Haberler

Profesör Nişancı: Sığınmacılar Kuzey İllere de Gönderilsin

Güncelleme:

Prof. Dr. Ensar Nişancı, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'daki yoğunluğa karşın, kuzey illerinde sığınmacı nüfusunun yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Türkiye'nin sığınmacı sorununa yeni bir vizyonla, yeni bir gözlükle bakılması gerektiğine vurgu yaptı.

"BU İNSANLARI ARTIK NE KADAR ÇADIRLARDA TUTABİLİRSİNİZ"

Türkiye'de halihazırda bulunan göçmenlerin, sığınmacıların, sorunlarının nasıl çözüleceğinin çok önemli bir sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ensar Nişancı, "Türkiye'de yaşayan 2,5 milyona yakın kayıt dışı rakamlar da hesaba katıldığında, 3 milyonu bulan insanın artık yeni bir hayat evreninde yaşamak zorunda olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Burada Türkiye'nin hem kendi içindeki mekanizmaları, hem Türkiye'ye göç eden unsurların kültürlerini ve sorunlarını birlikte düşünecek büyük bir akla ve mekanizmalara ihtiyaç var. Söz gelimi, Türkiye'ye gelen göçmenler içerisinde eğitim çağında olan çocuklar var. Eğitim alamıyorlar. İş beklentisinde olan insanlar var orta yaş kategorisinde olan. Bu insanlara bir şekilde iş temininin yapılması gerekiyor. Bu insanları artık ne kadar konteynırlarda tutabilirsiniz? AFAD'ın yapmış olduğu o çadırkentlerde ne kadar muhafaza edebilirsiniz? Bu nedenle bunlara ilişkin orta vadeli programların yapılması bir aciliyet noktası sorunu haline gelmiştir" dedi.

"KİLİS, GAZİANTEP, ŞANLIRFA, İSTANBUL DOLDU, KUZEY İLLERİ BOŞ"

Bugüne kadar Türkiye'ye göç eden sığınmacıların, ülkenin belirli yerlerine yoğunlaştığını aktaran Prof. Dr. Nişancı, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve İstanbul'da aşırı bir yoğunluk olduğunu, bunun yanında kuzey illerde sığınmacı nüfusunun yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nişancı, nüfusun orantılı bir şekilde dağıtılmasının artık elzem bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

"KENDİLERİNE ARTIK BİR HAYAT KURMAK İSTİYORLAR"

Türkiye'ye gelen sığınmacıların, sivil haklarını kazanmış vaziyette olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nişancı, Suriyeli mültecilerin Türkiye'de güvenliğe ilişkin hayat tehlikesini ortadan kaldırmaya ilişkin kaygılarını giderdiğini aktardı. Prof. Dr. Nişancı, "Sığınmacıların güvenliğe ilişkin kaygıları ortadan kalktı. Fakat bir süre sonra bu hayat tehlikesini aşan sığınmacılar, artık sosyal haklarına da sahip olmak istiyorlar. Kendilerine bir hayat kurmak istiyorlar. Dolayısıyla sosyal hak talepleri doğmaya başlıyor. Eğitim ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar, istihdam ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar. Siyasal ihtiyaçları belki şu anda erken ama onların da en azından uzun vadede bir sorun olarak karşılarına çıkıp, onları da karşılamak isteyeceklerini düşünmemiz gerekiyor" dedi.

"İSTİHDAM İSTİYORLAR, İSKAN İSTİYORLAR"

Prof. Dr. Ensar Nişancı son olarak şunları kaydetti:

"Türkiye'de bir süre kalan sığınmacıların, bir süre sonra Avrupa'ya yöneldiklerini görüyoruz. Avrupa'ya gidişlerindeki temel amaçları, sivil ihtiyaçlarını karşılamak değil. Aksine sosyal ihtiyaçlarını, yani istihdam ihtiyacını, yani eğitim ihtiyacını, yani istikrarlı bir sağlık hizmetleri ihtiyacını, acil kodu dışındaki sağlık kodu ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar. İstihdam istiyorlar. İskan istiyorlar. Sosyal olarak tanınmak istiyorlar. En azından kısmi vatandaşlık istiyorlar. Yoksa bunlar için halihazırdaki misafir statüleri artık sıkıcı olmaya başlamıştır. Bu nedenle Türkiye'nin sığınmacı sorununa yeni bir vizyonla, yeni bir gözlükle bakma ihtiyacı ve vakti gelmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Namık Kemal Üniversitesi Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (90)

faşist hdpMobil-ANDROID:

Suriyelileri şırnak hakkari gibi kendi lahmacun kültürü olan yerlere yollayın. istanbulu mahvettiler. bizim kürtler bile istanbula alışamadı. Suriyeli nasıl alışsın. daha medeniyet gelmesi için 100seneleri var. ırkları düzelmedi hala

33
4
yanıtYanıtla
DOĞU BÖLGESİ:

DOĞU BÖLGESİ bomboş, oraya yerleşsinler, zaten doğuda araplar var, kuzey uygun değil, kuzey bölgesinde perişan olurlar

22
10
yanıtYanıtla
Rizeli:

Bunlarun hepsinu Karadenuza ceturun. Finduk toplar yaylalarimozda konaklarlar. Karadenuz yaylalari bom boş degerlendurelim da.

16
16
yanıtYanıtla
İDEAL YER KARADENİZ:

KARADENİZ BOMBOŞ GÖNDERİN GİTSİN ORAYA. . . _-__

4
27
yanıtYanıtla
Gerçek Açıdan:

Yeter artık uğraşıp durmayın. Türkmenleri doğuya yerleştirin. Diğerlerini onları mülteci durumuna düşüren Amerikaya, Avrupaya ve Rusyaya gönderin.

25
4
yanıtYanıtla
sefilix:

ulan hiç demiyorlar ki bu insanları arap kardeşleri neden dışlıyor. dil aynı kültür aynı. nasıl bir ihanetin içinde bu insanlar. arabistana ürdüne katara kuveyte mısra gitsinler diyen yok.

27
0
yanıtYanıtla
faşist hdpMobil-ANDROID:

Kürtlere acıdık aldık. burnumuzdan geldi. bunlar mezopotamya fareleridir. on sene sonra bunlarda dövlet bize bakmıyir diye çıkıp polis asker vururlar. Anadolu aslında bizimdi derler. karamanoğlu beyligi bizim atalarındi derler. çünkü beyinleri nankörlük dolu

21
5
yanıtYanıtla
VATANSEVER:

AYNEN. . :) HAİN BUNLAR HAİN. . .

yanıt4
yanıt2
konyali alpMobil-ANDROID:

Kurt nufusun yohun oldugu yerlerin nufus yapisini bozun,guneydoguda sehirler kurun,araplassinlar,,

16
8
yanıtYanıtla
Vanlı:

Onlar yapılan zulme şahit olunca türk düşmanı olurlar bunu yaz o cahil beynine

yanıt3
yanıt2
Tüm 90 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title