Haberler

Ünlü Profesörden Uyarı: Türkiye'nin Mevsim Özellikleri Değişiyor

Güncelleme:

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'de mevsimlerin yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine doğru gittiğini belirterek, "Son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü" dedi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hızla artan nüfus ve sanayileşmenin atmosfere etkileri ve küresel ısınmanın bir takım iklimsel değişiklere yol açtığını vurguladı.

İKLİMLER DEĞİŞİYOR

Değişen ve gelişen teknolojinin de küresel ısınmanın oluşmasında büyük etkisi olduğuna işaret eden Şen, sanayi devrimiyle 1850'den sonra üretimin artmaya, teknolojinin ise her geçen gün gelişmeye başladığını kaydetti.

Tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için birçok ürünün geliştirildiğini anlatan Şen, "Bu ürünleri yapmak için dev sanayiler oluşturuldu, enerji ihtiyacı arttı. Bu enerjiyi fosil yakıtlar dediğimiz kömür, doğal gaz, fuel oil gibi maddeleri kullanarak üretiyoruz. Bunlar, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarını atmosfere bırakıyor ve bunun sonucunda iklimsel değişimler yaşanıyor" ifadesini kullandı.

Şen, 1900'lü yıllarda bir milyar civarında olan dünyadaki insan nüfusunun, bugün 7 milyara ulaştığına dikkati çekerek, bunun sonucunda atmosferde bazı değişiklikler yaşandığını anlattı.

"SONBAHAR VE İLKBAHARIN YARISI KIŞA, YARISI DA YAZA DÖNDÜ"

Asrın sonunda bekledikleri iklimsel risklerin, birer birer öne çıkmaya başladığını aktaran Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an küresel ısınmaya bağlı 2 derecelik bir sıcaklık artışı var, yani dünyanın sıcaklık ortalaması 15 derece iken 17 derece oldu. Bu artışı 2040-2050'de bekliyorduk ancak günümüzde yaşadık. Bazı bölgeler bundan olumlu etkilenip faydalandı bazıları da zarar gördü. Örneğin, Almanya'nın kuzeyindeki ülkelerde aşırı yağan kar sıcaklık artışı sonucu yağmura döndü ve tarımda verim arttı. Akdeniz çukuru dediğimiz Türkiye'nin bulunduğu bölgede ise kuraklık baş gösterdi. Bu etkenler sonucunda bazı bölgelerde iklim şartları değişmeye, doğal afetlerin şiddet ve sayıları da artmaya başladı. Türkiye'de mevsimler yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine doğru gidiyor. Son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü."

Şen, nisan ayı itibarıyla iç kesimlerde kar yağdığını, son iki yılın yaz mevsimine bakıldığında sıcak bir hava görüldüğünü hatırlattı.

"KARBONDİOKSİT MİKTARINI AZALTMALIYIZ"

Mevsimlerin iki mevsime doğru gittiğini savunan Şen, şöyle devam etti:

"Biri sıcak yaz mevsimi, diğeri daha soğuk veya ılık kış mevsimi. Türkiye'de iklim yavaş yavaş buna doğru yöneldi. Yıl içinde toplam yağış miktarı değişmese de kısa sürede fazla yağmur yağmaya başladı, seller meydana geldi, taşkınlar yaşandı. Fırtınaların kuvveti arttı, çatılar uçtu. Son iki senede kuraklık yaşadık, tarımsal üretim ve içme suyu açısından sıkıntılar çıktı, barajlar kurudu. Hortum, sık görülen bir durum değilken, sıcaklık artışına bağlı bu tür doğa olayları arttı. Ege, Güney Akdeniz ve Marmara'daki hortumlar can ve mal kayıplarına yol açtı. Bunların hepsi birer yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine benzer şekilde. Türkiye de artık buna doğru gidiyor."

"İSRAFTAN KAÇINMALIYIZ"

Şen, basit tedbirlerle doğayı korumanın mümkün olduğunu, trafik yoğunluğunu azaltmak için toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Her türlü israftan kaçınmalıyız. Kömür tercihlerimizde de kaliteye yönelerek güneş, rüzgar, jeotermal, hidroelektrik enerjileri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmalıyız. Özellikle yenilenebilir enerjide payımızı artırmamız gerekiyor, Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Herkes duyarlı davranmalı, ülke olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarını azaltmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Orhan, Birleşmiş Milletlerin (BM) 2012'de sona eren Kyoto Protokolü'nün yerine geçecek bir düzenleme hazırlığı içinde olduğunu, söz konusu çalışmanın 2020'de yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Güney Akdeniz Orhan Şen Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (21)

vatan AKP PKK dan kurtulacak ulan:

AKP yüzünden istifa

9
14
yanıtYanıtla
MMOM:

Bunun sebebi, artık Allah a ibadet etmiyoruz. Başlangıç olarak günde 3000 Fatiha suresi okursak hep birlikte, depremlerin azaldığını ve mevsimlerin düzene girdiğini görebiliriz. Emekliler, ev hanımları, eli boşlar mutlaka zamanlarını ibadetle geçirmeli. Hele birde okuyan çocuğumuz varsa devamlı okuyup sure hatimlerini çocuklarımıza hediye etmeliyizki: çocuklarımızın zihinleri hep açık olsun.

14
9
yanıtYanıtla
Haswan miller DegirmencimobilWeb@haberler.com:

Ulan akp hep senin yuzunde butun dereleri yok etin mevsiler bili gusmus senin sayende

5
6
yanıtYanıtla
mardinlimobilWeb@haberler.com:

Hayir dunya yenilenmiyor tam tersine yani kiyamet cok yakin hemen tevbe edip musluman olun yoksa vay halinize eşhedu ella ilehe illallah ve eşhedu enne muhammeden resulullah deyiniz

3
5
yanıtYanıtla
İLYAS:

KUSURA KALMAYIN AMA ZATEN 4 MEVSİM DİYE BİR ŞEY YOK SON BAHAR İLE İLK BAHAR SADECE GEÇİŞ DÖNEMLERİDİR YANİ TÜRKİYEDE ZATEN SADECE 2 MEVSİM VAR. . .

4
3
yanıtYanıtla
HamitMobil-IOS:

Akp gelsin

2
5
yanıtYanıtla
ervamobilWeb@haberler.com:

Bazı arkadaşlar herşeyi ibadete bağlıyorsunuz demiş ama ALLAH azze ve celleye tanrı denmez bunu atlamış herşey ibadete bağlı zina hırsızlık cinayet enses ilişkiler vs vs vs bunlar çoğaldıkca daha çook kötü şeyler olacak farkında değilsiniz yazık

3
3
yanıtYanıtla
SerkanMobil-IOS:

Olm adam koca hoca olmus dedıgıne bak aynısını dun kuZenım söledı abı bahar kalmadı kıstan yaza yazdan kısa gecıoz dıye walla hocam cok buyuk bır kehanette bulunmussun senı tebrık edıyorum egıtım sart tabı

5
1
yanıtYanıtla
Mustafa kemal Çetin:

Türkiye''de iklimlerde gerçekten gözle görülür değişimler var. Mühendis Prof. Orhan Şen çok haklıdır. İnsanların bu değişimlere yapacağı bir şey de yoktur yani, Yazlar bir miktar uzadı, Nisan ayında, hatta mayıs ayında kar yağarsa şaşırmayınız.

5
1
yanıtYanıtla
öğretmenmobilWeb@haberler.com:

Allahın işine karışılmaz

5
1
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title