Haberler

Türkiye'nin Oscarı' 53 Yaşında

DÜNYANIN en köklü film festivalleri arasında gösterilen Uluslararası Antalya Film Festivali, 53'üncü kez sanatseverle buluşacak.

DÜNYANIN en köklü film festivalleri arasında gösterilen Uluslararası Antalya Film Festivali, 53'üncü kez sanatseverle buluşacak. Festivale bu yıl, ulusal dalda 60 film başvuru yaptı. Ulusal daldaki en iyi filme 100 bin lira ödül verilecek.

Bu yıl 53'üncüsü düzenlenecek Antalya Uluslararası Film Festivali 16-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na bu yıl 60 film başvurdu. Antalya'da film üretimini artırmak, Antalya'yı Türkiye ve dünya film endüstrisinin önemli merkezlerinden birine dönüştürmek amacıyla düzenlenen Antalya Film Destek Fonu'na bugüne kadar 50 senaryo başvuru yaptı. 100 bin TL'lik ödülün verileceği destek fonuna başvurular 5 Eylül'de kapanacak. Antalya Film Destek Fonu, çekimlerinin üçte birlik bölümü Antalya'da gerçekleşecek senaryo aşamasındaki filmlere destek olmak amacıyla gerçekleştirilecek.

ÇOK GÜÇLÜ FİLMLER VAR

Festivalin Genel Direktörü Elif Dağdeviren, yarışmaya bu yıl çok ciddi ilgi olduğunu söyledi. Başvuran filmler içinde çok güçlü ve dünya festivallerinden davet alanlar olduğunu aktaran Dağdeviren, "Yarışma filmleri ve filmlere bağlı yan etkinliklerimizin zenginliği açısından içimiz çok rahat. Fakat tabi Türkiye'nin yaşadığı ve hepimizi korkunç üzüntüye boğan son durumlardan dolayı yurtdışından gelecek insanların yanıt verme süreçleri devam ediyor. Biz festivalle ilgili her yere davetlerimizi yaptık, cevaplarını bekliyoruz. Ulusalla ilgili hiçbir problemimiz yok ama uluslararasında insanların Türkiye'deki güvenlik meselesiyle ilgili içlerinin rahat etmesi lazım" diye konuştu.

KRAL YOLU FESTİVAL YOLUNA DÖNÜŞECEK

Elif Dağdeviren, Kral Yolu olarak bilinen Cam Piramit'le Antalya Kültür Merkezi'ndeki yolu, Festival Yolu'na dönüştüreceklerini kaydetti. Festival boyunca açık kalacak Festival Yolu'nu 12.00 ile 24.00 saatleri arasında şenlik alanına dönüştüreceklerini aktaran Dağdeviren, "Sinema severlerle birlikte yediden yetmişe herkesin keyifle vakit geçirip müzik dinleyebileceği, filmlerle ilgili bilgi alabileceği, Türkiye sinemasının ünlüleriyle karşılaşıp fotoğraf çektirebileceği, imza saatleri, söyleşilerin olacağı bir alan olacak" diye konuştu.

1964'TE BAŞLAYAN YOLCULUK

Antalya Belediye Başkanı Avni Tolunay'ın 1964 yılında Altın Portakal Film adıyla başlattığı film festivali 53'üncü yaşına bastı. 'Türkiye'nin Oscarı' haline gelen festivalin adından geçen yıl 'Altın Portakal' sıfatı çıkartılarak, 'Uluslararası Antalya Film Festivali'ne dönüştürüldü.

DÖNEM DÖNEM KESİNTİYE UĞRADI

Uluslararası Film Festivali tarihinde kesintilere de uğradı. 1979 yılında 16'ncısı düzenlenirken, Sansür Kurulu'nun yarışmaya katılan bazı filmleri yasaklayıp, bazı bölümleri de sansürlemek istemesi üzerine bütün yapımcılar festivalden filmlerini çekti. Festivalde o yıl sadece kısa metraj film yarışması gerçekleştirildi. 17'nci Altın Portakal Film Yarışması ise 12 Eylül 1980 askeri darbe nedeniyle düzenlenemedi.

DÜNYA YILDIZLARI GELDİ

Film festivali, Menderes Türel'in 2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle, Avrasya Film Festivali'ni bünyesine katarak uluslararası platformda yer aldı. Bu platforma taşınmasıyla Antalya'ya birçok ünlü isim gelmeye başladı. Sinema tarihinin en önemli filmleri arasında gösterilen 'The Godfather-Baba' filminin yönetmeni Francis Ford Coppola, dünyaca ünlü yönetmen Nicolas Roeg ile ünlü oyuncular Sophie Marceau, Christopher Lambert, Rossif Sutherland, Altın Küre ve Emmy ödüllü İngiliz oyuncu Vanessa Redgrave, ABD'li oyuncu Kathleen Turner, Oscarlı oyuncu Jeremy Irons, İranlı oyuncu Leila Hatami gelen ünlü isimler arasında yer aldı.

EN ÇOK ÖDÜL ALANLAR

Altın Portakal'ın en fazla ödül alan yönetmeni, sinema dünyasının duayenlerinden Atıf Yılmaz oldu. Atıf Yılmaz, 6 kez Altın Portakal heykelciğini havaya kaldırdı. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü Hülya Koçyiğit 5, Türkan Şoray 4 kez kazandı. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan isim ise 6 kez ödül heykelciğini alan Tarık Akan oldu.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Elif Dağdeviren Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title