Haberler

Türkiye'nin Mucitleri Arttı

Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan yerli patent başvuruları bir önceki yıla göre 2014 yılında yüzde 7,7 yükseldi.

EFSUN YILMAZ - Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan yerli patent başvuruları bir önceki yıla göre 2014 yılında yüzde 7,7 yükseldi.

Enstitü verilerinden AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, 2014 yılında kuruma 4 bin 875 yerli, 7 bin 519 yabancı patent başvurusu yapıldı.

Türkiye'de 2014 yılında 2013 yılına göre yerli başvuru sayısı yüzde 7,7 yükseldi, toplam patent başvuru sayısı ile bir önceki yola göre yüzde 2,82 artarak 12 bin 394'e ulaştı.

TPE'ye yapılan sıradışı başvurular arasında İstanbul'dan "taşma önleyici Türk kahvesi makinesi" yer aldı. Ev aletleri alanında üretim yapan şirket buluşunu, "Makine, kahvenin piştiğini algılayarak işlemi sonlandırıyor" şeklinde tanıttı.

Bilecik'ten "kombilerde doğalgaz ve su tasarrufu sağlayan sistem" patent başvurusu da kombiye harici bir su deposunun monte edilmesi ve kombiye gidecek şehir şebeke suyunun ısıtılması prensibine dayandırıldı.

Enstitüye İzmir'den "ısı yayan kumaş ve üretim metodu" başvurusu da ilginç başvurular arasında gösterildi.

Düşük voltajlarda bile ısıtma sağlayabilen, zararlı radyasyona sahip olmayan, darbe ve korozyon etkenlerine karşı dayanıklı karbon fiberlerin uygun iplik türü ile dokunmasını içeren ve adaptörlerin kullanıldığı buluşun birçok alanda ısınma gereksinimini karşılaması planlanıyor.

Halılar "mutluluk veriyor" veya "zayıflatıyor"

Gaziantep'ten bir firma "mutluluk veren halı" buluşuyla TPE'ye başvuru yaptı. Halıların sırt kısımlarındaki tutkala yerleştirilen doğal özlerin yürüme, dokunma, uzanma gibi temaslar sırasında parçalandığı, ortama yayıldığı ve endorfin hormonunun salgılanmasını sağladığı, böylece mutluluk verdiği savunuldu.

Aynı firma "zayıflatan halı" buluşunda insanda tokluk hissi uyandıran greyfurt yağı barındıran mikro kapsüller kullanırken "ısı yayan halı" patent başvurusuna ise ipliklere kristalize olan ve ısıyı depolayan parafinleri ekledi.

İstanbul'dan bir temizleme ürünleri şirketi de halının dibindeki kiri kolayca çıkaran bir halı temizleme bileşimi buluşuyla patent almak istedi.

Hem peçetelik hem cep telefonu şarjı

İstanbul'dan bir vatandaş ise "Cep telefonu ve tablet türü cihazlara şarj imkanı sağlayan peçetelik" faydalı modeliyle TPE'ye gitti.

Akıllı telefon, tablet gibi cihazların peçetelik üzerinde yapılandırılmış bir şarj ünitesini içeren buluş, bir elektrik hattı, devre ya da pilden besleniyor.

Patent ve faydalı model belge sayısı

TPE, 2014 yılında 8 bin 530 patent belgesi verdi, verilen belgelerin bin 251'ini yerli, 7 bin 279'unu ise yabancı buluşlar oluşturdu.

Enstitünün inceleme sonucu karar verdiği faydalı model sayısı da 2 bin 551 oldu. Faydalı model belgelerinin 2 bin 474'ü yerli, 77'si ise yabancı başvuru sahipleri aldı.

Kaynak: AA / Yerel

Türk Patent Enstitüsü İstanbul Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title