Haberler

Irak'ta Türkiye'nin Korktuğu 'Haşdi Şabi' Senaryosu Gerçek Oldu!

Güncelleme:

Ortadoğu'nun yeni IŞİD'i olarak tanımlanan Haşdi Şabi örgütünün Türkmen yurdu Telafer'e girmesi, Türkiye'nin bu konudaki endişelerini haklı çıkarttı.

Irak'ta Ankara'nın korktuğu senaryo gerçek oldu. Irak'taki tek homojen Türkmen bölgesi Telâfer, Haşdi Şabi tehlikesi altında. Iraklı Şii milis grubu Haşdi Şabi Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Telafer'de IŞİD'e yönelik operasyon başlattı. Haşdi Şâbi milislerinin Telâfer'e girme ihtimâli nedeniyle Ankara, orada bir Türkmen katliamı yaşanabileceği endişesi taşıyordu.

TÜRKİYE'NİN UYARISI DİKKATE ALINMADI

Türkiye'nin ABD'yi "Şii güçleri bölgeye giderse yüzyıllık mezhep savaşları başlar" diye uyarmış buna rağmen Haşdi Şabi operasyona dahil edilmişti.

"İMAM HÜSEYİN'İN İNTİKAMINI ALACAĞIZ"

Operasyonun başlamasından sadece iki gün sonra Irak'ta bulunan dini liderlerden Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali ise "Musul savaşında, İmam Hüseyin'in intikamını alacağız" demişti.

KATLİAM YAPMA RİSKLERİ VAR

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin operasyonlara katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu. Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, IŞİD'in elinden alınması hedeflenen bölgelerde katliam yapma riskini ortaya çıkartıyor.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEYEBİLİRLER

Uluslararası Af Örgütü de açıkladığı bir raporda Şii milislerin IŞİD'in elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

SİCİLLERİ BİR HAYLİ KABARIK

2014 ve 2016 yılları arasında örgütten temizlenen kentlerdeki Sünni Araplara yönelik ihlallerde bulunma suçlaması yöneltiyor. Zorla kaybetme, sivilleri ve alıkoyduklarını işkence altında öldürme, şehirleri yağmalama, evleri, camileri ateşe verme, göçmenlerin evlerine geri dönmesini engelleme gibi suçlar işlediği kaydedildi.

BAKUBA'DA 100 CAMİYİ YAKTILAR

Yerel kaynaklar örgütten 2014 yılında kurtarılan Diyala'ya bağlı Bakuba'da da Şii milislerin evleri yaktığını, tarlaları kullanılamaz hale getirdiğini ve ailelerin evlerine dönmelerine izin vermediği ifade ediliyor. Diyala Aşiretler Konferansı ise Haşdi Şabi'nin Diyala'da 100 camiyi yıktığını belirtiyor.

600 KİŞİYİ KAÇIRIP KATLİAM YAPTILAR

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de (HRW) aralarında bulunduğu insan hakları kuruluşları, Haşdi Şabi'nin bu yıl IŞİD'den kurtarılan Felluce'de türlü suçlar işlediğini kaydediyor. HRW, söz konusu suçlar kapsamında, işkence, adam kaçırma, yaşa dışı infaz ve evlerin yıkılması gibi eylemlerin bulunduğunu aktarıyor. Sünnileri temsil eden Milli Güçler Koalisyonu'nun 9 Haziran'da yayımladığı açıklamada, Haşdi Şabi'nin, onlarca kişinin öldüğü, en az 600 kişinin kaçırıldığı bir "katliam" gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

EL-KERME'DE 2 CAMİYİ YAKTILAR

BM de, Şii mili gücü, örgütün kontrolünden bu yıl çıkan Kerme'de işkence yapmak, güç kullanarak işkence altında itirafa zorlamak ve infaz gerçekleştirmekle suçluyor. Irak'taki Müslüman Alimler Birliği tarafından yayımlanan kınama mesajında ise Haşdi Şabi'nin Kerme'de 2 camiyi yaktığı belirtiliyor.

8 BİN EVİ YAĞMALADILAR

Sivil toplum kuruluşu Adalet için Ulusal Merkez geçen yıl örgüt militanlarından temizlenen Tikrit'te 8 bin evin yağmalandığını daha sonra patlayıcılarla infilak ettirildiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu kaydediyor. Tikrit'teki Elbunasır aşireti liderlerinden Felah Hasan en-Neda, Haşdi Şabi'nin bölge sakinlerinin evlerine dönmesini engellediğini aktarıyor.

AMERLİ'DE KÖYLERİ YERLE BİR ETTİLER

HRW, Haşdi Şabi'nin, 2014'te terör örgütü IŞİD'in kontrolünden çıkan Salahaddin'e bağlı Amerli'de saldırılar sebebiyle göç etmek zorunda kalan Sünni sivillere ait ev ve dükkanları yağmalayıp yaktığını, en az iki köyü yerle bir ettiğini belgeleyen delillerin bulunduğunu aktarıyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Telafer Türkiye Irak Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title