Haberler

Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında

Güncelleme:

Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik bölgesel mücadelede Peşmergelerin Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşında bulunan Suriye'deki Kobani kentine geçişine izin vereceğini açıklaması, dış basında Türkiye'nin Kobani'ye yönelik siyasetinde "U dönüşü" olarak yorumlandı.

Bu konudaki yorum ve haberler şöyle:

"U DÖNÜŞÜ"

BBC News: Türkiye Iraklı Kürt savaşçıların Suruç sınırındaki Kobani'de IŞİD militanları ile savaşmalarına izin verecek. Bu, Türkiye'nin siyasi bir değişim olarak görülüyor. Söz konusu açıklama Amerika'nın Kobani'deki Kürt savaşçılara havadan silah yardımı yapmasının ardından geldi. Bu, Türk hükümeti tarafından yapılan bir derece, önemli ve beklenmedik bir hareket. Türkiye, Peşmergelerin Kuzey Irak'tan sınırı geçerek Suriye'deki Kürt savaşçıları desteklemesini reddetmesinin ardından bir U dönüşü yaparak Peşmergelerin Kobani'ye girişine güvenli bir geçiş koridoru sağlayarak yardım edecek. Ancak burada hassas bir siyasi dans var. Pazar günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'deki Kürt militanlara "Terörist" diyerek onların ne ABD ne de Türkiye tarafından silahlandırılmaması gerektiğini söyledi.

"DRAMATİK BİR DEĞİŞİM"

Guardian: Türk hükümetinin Kobani'deki savaşa yönelik sessiz kalması dolayısıyla yapılan içerden protestolar Türk tarafında dramatik bir değişime neden oldu. Bazı gözlemciler Ankara'nın bu fark edilir politikasının sürpriz olmadığını işaret ettiler. Gözlemciler, ayrıca hükümetin Kobani'deki krize karşı sessiz kalmasına karşılık iki hafta önce Türkiye'yi sarsan şiddet içerikli eylemlere dikkat çekti.

Financial Times: Türkiye ABD'nin baskısına boyun eğdi ve Kobani'yi kurtarmak için sınırını Peşmergelere açtı. Türkiye'nin şaşırtıcı 'U' dönüşü; Suriye'deki savaş nedeniyle Ankara ile Washington arasında haftalar süren temasların ardından geldi. Kobani'yi savunanların PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Türkiye, bu kente yönelik destek göndermekte hep isteksiz davrandı. Ankara'nın Kobani'yi savunan savaşçılara karşı düşmanlığı Kuzey Iraklı Kürtlerle yaşadığı sıcak ilişkiye zıtlık oluşturuyor.

"AMERİKA'NIN BASKISIYLA KABUL ETTİ"

Wall Street Journal: Amerika'nın baskısıyla karşı karşıya kalan Türkiye, Iraklı Kürt milislerin sınırından geçerek Kobani'deki kuşatmaya takviye edilmelerini izin vermeyi kabul etti. Türkiye daha önce silahların ve savaşçıların IŞİD saldırısı altında olan kente geçişine karşıydı.

"ABD'NİN SABRI ARTIK TÜKENDİ"

Independent: İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi, IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin gösterdiği dirence ABD'nin sabrının artık tükendiğini yazdı. Gazete, Washington'ın bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti.


Patrick Cockburn imzalı yazıda, Kobani'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatıldı ve "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor." ifadelerine yer verildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, yazıda Amerikan kargo uçaklarının ulaştordığı 21 ton silahın içinde tanksavarların da bulunduğu belirtildi ve "ABD'nin Kobani'ye bir anda artan desteğinin ardında, Washington'ın, IŞİD'in bir zaferini daha kaldıramayacağı gerçeği yatıyor." denildi.

"TÜRKİYE'DEN İZİN ALINMADI AMA HABER VERİLDİ"

Cockburn, ABD'nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olan Türkiye'nin Kobani'yi kurtarmak için hiçbir tedbire izin vermemesinin, Washington'ın sabrını taşırdığını belirtiyor.

Yazıda, üst düzey bir ABD'li yetkilinin açıklamalarına da yer veriliyor. Buna göre "Kürtlerin silahlarının bittiği ve ve askeri mühimmatın azaldığı" bilgisi ABD'ye ulaşıyor ve "acil olarak silah yardımı yapılması gerektiğine" karar veriliyor.

Cockburn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PKK ile PYD arasında bir fark yok" sözlerini hatırlatıyor. Bunun üzerine Obama'nın Erdoğan'ı aradığını yazan gazeteci, Kobani'ye yapılacak yardımın Türkiye'ye -izni aranmaksızın- haber verildiğini kaydediyor.

Yazıda, yardımı sağlayan uçakların Türkiye hava sahasından uçmadığına da dikkat çekiliyor.

Cockburn, yazının devamında, Türkiye için peşmergenin geçişine izin vermenin, Kobani'ye "güvenli koridor" açmaktan daha kolay olduğunu, çünkü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin daha iyi olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Kobani Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500

Yorumlar (68)

kadir satır:

ıraklı kürt savaşçılarmış teröristler demiyosunuzda

42
11
yanıtYanıtla
antepli memet:

buna da eyvallah abd bunu da sineye cekeriz ama gün gelirde TÜRKİYE olarak gucumuzu topladıgımız zaman bu yaptıklarının hesabını tek tek sorarız . . .

9
43
yanıtYanıtla
e g:

Sabrımızı sınamasınlarrrrrr. . . . . . . :)

yanıt0
yanıt0
erhan:

ya allah aşkına bu türkiye ne yapıyor bir öyle bir böyle

33
1
yanıtYanıtla
turgut:

obama kükreyince kandilden yankılanan sesi Ankaradan duyuldu dünyaya maskara olduk

25
3
yanıtYanıtla
B:

PEŞMERGE VEYA PKK İŞİD İLE SAVAŞAMAZ. BUNLARIN HEPSİ OYUN. BUNUDA HÜKÜMET COK İYİ BİLİYOR.

7
21
yanıtYanıtla
YYYY:

IŞİD DEMEK AMERİKA İSRAİLİN TA KENDİSİ. . AMERİKA NE YAPMAK İSTİYOR SONUNDA GERÇEK ORTAYA ÇIKACAK. . BUNLARIN HEPSİ OYUN HAKİKATEN. . KİMİNİ ÖNCE KİMİNİ SONRA YOK EDECEK. . HERŞEYE KENDİLERİ SAHİP OLACAK SONRA. . TA AMERİKA KITASİNDASIN. . . . ORTADOĞUDAKİ IŞİDDAN SANA NE. . ?HADİ HAYIRLISI. . BUNLARIN GÖZÜ PETROLE AÇ. . İSRAİLİN GÖZÜ TOPRAKLARA AÇ. . . HEPSİ KİRLİ OYUN. .

yanıt0
yanıt0
URFALI63:

Tarih Bu İhaneti asla Unutmayacak Peşmergeye izin verenlere yazıklar olsun.

17
11
yanıtYanıtla
boşuna:

madem izin verecektiniz ne diye bu kadar olay oldu bu kadar insan öldü, polis yaralandı baştan izin verseydiniz deneme tahtasımı koskoca TÜRKİYE CUMHURİYETİ

26
1
yanıtYanıtla
ö:

Amerika istedikten sonra ne tayyip ne davut hepsi onların kuklası bu belli zaten ya seve seve yada seve seve yardım edecek çünkü abd böle istiyor senin kendi hür iraden yok türkiye bunu kabul et

26
1
yanıtYanıtla
Tüm 68 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title