinden birini teşkil ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde her yıl birkaç farklı rekolte tahmini yapılmaktadır ancak fındık yüzde 90'ı ihraç edilen bir emtia olduğu için önemli olan fındığı ürünlerinde kullanan tüm sektör paydaşlarının hangi rekolteye itibar ettiğidir. Memnuniyetle müşahede edilmektedir ki Fındık Tanıtım Grubu tarafından yaklaşık 6 yıldan bu yana aynı ekibe yaptırılan rekolte tahmin çalışmaları artık yurt dışındaki sanayiciler tarafından da baz alınan rekolte niteliğini kazanmıştır. Bu realite, yurt içinde çok farklı rekolte tahminleri açıklanıyor olmasını da bir anlamda önemsiz hale getirmiştir."

Açıklamada, Fındık Tanıtım Grubu'nun, yüksek ziraat mühendislerinden oluşan rekolte tahmin ekibinin, ihracat, iç tüketim ve stoklar hesaplandığında tahminlerinde çok büyük isabet sağladıkları belirtilerek, "Bu yıl fındık üreten illerdeki seçilmiş bahçelerde, hava şartlarındaki değişiklikler nedeniyle 5 kez incelemelerde bulunan FTG Rekolte Tahmin Komitesi'nin çalışmalarına göre, 2015 ürünü rekolte tahmini 733 bin 246 ton kabuklu fındıktır. Bu tahmin, çalışmaların sonuçlandığı 20 Temmuz'dan sonra yüzde 10 daha dökülme olacağı varsayımıyla hesap edilen bir rakamdır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan illere göre fındık rekoltesi şöyle oluştu:

İl Üretim (Ton) Artvin      6.148 Rize      2.065 Trabzon    54.484 Giresun  107.903 Ordu  231.621 Samsun  103.602 Gümüşhane         515 Tokat      1.950 Doğu Karadeniz Toplamı

508.288 Sinop     1.208 Bartın     5.184 Kastamonu      4.799 Zonguldak   25.497 Düzce    98.317 Sakarya   81.134 Kocaeli     7.109 Bolu     1.710 Batı Karadeniz Toplamı

224.958 Türkiye toplamı  733.246

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title