Haberler

Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü İçin 14 Bin İmza Toplandı

Güncelleme:

'Türkiye'nin Maldivleri' olan Salda Gölü'nü besleyen Düden Çayı üzerindeki gölet projesinin iptali ve kumsalın araç trafiğine kapatılması için imza kampanyası başlatıldı.

Bembeyaz kum ve turkuaz rengi suyuyla ' Türkiye'nin Maldivleri' olarak nitelenen Burdur'daki Salda Gölü'nü besleyen Düden Çayı üzerine DSİ'nin gölet projesinin iptali ve kumsalın araç trafiğine kapatılması için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya 14 bini aşkın kişi destek verdi.

GÖLÜ BESLEYEN TEK SU KAYNAĞI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç.Dr. Nurgül Balcı ve doktora öğrencisi Cansu Demirel'in, Mars'ın kayaç oluşumları ve bakterilerinin benzerlik taşıdığını belirlediği Burdur'un Salda Gölü'nde, beyaz kayaç-kumulların korunması ve gölü besleyen tek su kaynağı üzerinde planlanan gölet projesinin iptali için kampanya başlatıldı.


DÜNYADA MARSA BENZEYEN İKİ NOKTADAN BİRİ

Dünyada Mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren iki noktadan biri olduğu ortaya çıkan ve yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip Türkiye'nin en derin gölü Burdur'un Yeşilova İlçesi'ndeki Salda Gölü, turkuaz renkleri ve etrafını saran beyaz kayaç-kumul yapısıyla dikkat çekiyor.


TRAFİK BEYAZ KUMUN YAPISINI KİRLETİYOR

Maldivleri andıran kumul ve su renkleriyle yerli ve yabancı turistlerin de akınına uğrayan Salda Gölü, iki büyük problemle karşı karşıya. Beyaz kumlar üzerinde ziyaretçilerin yoğun araç trafiği ve bıraktığı çöpler, bu kayaç-kumul yapısını kirletiyor ve yok olmasına sebep oluyor


GÖLET SU KAYBINA NEDEN OLUYOR

İkinci büyük sorun da DSİ'nin, gölü besleyen tek su kaynağı olan Düden Çayı üzerindeki gölet projesi. Bu projenin hayata geçirilmesi durumunda gölün tek su kaynağını kaybedeceği ve zaten birçok etken yüzünden ciddi su kaybı görülürken bu sorunun daha da büyüyebileceği ifade edildi.


İMZA SAYISI 14 BİNİ AŞTI

Doğaseverler 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak da adlandırılan Salda'nın yaşadığı bu iki büyük tehdide karşı internet üzerinden dört ayrı imza kampanyası başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı gibi kuruluşların muhatap alındığı kampanyalarda, Salda Gölü'nün Mars gezegeninin jeolojik yapısına benzerlik gösteren dünryadaki iki noktadan biri olduğuna vurgu yapıldı. Kampanyalarda, Düden Çayı üzerine planlanan gölet projesinin iptali ve göl etrafındaki beyaz kumulların araç trafiğine kapatılması istendi. Kampanyalarda toplanan imza sayısı 14 bini geçti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Burdur Salda Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title